Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Z izolace vyšly vítězně digitální branky, body

Michael  Durčák
Michael Durčák
14. 5. 2020

Když se před pár lety začalo mluvit o tom, že na některé z příštích olympiád – třeba té, která se plánovala na rok 2024 do Paříže – mohlo soutěžit ve videohrách, moc lidí to vážně nebralo. Letošní jaro bez živého sportu a nejisté vyhlídky na příští sezóny ale nástup „sportovního průmyslu 2.0“ pořádně urychlilo.

Z izolace vyšly vítězně digitální branky, body
Zdroj: Shutterstock

Profesionální sport dostal tvrdý zásah. Minulý týden povolila spolková vláda pokračování bundesligy – zatím jsou Němci jediní a letošní propad už se dohnat nedá.

Zatímco tradiční nebo klasický sport nervózně přešlapuje v blocích, na výsluní se derou jiné formy sportování. I když pro někoho půjde nejspíš navždy o sport nejvýš v uvozovkách. Nesoupeří se totiž v reálném světě, ale ve světě virtuálním.

Digitální emigrace

Do „digitálu“ dočasně emigrovaly i skutečné sporty. V Británii se například neběžel 173. ročník slavného dostihu Grand National. To se před koronavirem povedlo jen dvěma světovým válkám. Na rozdíl od dvacátého století ale tentokrát mohla televizní stanice ITV nabídnout aspoň počítačem generovanou simulaci. Na kterou jste mohli normálně sázet. Mimochodem vyhrál na koni Potters Corner teprve sedmnáctiletý Jack Tudor, kurz na ně byl 18:1. A všechen výtěžek darovali sázkaři zdravotníkům.

Formule 1 po zrušení sezony zorganizovala celou virtuální Grand Prix. Jede se vždy v čase, na který byl plánovaný opravdový závod, jede se vždycky právě na tom okruhu, kde se původně mělo jet, souboj živě přenáší kanál ESPN 2 a především – aspoň některé vozy skutečně řídí hvězdy F1.

Skutečná sezona F1 by se pak měla rozjet podle současných plánů v červenci.

Závody, které mají koule

Pokud vám animované formule připadají příliš umělé a chtěli byste něco skutečného vyzkoušejte dokonalý kanál Jelle's Marble Runs, na němž můžete sledovat závody skleněnek. V kombinaci s povedeným komentářem se jedná o dechberoucí záležitost. Dejte šanci kuličkové obdobě Formule 1 s názvem Marbula One. Nebudete litovat. Každé léto navíc autoři dělali pro své kuličky projekt Marblelympics – Skleněnkampiádu. Protože jim ale Olympijský výbor zakázal tento název používat, od letoška se každoroční podnik bude jmenovat Marble League.

Hra na sport

Sporty ale do počítačového prostředí nepronikají zničehonic. Ostatně sportovní simulátory patřívaly vždycky k jednomu z nejrozšířenějších a nejžádanějších žánrů videoherní zábavy. A teď se jim kvůli výpadku tradiční sportovní zábavy, izolaci a u někoho i nucenému nicnedělání daří. Zdaleka ale nejde jen o to, kolik lidí teď tráví samo čas s konzolí. Pokud nechcete hrát sami, i virtuálnímu sportu se můžete věnovat pasivně, jako diváci. Osobně doporučuji třeba Wheel of MUT – youtubovou sérii, ve které se hráč s přezdívkou MMG snaží vyhrát Super Bowl v Madden Ultimate Team, počítačové verzi ligy amerického fotbalu. Je to skutečně zábava a nové video vychází zhruba jednou za dva až tři dny.

I esport přišel o turnaje

Doteď byla řeč o simulaci sportu, která je na něm zatím závislá a žije s ním v symbióze. Pak je tu ale ještě něco nového, co ze sportu nevychází, ale funguje na stejných principech, vztazích a podobných obchodních modelech. Esport. Profesionální hraní videoher.

Před krizí to nebyl žádný malý obor, ale slušně prosperující byznys, ve kterém se točí slušné peníze, pořádají i velké turnaje a nejlepší hráči a týmy si můžou přijít na pěkné peníze. A v poslední době se stává zajímavou investiční příležitostí nejen pro průkopníky jakými byl například koncern Red Bull.

Esport jako takový má zvlášť dnes hned několik výhod. V první řadě ho můžete sledovat „z pohodlí domova“ a zdarma na různých streamech. Zadruhé samozřejmě není problém si zpětně dohledat libovolný zápas zdarma třeba na YouTube, což je třeba u starších zápasů z fotbalu problém, protože se bez svolení majitele práv zveřejňovat nesmějí. Takový Hearthstone má oficiální kanál, na kterém se objeví kompletní záznam zápasu několik minut po jeho skončení na streamu. To je něco, co se vám jen tak nepoštěstí kupříkladu v případě sledování těch nejlepších fotbalových zápasů (pokud zrovna není globální pandemie).

Jenže (jen na první pohled paradoxně) si koronavirus vybral svou daň i u esportu. Stejně jako u skutečného sportu se totiž to hlavní odehrává před fanoušky. Naživo. Už v únoru byla zrušena asi největší herní akce v blízkosti našich hranic IEM v Katovicích. Nebo namátkou například populární CS: GO turnaj ESL v Kolíně nad Rýnem, který se hraje v červenci, si budou moci diváci užít pouze online. Fanoušci budou chybět. A Overwatch League svou pečlivě plánovanou sezonu nakonec odehraje kompletně online. Přesto má ale proti klasickému sportu jistou výhodu. A nejen proto, že hráči se přece jenom můžou online sejít snáz, než se při všech rizicích nákazy sejdou sportovní týmy.

14. září 2019, Moskva. Counter-Strike: Global Offensive eventRoman Kosolapov / Shutterstock.com

14. září 2019, Moskva. Counter-Strike: Global Offensive event. S takovýmihle akcemi budou mít fanoušci esportů na nějakou dobu utrum.

Fanoušci esportů stejně jako pouzí rekreační hráči můžou sledovat přísun stále nových streamovaných videí z nejrůznějších her. Pro starší a pokročilé: ano, jsou lidé, kteří se dívají, jak někdo hraje počítačovou hru. A je jich tolik, že si tím ten hrající může dobře vydělat nebo aspoň slušně přivydělat. A během pandemie rekordně vzrostla kupříkladu sledovanost streamů na službě Twitch. Posledním hitem je tu mimochodem free-to-play multiplayer FPS Valorant od vývojářů z Riot Games, kteří mají na svědomí celosvětově úspěšnou MOBU League of Legends.

Profi pařani

Pokud byste se chtěli zařídit podle některého motivačního výkřiku na své oblíbené sociální síti, vzít izolaci a krizi jako novou kariérní výzvu, a protože vás baví pařit, právě jste začali uvažovat o kariéře v esportu, měli byste dopředu vědět několik věcí.

Ano, při hraní na počítači či konzoli jen těžko vystavíte nákaze sebe, či své blízké a hry vám navíc nabídnou únik z nudné reality karantény, ale i možnost trávit čas s přáteli, či procestovat daleké kraje.

Ano, první tři na žebříčku nejvíc vydělávajících „esportovců“, si ve hře Dota II dokázali celkem vyhrát každý přes šest milionů dolarů.

Ano, k tomu, abyste se stali profesionálním hráčem vám „stačí“ si zadarmo stáhnout libovolnou hru, které se chcete věnovat (často ji spustíte bez další investice i na starších strojích) myš, klávesnice nebo ovladač, dostatek času, talent a chuť se zlepšovat. Podobných příběhů známe dnes již desítky.

Ale: profi esport je totéž jako profi sport, pokud se mu chcete doopravdy věnovat, připravte se na stres i trvalé fyzické poškození. Musíte odehrát tisíce nebo desetitisíce hodin, některé části těla budete využívat extrémně a budou trpět zátěží, jiná budete mít tendenci zanedbat. S profesionálním hraním je také spojená celá škála zdravotních rizik, včetně dodnes pod pokličkou držených psychických problémů.

Navíc se musíte na špici dostat rychle a rychle se zabezpečit. Kvůli ztrátě reflexů a podobně bývají esportovci často za zenitem už po 25. roku, tedy ještě dřív než většina sportovců. A především: abyste vydělávali dost, musíte se dostat na opravdovou špici, od prvního okamžiku se porovnáváte s těmi nejlepšími na světě. Tady nestačí odkopat si kariéru ve Slávii nebo Boleslavi – a na Česko dobrý.

Víc fanoušků, míň peněz

Česko je malý trh a profesionálním esportem, bez ohledu na to, které hře se věnují, se u nás živí něco mezi 100 a 150 lidmi, a to ještě nejsou jen gameři, ale i další lidé kolem esportu. Pokud jde o hráče, ti nejčastěji mají angažmá zahraničních týmech. Jenom hraním bez streamování byste se tu živili složitě. Za výhry na mistrovství České republiky získáte ať už jako tým, nebo jako jedinec (třeba u hry Hearthstone), odměnu „pouhých“ několika desítek tisíc. S tím se jednoduše vyžít nedá.

Streamerů, je v Česku pár desítek, přes výš zmiňované statistiky ale pro ně není, možná překvapivě, koronavirus žádný med. „Kdyby nevyšel Valorant, měl bych poslední měsíc velké problémy. Celkové příjmy z předplatitelů, reklam a tak dál šly výrazně dolů. Všichni šetří a nikdo nemá peníze na rozhazování,“ říká Petr Czech Cloud Žalud. Jeho videa a streamy sice poslední dva měsíce sleduje výrazně víc lidí, na příjmech se to ale neodráží. „Budu mít teď určitě víc fanoušků nebo odběratelů na YouTube, takže pokud se mi podaří vytvářet nový zajímavý obsah, půjde to využít třeba do dalších měsíců. Fakticky ale sice máme o 200 procent víc zhlédnutí, ale o 80 % méně příjmů třeba na YouTube. Twitch je o dost stabilnější platforma, tam byl propad v řádu několika desítek procent, ale skoro měsíc fakticky neinzerovaly žádné firmy. To už se teď taky zlepšilo,“ uzavírá Žalud, který podle svých slov denně streamuje šest až dvanáct hodin.

A jaké hry v době pandemie na jeho kanále nejvíce táhnou? Kromě již zmíněného Valorantu League of Legends, Teamfight Tactics a Legends of Runeterra. Všechno hry z dílny Riot Games.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michael  Durčák

Michael Durčák

Má rád fotbal a kočky. Kromě Finmagu píše pro magazín Reportér nebo komentáře o dění v USA pro Seznam Zprávy. Zároveň je redaktorem videoherního časopisu Score.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo