Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dejte nám důvěru - a peníze

Tomáš Prouza
Tomáš Prouza
5. 7. 2007

Pokud je nějaká část finančního průmyslu založena na důvěře, tak to je spoření na penzi. Vybírat si toho, komu svěříme svou budoucnost, není jednoduché. A penzijní fondy nám volbu neusnadňují.

Dejte nám důvěru - a peníze
Někam ukládáte peníze na dvacet, třicet i více let – a musíte věřit, že se o ně budou dobře starat, nezpronevěří je a nepoužijí je jinak, než jak mají. Vybírat si toho, komu svěříme svou budoucnost, není jednoduché a každý drobný náznak podivného chování bychom měli vnímat jako důrazné varování. Ale co dělat v situaci, kdy se zvláštně zachová celý sektor? Právě to nedávno předvedly české penzijní fondy.

Již několik let se diskutuje o takzvaném oddělení majetku penzijních fondů. Dnes jsou totiž peníze klientů na jedné velké hromadě, ze které se vyplácí penze na konci spoření i náklady penzijních fondů. Mělo by ale existovat jasné rozdělení, které peníze patří klientům a z jaké hromádky může žít penzijní fond.

Oddělení majetku by také umožnilo penzijním fondům lépe investovat a připravit různým skupinám klientů produkty na míru. Kde je tedy problém? V účetní položce zvané „náklady příštích období“. Sem se účtují náklady, které má penzijní fond v jednom roce, ale umazává je postupně během několika let.

Typickými náklady příštích období jsou provize distributorům za přilákání klienta a náklady na koupi konkurence. Zároveň platí jednoduchá matematika – penzijní fond, který nenakupoval konkurenční fondy a nesmyslně nepřeplácel distribuční společnosti, má tyto náklady nízké.

Fond, který se snažil růst za každou cenu, je má naopak v řádu miliard. Celkem náklady příštích období penzijních fondů na konci minulého roku dosáhly téměř tří miliard. A proč by to mělo klienty zajímat? Protože tyto čtyři miliardy – alespoň podle představy Asociace penzijních fondů – zaplatí ze svých úspor.

Asociace totiž požaduje, aby byly v rámci oddělení majetku a rozdělení peněz na „klientovy“ a „fondu“ náklady příštích období uhrazeny z peněz klientů. Jenže tyto náklady vyplývají přímo z obchodních rozhodnutí penzijních fondů, takže by si je měl uhradit sám penzijní fond. Měl přece volbu nekupovat své konkurenty a nevyplácet přehnané provize. Některé fondy to udělaly. A ty, které rozdávaly peníze na všechny strany, by si měly účet zaplatit samy.

Není fér chtít, aby jejich účet platili klienti, kterým slíbily poctivou péči o úspory na penzi.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Prouza

Tomáš Prouza

Vystudoval na VŠE v Praze mezinárodní politiku a diplomacii a na britské Open University získal titul MBA. Během studia pracoval v Nadaci Patriae a jako český a ekonomický redaktor česko-anglického měsíčníku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo