Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Finanční krize a pojišťovny

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
5. 11. 2008

Finanční krize ovlivnila nejen banky, ale i pojišťovny. Japonská životní pojišťovna Yamato Life zbankrotovala, AIG a další pojišťovací společnosti se dostaly do finančních problémů. Klientů se to výrazněji nedotklo. Jaká je budoucnost?

Finanční krize a pojišťovny

Finanční krize se nedotkla pouze bank, ale ovlivnila i pojišťovny. Pojišťovací sektor byl však zasažen v menším měřítku. Jedním z důvodů je to, že jsou pojišťovny lépe kapitálově vybaveny a fungují na základě jiného obchodního modelu.

Na rozdíl od bank bývá u pojišťoven soulad mezi aktivy a pasivy, tedy dlouhodobé „vklady“ jsou kryty dlouhodobými aktivy. Více proto byly ovlivněny ty pojišťovací společnosti, které se odklonily od tradičního modelu a kromě pojišťovací činnosti a správy aktiv provozují i aktivity investičního bankovnictví.

To je například důvod finančních problémů jedné z nejvýznamnějších mezinárodních pojišťovacích organizací American International Group, Inc. (AIG). Ta mimo jiné pojišťovala problémové úvěrové instrumenty a obchodovala s finančními deriváty, které jsou využívány například k zajištění rizik. AIG je rovněž hlavním upisovatelem takzvaných „credit-default swaps“, tedy pojistek proti bankrotu firem, které vydávaly dluhopisy a jiné cenné papíry.

A vzhledem k tomu, že docházelo ke krachům firem, u kterých to AIG nepředpokládala, došlo ke ztrátě hodnoty těchto cenných papírů a pojišťovna musela za poslední měsíce odepsat velkou část jejich hodnoty. AIG si od státu vypůjčila již více než 90,3 miliard dolarů. Celková půjčka tak překročila počáteční částku ve výši 85 miliard dolarů.

AIG plánuje prodat veškerý majetek, který nesouvisí s hlavním byznysem, aby tak splatila státu poskytnutou půjčku. V budoucnosti AIG plánuje podle magazínu Business Insurance prodávat pouze neživotní pojištění. Za účelem získání likvidity AIG například prodává tři ze svých poboček, které v Japonsku prodávaly životní pojištění.

Finanční krizí jsou však ovlivněny i pojišťovny fungující podle tradičního modelu. Kromě pojišťovací činnosti vystupuje každá pojišťovna jako významný institucionální investor, který investuje rezervy pojistného na kapitálovém trhu a je tak ovlivněn jeho aktuální situací. Pokud pojišťovna investovala do společností zasažených krizí či cenných papírů vydaných těmito společnostmi, musí odepsat podstatnou část hodnoty této investice.

Jedná se například o Allianz, největší evropskou pojišťovnu, která uvedla, že má 400 milionů eur potenciálních ztrát na investicích spojených s Lehman Brothers. Rovněž Aegon má určitou úvěrovou expozici vůči Lehman Brothers, přičemž objem této rizikové expozice činí teoreticky maximálně 265 milionů eur. Velikost ztrát v poměru k celkovému kapitálu není významná.

Pokud pojišťovny dostatečně diverzifikovaly své investice, nemohou tyto ztráty ve větším měřítku ovlivnit jejich solventnost. Opačná situace nastala u japonské pojišťovny Yamoto Life Insurance, která vyhlásila bankrot. Ačkoliv pojišťovna měla tradici od roku 1911 na investicích do akcií prodělala více než 110 milionů dolarů.

Obdobně jako při terorismu přichází na pomoc pojišťovnám stát. Záchranou půjčku od americké centrální banky čerpá AIG, od nizozemské vlády Aegon a rovněž ING. Ve Velké Británii byl již vytvořen speciální tým na pomoc pojišťovnám.

Finanční krize pravděpodobně také ovlivní pohled na řízení tržních rizik a není zcela vyloučeno, že krize nebude mít vliv na podobu Solvency II, která ovlivní požadavky na „kapitálovou přiměřenost“ pojišťoven. Rovněž krize může přispět ke konsolidacím na pojistném trhu.

Negativní situace na kapitálovém trhu sníží obchody pojišťoven, které jsou zaměřeny na prodej jednorázově placeného investičního životního pojištění. Naopak může vzrůst poptávka po tradičních pojištěních s garancemi.

Krizi pocítí i klienti, kterým bude připsáno nižší zhodnocení. V případě investičního pojištění již došlo k výraznému poklesu hodnoty smluv. Vzhledem k tomu, že na rozdíl od penzijních fondů nemají pojišťovny povinnost rozdělovat zisk, lze očekávat, že si z případného zisku budou chtít letos pojišťovny ukrojit na úkor klientů větší část.   

Pokud by byla recese a pojišťovny dlouhodobě trpěly finančními ztrátami z investičních operací, budou muset „přitvrdit“ v pojišťovací činnosti. Pojistný trh se totiž rovněž vyvíjí v cyklech. Situace na kapitálovém trhu ovlivňuje střídání takzvaného měkkého (soft) a tvrdého (hard) pojistného trhu.

Již dnes je zřejmé, že vlivem finanční situace dojde k obratu na trhu. Obdobně jako hypoteční banky zpřísňují podmínky, za kterých půjčují, zpřísní podmínky i zajišťovny, za kterých jsou ochotny krýt rizika pojišťoven. To vše může vést k tlaku na nárůst pojistných sazeb v budoucnosti.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo