Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Co odhalí PER

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
17. 12. 2007
 5 999

V sazebnících investičního pojištění se objevuje celá řada poplatků: počáteční poplatky, poplatky z pojistného a administrativní poplatky. Ve většině případů je řada z nich pro klienta obtížně pochopitelná. Jmenujme například poplatky z počátečních podílových jednotek.

Co odhalí PER
Některé poplatky jsou v absolutní výši a slouží k úhradě fixních nákladů pojišťovny. Jiné poplatky jsou stanoveny v procentní výši a slouží k úhradě nákladů, které se mění s výší platby pojistného (např. počáteční a následná provize zprostředkovateli).

Celkovou výši poplatků z pojistného odhaluje ukazatel PER (Product Expense Ratio) a klientům sděluje, kolik procent ze zaplaceného pojistného nebude investováno, ale použito na poplatky. Poplatky z pojistného jsou součástí sazebníků pojišťoven a postup výpočtu PER je uveden na www.produktovelisty.cz. Tím je dosažena jednoduchá ověřitelnost hodnot PER.

Díky tomuto ukazateli můžeme například jednoduše zjistit, zda poplatky z pojistného nepřesáhnou získanou daňovou úsporu. Ta se snižuje na 15 % z pojistného v příštím roce a na 12,5 % v roce přespříštím.

Z ukazatele PER, resp. ze struktury jeho výpočtu, můžeme vyčíst podíl jednotlivých typů poplatků na celkové nákladovosti. Můžeme tedy studovat, jaká část z celkových poplatků je příjmem pojišťovny a jaká zprostředkovatele - viz graf v pravém sloupci.
 
U smluv investičního životního pojištění sjednaných na 30 let s roční platbou 12 tisíc Kč si pojišťovny v průměru strhnou na náklady přibližně 13 % ze zaplaceného pojistného  - viz tabulku v pravém sloupci.

Mezi investičními pojištěními, které jsou prodávány mimobankovními distribučními kanály, patří k produktům nejméně zatíženým poplatky pojištění Partners: AXA T100P a AVIVA LIFEINVEST. U těchto produktů je průměrné poplatkové zatížení výrazně nižší i než výše snížené daňové úspory pro přespříští rok.

PER, TER I TANK
Je však nutné upozornit, že PER je pouze dílčím ukazatelem nákladovosti pojištění. Zabývá se pouze poplatky z pojistného, nikoli manažerskými a dalšími poplatky z objemu spravovaných aktiv.

Celkovou nákladovost je možné hodnotit prostřednictvím ukazatele TER (Total Expense Ratio). V tuto chvíli však pojišťovny nemají povinnost zveřejňovat syntetický TER fondů navázaných na pojištění. Tento ukazatel je možné zjistit jen u několika produktů.

Kromě výše poplatků je současně pro zjištění výhodnosti pojištění nutné hodnotit i rozsah a cenu pojistného krytí, flexibilitu pojištění, zahrnuté garance a celou řadu dalších parametrů.

Jiným ukazatelem celkové nákladovosti je TANK, který zohledňuje nejen výši poplatků z pojistného, ale snaží se odhadnout i celkovou výši managament fee. I v tomto ukazateli se pojištění Partners, konkrétně AEGON Invest&Live, umístilo na prvním místě mezi investičními životními pojištěními.

Proklamace Partners o prodeji méně nákladných investičních životních pojištění jsou tak nyní potvrzeny i nezávislými ukazateli.

Z provedených srovnání dále plyne:
  1. výše poplatků u většiny produktů investičního životního pojištění je vyšší než se obecně předpokládá, daňová výhoda je většinou nenahradí
  2. u některých produktů pojišťovny nezveřejňují všechny poplatky (například Česká pojišťovna u produktu Dynamik Plus nebo Profi Invest)
  3. rozdíly v nákladovosti jednotlivých pojištění jsou zásadní, vyplatí se pojištění vybírat (proč i přes vysoké poplatky mají některé produkty investičního životního pojištění své opodstatnění je námětem dalšího článku)

Autor je analytik společnosti Partners. Psáno pro časopis Finanční poradce.

Další články Dušana Šídla  

Ptejte se nás v Poradně  

Reagujte na článek
(Kvalitní příspěvky budou publikovány jako komentáře k článku nebo jako samostatné články na Finmag.cz.)
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo