Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Řekni, kde ty zisky jsou…

Pavel Kohout
Pavel Kohout
10. 7. 2007

Penzijní fondy jsou během prvního pololetí bez zisků. Pokud vývoj bude takto pokračovat, jejich akcionáři (převážně velké finanční skupiny) budou muset „dosypávat“ základní jmění a dotovat tak výnosy klientů.

Řekni, kde ty zisky jsou…
Penzijní fond České pojišťovny tak již ostatně učinil již začátkem roku 2007. Také bankám zisky klesají. Hypotéky zdražují. V České republice i v EU klesá míra nezaměstnanosti. Jak tyto zprávy spolu souvisejí?

Společným jmenovatelem poklesu výnosů penzijních fondů je růst úrokových sazeb. Laikovi možná přijde divné, proč vyšší sazby mají za následek nižší výnosy. Vždyť přece vyšší sazby například na termínových vkladech znamenají vyšší výnosy, není-liž pravda?

Problém je v elementární finanční matematice. Aby mohl tržní výnos do doby splatnosti (yield to maturity) vzrůst, musí se buď zvýšit kupón dluhopisu anebo musí poklesnout jeho cena. Protože u normálních dluhopisů se výše kupónu nemůže do doby změnit, zbývá druhá možnost. Příklad: české vládní desetileté dluhopisy nesly v prosinci 2006 průměrně 3,67 % per annum.

Nyní, v první polovině července, nesou kolem 4,6 % p.a. Necelý procentní bod nárůstu výnosu odpovídá poklesu tržních cen kolem 7 procent. Je tedy zřejmé, že penzijní fondy musely nutně zaznamenat značné ztráty plynoucí z přecenění dluhopisů na bázi tržních cen.

Majitelé dluhopisů mají za sebou nepříjemnou první polovinu roku. Očekávání pro druhou polovinu nejsou o mnoho lepší. Neexistuje mnoho důvodů očekávat pokles úrokových sazeb. naopak, existuje vícero důvodů pro růst. Ceny dluhopisů tedy mohou ještě trpět.

Platí to nejen pro Českou republiku. Podle údajů Citibank ve většině zemí přinesly letos státní dluhopisy záporné celkové výnosy. Ze 26 zemí pokrytých analýzou Citibank, jen šest zemí zaznamenalo kladné výnosy svých státních dluhopisů. Ztrácely dluhopisy v eurozóně (celkový výnos  1,72 %), v Japonsku, v Británii, atd. Výrazně kladných výnosů dosáhly výnosy jen v Malajsii a v Singapuru. V USA byly celkové výnosy státních dluhopisů sice kladné, ale celkové výnosy dluhopisů s nejdelší dobou splatnosti byly záporné (pokles o 1 %).

Zisky českých penzijních fondů jsou blízko nuly proto, že jsou z větší části investovány do dluhopisů. Tato investiční politika je přímo i nepřímo diktována zákonem o penzijních fondech, jehož novelizace měla přijít již nejméně před deseti lety (ovšem vlády i parlament zatím měly vždy důležitější práci.)

Zisky bank klesají, protože se zdražují finanční zdroje. Hypotéční sazby pochopitelně rostou z přesně stejných důvodů. A jaká je souvislost s nízkou nezaměstnaností? Ve Spojených státech, podobně jako v eurozóně a v České republice, je nezaměstnanost na mnohaletých minimech. Centrální banky proto projevují obavy z inflačních tlaků. Jelikož všechny tři zmíněné ekonomiky právě procházejí růstovou fází hospodářského cyklu, bankéři mají strach spíše z přehřátí trhu než z recese. Proto rostou sazby i výnosy dluhopisů, proto se zdražují hypotéky.

Mají se klienti penzijních fondů obávat? Nemusejí. Ze zákona mají garantován nezáporný podíl na zisku, a konkurenční tlak mezi penzijními fondy přinutí jejich akcionáře připisovat kladné výnosy, i kdyby čert na koze jezdil a ceny dluhopisů padaly jako kámen. Jsou to právě akcionáři, kteří nesou asymetrické riziko vývoje hodnoty portfolia penzijních fondů. Klienti nesmějí tratit. Nicméně v dlouhodobém horizontu by i klientům prospěla novela zákona, která by umožnila vznik penzijních subfondů s různými investičními strategiemi včetně možnosti záporného přípisu. To je však již jiné téma.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo