Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Když odcházejí „nepostradatelní“. Kellnerova chobotnice kořist nepustí

Pavel Jégl
Pavel Jégl
6. 4. 2021
 28 359

Některé firmy jsou až myticky spojeny se svými zakladateli. Jejich odchody proto bývají provázeny nejistotou a obavami. Kellnerova PPF je ale natolik silná, že zřejmě jen zopakuje podobný scénář jako v Apple, Microsoft či Amazon.

Když odcházejí „nepostradatelní“. Kellnerova chobotnice kořist nepustí
Zdroj: Shutterstock

Když otcové-zakladatelé přestanou řídit své firmy, anebo je nadobro opustí, leccos se v nich mění. Nemusí to však znamenat, že firma bez tvůrce a inspirátora chřadne a skomírá – zejména, když je firma gigant, který s ohledem na své rozměry nemůže stát a padat s jednou personou.

Ukázalo se to v případě Applu, Microsoftu či Googlu a dá se předpokládat, že se to potvrdí také u Amazonu nebo PPF.

Bez roláku a tenisek

V Applu se po odchodu velikána technologického světa Stevea Jobse, který se před dvanácti lety stáhl z vedení kvůli rakovině slinivky, leccos změnilo. Dělaly se věci, se kterými by Jobs za svého života nesouhlasil a kterým by kladl odpor. Zvětšovaly se displeje iPhonů a přes Jobsovu nechuť ke stylusům Apple vyvinulo Apple Pencil.

Jobsův nástupce Tim Cook hledal nové příležitosti a nasměroval nakousnuté jablko k nositelné elektronice, streamovacím službám a k vlastním procesorům.

Jobsův černý rolák, modré levisky a tenisky svého času patřily k Applu skoro jako nakousnuté jablko.

V knize Becoming Steve Jobs Cook tvrdí, že si nikdy nelámal hlavu s otázkou „co by asi na mém místě dělal Steve?“. Vzpomíná, jak Jobs na sklonku života varoval, aby se Apple po jeho odchodu neohlížel zpátky jako studio Disney po smrti svého zakladatele.

Jobsův černý rolák, modré levisky a tenisky svého času patřily k Applu skoro jako nakousnuté jablko. Vše je pryč, ale Apple si přesto drží inovačního ducha a vykazuje úctyhodný růst. V prvním letošním čtvrtletí poprvé v tržbách překonal hranici 100 miliard dolarů.

Vývoj cen akcií Apple *

Zdroj: peníze.cz

Ti, co hrají monopoly

Neupadne ani Amazon, gigant ve světě e-shopů, který se rozlezl do cloudů, logistiky, hardwaru, umělé inteligence, automobilového průmyslu, robotiky, a kdovíčeho ještě. A to ani poté, co se koncem roku z místa generálního ředitele odporoučí Jeff Bezos. Zakladatel Amazonu dal najevo, že se spokojí s funkcí předsedy představenstva.

Monopoly vs USA

Monopoly v USA
Shutterstock

ČAJ, ŽELEZNICE, AMAZON. JAK MONOPOLY ŠKRTILY USA

Tohle si dejte: Spojené státy se zrodily z antimonopolního boje. Bostonský čajový dýchánek roku 1773 nebyl nic jiného než revolta proti monopolu Východoindické společnosti. Od té doby Spojené státy procházejí střídavě obdobími růstu monopolů a agresivního boje proti nim, psal na Finmag.cz předloni na podzim Matěj Schneider.

 

Bezos, který se vrátil na trůn nejbohatšího člověka planety, si teď bude moci dopřát víc startrekovských snů o orbitálních stanicích a věnovat se své Blue Origin vyvíjející techniku pro lety do vesmíru. V rozhovorech často upozorňuje, jak je důležité experimentovat.

„Společnosti, které nedokážou strávit neúspěch a přestanou experimentovat, jsou odsouzeny k zániku,“ řekl v televizi CNN. A tak se rozhodl předat řízení Amazonu šéfovi Web Services Andymu Jassymu, pod kterým vyrostl Amazon v největšího hráče na trhu s cloudovými službami. Jassy bude hrát hlavní roli také ve vyjednávání s antimonopolními úřady, které mají na Amazon políčeno doma v Americe i u nás v Evropě.

Ty už ostatně zaměstnávají i Sundara Pichaie, šéfa Googlu i jeho mateřské společnosti Alphabet. Pichai v jejich čele před více než dvěma roky vystřídal otce-zakladatele Googlu Larryho Pagea a Sergeje Brina, kteří se vzdali všech výkonných funkcí. Korporace však dál prosperuje.

Touha být nepostradatelným je pákou pokroku. Touha zůstat nepostradatelným je jeho brzdou.

Obdobně z vlastního rozhodnutí odcházel ze své firmy další „monopolista“ – Bill Gates. Microsoft opouštěl krok za krokem od roku 2000. Společnost se nezhroutila, pořád patří mezi čtyři nejhodnotnější firmy světa.

Nabízí se „kacířská“ myšlenka, zda některé z těchto odchodů dokonce firmám neprospěly (v Bezosově případě neprospějí) a zda se na ně nedá vztáhnout výrok Tomáše Bati: „Touha být nepostradatelným je pákou pokroku. Touha zůstat nepostradatelným je jeho brzdou.“

Kellner v očích Kohouta

Petr Kellner
PPF

JE TO VELKÝ HRÁČ, PSAL O KELLNEROVI EKONOM KOHOUT

Kdo byl český miliardář Petr Kellner? Především velký hráč, popsal ho v roce 2011 pro Finmag ekonom a bývalý zaměstnanec Kellnerovy skupiny PPF Pavel Kohout. Kellner zahynul na Aljašce při tragické nehodě vrtulníku.

Chobotnice kořist nepustí

To Petr Kellner odešel jinak než zmínění otcové-zakladatelé. Náhle, ze dne na den. Ani to však neznamená, že PPF upadne do bezvládí a chaosu.

Jeho zakladatel vložil do trezoru obálku s testamentem, ve které je nepochybně popsáno bod po bodu, jak zajistit správu podniků pro případ, že nebude schopen skupinu řídit. A jak naložit s téměř 99 procenty akcií, které vlastnil.

PPF je chobotnice, která ovládá mnoho oborů od finančních služeb přes telekomunikace, strojírenství, biotechnologie až po média. Její chapadla sahají do 24 států na třech kontinentech. Takový byznys se nenechává bez pojistek, bez toho, aby bylo jasné, jak předávat pravomoci, jak postupovat při převodu bohatství a jak zajistit, aby predátorští manažeři neroztrhali firmu na kusy.

PPF po Kellnerovi bude...

Skupina, kterou teď vede její dlouholetý manažer a menšinový akcionář Ladislav Bartoníček, si pospíšila s ujištěním, že „PPF bude pokračovat ve svých investičních projektech v souladu s plány a vizemi Petra Kellnera“. Dá se třeba předpokládat, že skupina dokončí převzetí Monety a dostane do portfolia silnou banku.

Ne vše ale v PPF bude tak lehké jako za Kellnera. Některý byznys je založen na osobních vztazích. Chybět budou určité kontakty v politice. Kellner dokázal hýbat s politiky, navázal dobré vztahy s někdejším ministrem financí Ivanem Kočárníkem, což mu patrně umožnilo životní obchod – nákup České pojišťovny, i strategická partnerství s Václavem Klausem a Milošem Zemanem. Pro domácí a západní trhy nemusí být vztahy s politiky klíčové, ale v Číně nebo Rusku mohou rozhodovat.

Bez autoritativního a dravého vlastníka zvyklého podstupovat rizika a skupovat firmy se může zpomalit expanze skupiny. Propad PPF a její výprodej se však nedá očekávat. Chobotnice svou kořist zpravidla nepouští.

Přišla zima a s ní i nový Finmag. Co v něm najdete?

Kam kráčí nakladatelé? Český knižní trh je v dobré kondici. Nulová DPH na knížky ale cenovky na pultech nejspíš nezmění. Co bude s ušetřenými penězi?

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

KNIHY JSOU BYZNYS

• Jak zacloumal knižním trhem nástup komiksu? • Proč si za sebe slavné osobnosti nechávají psát knihy? • Investice do knih se vyplatí, ale pro byznys se to dělat nedá.

BYZNYS JE HRA

• Než úspěšní podnikatelé zestárnou, musí vyřešit, co bude dál. Kdo převezme Pradu? • Hřbitovy mají problém: Velká poptávka nepřináší víc peněz. • Kolik platů stojí byt?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

byznyskomentářPetr KellnerpodnikáníPPF
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo