Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Šedivá „hlava XXII“

Jan Majer
Jan Majer
3. 8. 2007

Celosvětová studie finanční skupiny AXA mapovala subjektivní pocity seniorů i názory mladších, ekonomicky aktivních lidí ve třinácti vyspělých zemích. Výsledky pak porovnala s úrovní veřejných výdajů jednotlivých států na důchody.

Šedivá „hlava XXII“
Výsledek průzkumu zní jako vtip. V pěti zemích s nejvyššími výdaji uvedlo 46 procent dotázaných, že jsou jejich příjmy „dostačující“ nebo „zcela dostačující“. V pěti zemích s nejnižší úrovní výdajů na důchody uvedlo stejné odpovědi 65 procent respondentů.

„To samozřejmě neznamená, že se důchodcům žije lépe, když jim stát sníží důchody,“ komentuje překvapivé výsledky Petr Žaluda, šéf AXA v ČR a SR. Vysoká úroveň veřejných výdajů podle něj může jen odrážet nedostatečnost těchto investic v minulosti. V jednotlivých zemích se navíc značně liší demografické podmínky.

„Například Německo, Itálie a Japonsko mají v populaci neobvykle vysoký podíl důchodců, takže veřejné výdaje na důchody jsou vyšší už jen z podstaty věci, bez ohledu na štědrost toho kterého důchodového systému,“ vysvětluje Žaluda.

Kde že se důchodcům žije nejlépe? Nejpozitivněji svoji životní úroveň hodnotí penzisté v Nizozemsku, Spojených státech, Austrálii a na Novém Zélandu. Tyto země přitom vydávají na důchody mezi čtyřmi a pěti procenty hrubého domácího produktu. Například v Německu, Francii nebo Itálii stát na důchody ukrajuje z koláče veřejných financí přes deset procent.

Že by nápověda české vládě, jak pojmout penzijní reformu? Bohužel, tak jednoduché to není. Ve čtyřech zemích, kde se důchodcům žije nejlépe, mají zcela rozdílné penzijní systémy.

Psáno pro týdeník Reflex
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jan Majer

Jan Majer

Původní profesí novinář, od roku 2001 pracoval jako finanční poradce. V dalších letech publikoval vedle poradenské činnosti články ve finančních rubrikách novin a časopisů a vedl ekonomickou rubriku týdeníku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo