Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Fenomén odborných ocenění

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
6. 7. 2007

V soutěži Accenture Zlatá koruna vyhrálo v kategorii životního pojištění opět pojištění Investor Plus od ING Pojišťovny. Toto ocenění získává Investor Plus opakovaně, stejně tak se například honosí titulem Životní pojištění roku v rámci soutěže MasterCard Banka roku. Jaké je toto pojištění?

Fenomén odborných ocenění
Podle tiskové zprávy ING zaznamenalo investiční životní pojištění Investor Plus v loňském roce nárůst prodejů o 56 % a objem ročního pojistného vzrostl o 72 %. Ke konci roku 2006 si životní pojištění Investor Plus sjednalo 150 tis. klientů, což odpovídá 1,42 mld. Kč objemu ročního pojistného. Investor Plus je tak pravděpodobně nejprodávanějším investičním pojištěním na českém trhu.

Charakteristika

Jde o investiční životní pojištění s výplatou hodnoty investice při dožití. Při úmrtí je vyplacena sjednaná pojistná částka a aktuální hodnota investice.

Minimální pojistná částka pro případ úmrtí je 30.000 Kč, nejnižší investované pojistné činí 250 Kč měsíčně. Pojištění je navázáno na dobře známé fondy ING, například Český akciový fond nebo nově například Global High Dividend.

Výhody

Fondy – nadprůměrně široké možnosti investování, kvalitní fondy zaměřené na český i zahraniční trh.

Nadprůměrná variabilita v poměru pojistné ochrany a spoření – nejvyšší sjednatelná pojistná částka pro případ úmrtí může činit až 1 000x měsíčního pojistného.

Nejnižší minimální pojistné – minimální investované pojistné činí pouze 250 Kč měsíčně, což je nejnižší hodnota na trhu; to však může být vnímáno i jako nevýhoda, neboť celková výše poplatků ve vztahu k minimálnímu pojistnému je velmi vysoká (poplatkové zatížení klesá s vyšším pojistným)

Nevýhody

Vysoký management fee – poplatek za správu aktiv účtování pojišťovnou patří jednoznačně k nejvyšším na trhu (1,70 % z objemu aktiv) a není odstupňován podle rizikovosti a výnosového potenciálu fondu, je tedy například účtován i u konzervativních fondů s nízkými výnosy

Zdvojování poplatků – management fee je uplatněn jak na straně pojišťovny, tak i na straně správce finančních fondů, ve srovnání s ostatními fondy se tak snižuje výše dosaženého, čistého zhodnocení

Rizikové pojistné a připojištění – nižší rozsah připojištění (připojištění se vztahují převážně k úrazu, nikoliv vážné nemoci nebo invaliditě), nadprůměrně vysoké rizikové pojistné pro případ úmrtí i úrazu, přísné podmínky úrazového připojištění a neexistence progresivního plnění

Verdikt

Za úspěchem tohoto pojištění v různých oceněních může stát tradice, jde vůbec o první investiční pojištění na českém trhu. Donedávna toto pojištění nabízelo také nejširší výběr fondů a jako jedno z mála pojištění umožňovalo investovat pojistné i do silně rostoucího českého akciového trhu. Ovšem dnes je situace na trhu pojištění jiná. Produktová nabídka je dostatečně pestrá a již existuje řada výhodnějších a zajímavějších produktů investičního životního pojištění než je Investor Plus.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo