Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Tunel na penzijní fondy

Tomáš Prouza
Tomáš Prouza
9. 10. 2007

Mezi finančními poradci se rozmohla nová praxe: uzavírání penzijních připojištění na vysoké částky, dokonce i na 6 500 Kč měsíčně.

Tunel na penzijní fondy
Důvodem má být zajímavé a bezpečné zhodnocení na krátkém horizontu, kdy se po dvou až třech letech smlouva vypoví a klient bez poplatků získává slušný konzervativní výnos.Také provizně je tato transakce velmi slušně honorovaná, má ale několik
poměrně zásadních ale.

Zatímco storno provize je u penzijního připojištění pouze dva roky, náklady na získání klienta se v účetnictví penzijního fondu rozpouštějí pět až deset let (obvykle sedm až osm  let). V případě odchodu klienta před touto dobou platí náklady na jeho získání ostatní klienti penzijního fondu a získávají tak nižší výnos.

Pokud se podobné transakce stanou ještě populárnějšími, mohou se poradci dočkat výrazného snížení provizí ze strany dotčených penzijních fondů, prodloužení doby storna a snížení měsíčního limitu, ze kterého se počítá provize.

Za určitých okolností by podobné "tunelování" penzijního fondu mohlo vést až k výpovědi smlouvy o spolupráci s  poradenskou firmou, která takovou praxi toleruje nebo dokonce podporuje.

Vzhledem k tomu, že se opět začíná diskutovat o modernizaci penzijních fondů, je pozornost upřena právě na jejich vnitřní dluh daný nesouladem mezi dvouletým stornem poradců a mnohem delším obdobím, než se získání klienta opravdu "zaplatí".

Výše popsaná praxe by se tak mohla stát příkladem poškozování klientů penzijních fondů ze strany "poradců" a mohla by vážně poškodit pověst všech finančních poradců. Na krátkodobé konzervativní zhodnocení peněz jsou k dispozici vhodnější produkty.

Autor je ředitelem rozvoje a péče o klienty společnosti Partners. Chcete-li k článku přidat nějaký komentář, můžete tak učinit na www.prouza.cz.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Prouza

Tomáš Prouza

Vystudoval na VŠE v Praze mezinárodní politiku a diplomacii a na britské Open University získal titul MBA. Během studia pracoval v Nadaci Patriae a jako český a ekonomický redaktor česko-anglického měsíčníku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo