Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Babiš měl smůlu, potopa přišla už za něj

Adam Páleníček
Adam Páleníček
6. 11. 2020
 67 460

Je to marný, je to marný, je to marný. Tisíckrát se v dobrých časech mohlo říkat vládě, že by měla hospodařit odpovědně a dávat něco stranou. Ne, neposlouchali. Rychle se zalíbit a po nás ať přijde potopa. Přišla ještě za nich. Kritizovat vládu už je zbytečné. Teď je potřeba promýšlet, odkud začít s opravami, až tu tahle vláda nebude.

Babiš měl smůlu, potopa přišla už za něj
Zdroj: Shutterstock

Do února 2020 jsme zažívali výborné časy. Ekonomika šlapala, rostly mzdy, měli jsme nízkou nezaměstnanost a životní úroveň rostla. Marketingová mašinerie ANO chrlila videa v kadenci seriálu Ulice na TV Nova a každý den nám připomínala zásluhy ANO za prožívaný blahobyt. Jenže všechno bylo trochu jinak.

Pro ty, co přijdou

Není nic ošklivějšího, než muset připomenout: „Já vám to říkal.“ Takže panu premiérovi nebudeme připomínat

Prst 1
Zdroj: Shutterstock

ani červenec 2019:
„Andrej Babiš měl štěstí, že už jako ministr financí mohl v roce 2014 naskočit na dobrou vlnu a vézt se na ní. A ještě tu vlnu do poslední kapky vyždíme, aby přikoupil voliče.“

Po Babišovi potopa

Prst 2
Zdroj: Shutterstock

ani duben 2020:
„Hnutí ANO nerespektovalo principy vyrovnaného hospodaření a za křiku banzai hnalo Česko do rozpočtového kamikaze útoku. Nejmocnější zbraní pro boj s krizí tak bude asi pomlázka z velikonoční mrskačky Moniky Babišové. Má sice úctyhodné dva metry, ale trochu se bojím, že ani to nebude stačit.“

Netrapte se, Andreji, ještě onemocníte

Tohle je pro ty, co přijdou po něm.

Voda se valí

Měli jsme štěstí. Světová ekonomika rostla a schopní podnikatelé, jejich společnosti i zaměstnanci rostli s ní. A platili také víc na daních. I přes rekordní výběry daní a množství peněz, se kterými vláda mohla hospodařit, se nechovala zodpovědně. Utrácela jako divá. Nezaměřovala se ale na to, aby vydané peníze přinášely dlouhodobý užitek, ale na to, aby se líbila. Investiční výdaje byly relativně nízké, k tomu vláda rozpustila většinu rezerv a úspor na horší časy, dluh místo snižování udržovala na stejné výši, zvýšila spotřební daně, navýšila mandatorní výdaje a rapidně zvýšila podíl úředníků a lidí závislých na státu. Za působení Babiše narostl počet úředníků, učitelů a policistů o 70 tisíc a celkem jich je na výplatnici státu již 482 tisíc! Dávat něco stranou na horší časy? Přemýšlet, jak uživíme tolik lidí závislých na státu, když přijde krize? Nesmysl, máme se skvěle, krize nehrozí a ve financích jsme nejlepší v Evropě hlásil Babiš se Schillerovou všude kudy chodil. Ironie osudu.

Otesánek
Zdroj: Shutterstock

A tebe taky sním!

Od roku 2013, kdy Babiš nastoupil do vlády stoupl počet státních zaměstnanců z 413,5 na 449 tisíc lidí. Výdaje státního rozpočtu na platy vzrostly ze 132 miliard na 209,5 miliardy.

Čtěte víc:

Státnímu otesánkovi za Babiše roste apetýt

Přišla potopa. Covid. Tisíciletá voda. Můžeme se ptát, proč se u nás od začátku nejelo podle připravených pandemických plánů a kdo zanedbal přípravu v létě, kdy nám na to virus nechal čas. Místopředseda vlády Jan Hamáček dokonce navrhuje zřízení komise, která bude hledat viníky neutěšeného podzimu. Pokud jde ale o hospodářství, odpovědnost je jasná.

Promarněná léta v hospodaření země totiž nelze dávat za vinu nikomu jinému než vládě. Státní finance mohly být v mnohem lepším stavu. Jenže se ukázalo, že ANO řídilo stát určitým samospádem. Slušně fungovalo jen v časech dobrých, jenže Andrej Babiš se v nich nechoval jako řádný hospodář, který se v takové době zajišťuje proti nepohodě, která může přijít v čase budoucím. Po nás ať přijde potopa! K jeho smůle přišla potopa ještě za něj. A ukázala, že Andrej Babiš absolutně selhává i jako krizový manažer.

Nesystematické zmatečné jednání, rekordní deficit – letos 500 miliard, příští rok 320 nebo možná 390 miliard korun, státní kasa v totálním rozvratu. Plány a prognózy? Neexistují. Nevypadaly dobře, tak je ministerstvo financí raději přestalo dělat. 

Vláda Andreje Babiše dál chrlí videa, která začínají čím dál tím víc připomínat fantasy, za jakou by se nemuseli stydět ani tvůrci Pána prstenů. Je jasné, že nemůže dojít ke zlepšení, když vláda věnuje většinu kapacity marketingu, natáčení videí a stavění Potěmkinových vesnic místo opravdové práce. A dost lidí už začalo registrovat, že reálná situace je jiná. Andreji Babišovi a hnutí ANO začínají klesat preference.

Pyrrhovo vítězství

Volby do poslanecké sněmovny jsou za rok a opozici začíná svítat naděje, že „arcilotr“ Babiš, proti kterému neustále bojují, prohraje volby. Případně vyhraje, ale nesestaví vládu. Padne to na dnešní opozici, respektive někoho z ní. Bude to však Pyrrhovo vítězství.

Opozice se doteď zaměřovala a stále primárně zaměřuje na boj proti Babišovi. Jenže to už není namístě: když Babiš prohraje, přijde opozice o své hlavní téma. A pokud nemá nachystaný v šuplíku plán – zatím o žádném nevíme–, má problém. Co tedy přijde, až nebude Babiš?

Některé z opozičních stran se ujmou vlády a „starter pack“, který dostanou do začátku, bude vskutku otřesný. Země po tisícileté vodě. Dluh ve výši, jakou republika ještě nezažila, obrovské mandatorní výdaje, téměř půl milionu lidí na výplatnici státu a k tomu možná i řádově vyšší nezaměstnanost a ekonomiku, která se bude vzpamatovávat z krize. Manipulační prostor nula. To nechceš.

Pokud bude taková vláda rozumná a rozhodne se nepokračovat v rapidním zadlužování (teď už asi dětí našich vnuků), bude nucena hledat ze svízelné situace cestu ven. Bude muset dělat velmi nepopulární opatření. Redukovat úřednický aparát, sociální stát a výrazně limitovat neinvestiční, čistě spotřební a nenávratné výdaje. Bude se muset snažit o to, aby byl stát menší, efektivnější a aby nechával namísto neefektivního přerozdělování peníze občanům.

Populismus ve stylu Aleny Schillerové, která chápavým hlasem hodné tetičky říká, že krizí se nejde proškrtat, nemůže mít v nové vládě místo. Za takovými slovy se skrývá pouze rozhazování na spotřebu. A škrty této spotřeby bude muset nová vláda probojovat, aby mohly peníze primárně zůstat u lidí, případně aby je stát mohl rozumně investovat. To všechno se ale bude prosazovat v prostředí, které je už zcela prorostlé strukturami ANO.

Kdo bude premiér po Babišovi?

Jestli opozice chce vládnout, měla by okamžitě přestat řešit program Antibabiš a začít ihned pracovat na podrobném plánu, jak uklidit po potopě a po ANO. Pokud se jí nepodaří najít recept, jak správně servírovat léčebná opatření, je odsouzena k maximálně jednomu volebnímu období. Pak přijde nový populista, možná mnohem nebezpečnější než Andrej Babiš. Ten vytěží maximum z nepopulárních opatření učiněných předchozí vládou, která se zpožděním nakopnou ekonomiku. A u vesla se pak udrží výrazně déle než pobabišovská vláda. Opozice by se měla poučit z historie. Nečas by určitě mohl vyprávět.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
12
+

Sdílejte

Diskutujte (129)

Vstoupit do diskuze
Adam Páleníček

Adam Páleníček

Ekonom a právník. Vystudoval národní hospodářství a finance a oceňování podniku na Vysoké škole ekonomické a práva na Univerzitě Karlově. Pracuje v mezinárodní poradenské společnosti v oddělení zaměřeném... Více

Související témata

Andrej Babiškoronavirusstátní dluhstátní rozpočet
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo