Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

TANK: Kde je chyba?

Jan Majer
Jan Majer
11. 10. 2007

„Použití nesprávné výše poplatků vedlo ke vzniku žebříčku produktů investičního životního pojištění, který nevychází z pravdivých údajů. Přesto je možné vnímat ukazatel TANK pozitivně.,“ říká analytik společnosti Partners DUŠAN ŠÍDLO.

TANK: Kde je chyba?
Mezi finančními poradci vzbudil pozornost ukazatel TANK. O co jde?
Ukazatel TANK byl představen v časopisu Fond Shop a podle tohoto ukazatele jsou srovnávány produkty investičního životního pojištění. TANK má být ukazatelem typické nákladovosti konstrukce produktů investičního životního pojištění. Má zájemcům o pojištění sdělovat, o kolik naspoří v daném produktuve srovnání s výkonností trhu méně.

Hodnotí tedy, jak jsou investiční pojistky drahé. Je tento ukazatel objektivní a dostatečně vypovídající, aby bylo možné podle TANKu srovnávát investiční pojištění?
Výhodou TANKu je to, že jde o jedno číslo, které je možné porovnávat. Jde tedy o mediálně zajímavý ukazatel, který svádí k hodnocení investičních pojištění pouze na základě tohoto ukazatele. Na tom by nebylo nic špatného, pokud by tento ukazatel nevznikl na úkor přesnosti. Nevýhodami tohoto ukazatele je například to, že nebere v úvahu různé fondy a jejich výkonnosti. Nerozkrývá všechny poplatky u fondů navázaných na pojištění a podobně. Velmi závažným nedostatkem je skutečnost, že nejen u poplatků za správu, ale i u poplatků z pojistného použili autoři chybná čísla. Některým pojišťovnám přilepšili, jiným naopak. Věřím, že nikoliv záměrně.

Znamená to, že zveřejněná tabulka srovnávající produkty investičního životního pojištění neodpovídá realitě?
Bohužel neodpovídá. Použití nesprávné výše poplatků vedlo ke vzniku „žebříčku“ produktů investičního životního pojištění, který nevychází z pravdivých údajů. Přesto je možné vnímat ukazatel TANK pozitivně. Upozornil například na fakt, že pojišťovny nemají povinnost zveřejňovat celkový TER u fondů navázaných na pojištění a možná „násilnou formou“ (opakovaným uváděním chybných poplatků) přinutí férové pojišťovny, aby kompletní poplatkovou strukturu svých produktů zveřejňovaly.

Jak tedy v hodnocení nákladnosti produktů investičního životního pojištění postupovat dál?
Analytici projektu Produktovelisty.cz navrhují přesnější postup, jak srovnávat poplatky investičního životního pojištění. Nákladovost samotného produktu je možné hodnotit podle ukazatele PER (Product Expense Ratio). Tento ukazatel je srozumitelný a snadno ověřitelný. Říká, kolik procent zaplaceného pojistného je použito na náklady. Nákladnost samotných fondů je možné hodnotit celkovým ukazatelem TER. Objektivní hodnocení samotného produktu investičního pojištění by však mělo být vždy doplněno i slovním komentářem, neboť nejen v poplatcích se jednotlivé produkty vzájemně různí.

Je možné k hodnocení nákladnosti investičního životního pojištění najít někde více informací?
Navržený postup odborného hodnocení nákladnosti pojištění je k dispozici na www.produktovelisty.cz, kde je uvedena metodika výpočtu. Následovat by mělo srovnání nákladnosti jednotlivých produktů investičního životního pojištění. Ať se ukáže, kdo jak drahé investiční životní pojištění prodává. Takové srovnání budeme podporovat, a to nejen z toho důvodu, že Partners prodávají nejlevnější investiční životní pojištění ze všech zprostředkovatelských firem. I pro klienty je důležité se srozumitelnou formou dozvědět, kolik je investiční životní pojištění vlastně stojí.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jan Majer

Jan Majer

Původní profesí novinář, od roku 2001 pracoval jako finanční poradce. V dalších letech publikoval vedle poradenské činnosti články ve finančních rubrikách novin a časopisů a vedl ekonomickou rubriku týdeníku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo