Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Indie. Připraveni na novou velmoc?

Luboš Palata
Luboš Palata
29. 1. 2020

Indie patří v posledních letech mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky světa. Vstřícnost, s jakou tam v minulých měsících a týdnech vítali premiéra Babiše, ministra zahraničí Petříčka i české podnikatele, nutí člověku otázku, jestli jsme připraveni nepromeškat její růst.

Indie. Připraveni na novou velmoc?

Nové Dillí. — Nové dálnice plné slušných aut, skleněné mrakodrapy, západně oblečení lidé. Jsme v Gurgáonu, milionovém městě nedaleko indické metropole Nové Dillí. Tady sídlí nejúspěšnější „česká“ firma v Indii. Možná se budete divit, ale není to Škodovka, i když ji obr VW pověřil řízením aktivit celého koncernu v zemi, ale Home Credit skupiny PPF Petra Kellnera. Home Credit India je dnes na indickém trhu jednička v kategorii mikropůjček, tedy půjček v řádech tisícovek korun. Pro Home Credit pracuje patnáct tisíc Indů a vedení tvrdí, že v Indii společnost čeká výborné výsledky.

„Přes všechny problémy a otazníky posledních let vlády premiéra Naréndry Módího je Indie stále funkční demokracie, kde volbami dochází ke střídání vlád, loni třeba na úrovni svazových států,“ říká o zemi velvyslanec Milan Hovorka. Zástupci českých firem, které tu působí, potvrzují dobrou vymahatelnost práva, danou nezávislostí soudnictví, které je postaveno na britském právu. Dodávají ovšem, že se musíte obrnit trpělivostí.

Poroste

Přestože někteří Indové označují Módího snahy o jakýsi „hinduistický nacionalismus“ za odklon od dosavadního občanského principu Indie, na druhé straně oceňují rychlé otevírání země zahraničním investicím a omezování dosavadního protekcionismu jako takového. Revoluční změnou je sjednocení daní pro všechny svazové státy. Díky těmto krokům se chce Indie udržet mezi nejrychleji rostoucími ekonomikami světa.

V porovnání se sousední Čínou, kterou během několika let Indie předstihne v početnosti populace, je Indie pořád poměrně slabá ekonomika, v paritě kupní síly asi dvakrát slabší. Indie má ovšem výrazně lepší naděje na další ekonomický růst. Některé oblasti, například dvacetimilionové aglomerace Dillí nebo turisticky přitažlivá Goa, mají dnes HDP na hlavu na úrovni devíti tisíc dolarů, což je srovnatelné například s Ukrajinou.

Nejen import export

Otázka není, co je možné do Indie vyvážet. Pokud dojde k otevření indického trhu, tak téměř všechno. V neposlední řadě to je vojenská technika, v indické armádě jezdí osm tisíc českých tatrovek a dá se čekat, že brzy pomine klatba, do níž se za předchozího vedení Tatry dostala automobilka kvůli korupčnímu skandálu.

Z Indie si na druhé straně ještě v příštích letech ale sotva přivezete indický mobil, počítač, a dokonce i televizi. Problémy jsou zatím i s kvalitou strojírenských výrobků, včetně indických aut a motorek. Ale když jsem tak na české ambasádě v Dillí okukoval krásnou novou indickou Jawu, retro „péráka“, které vyrábí koncern Mahidra, hned bych si ho domů odvezl.

Část indické ekonomiky se ale přesunula do služeb, zejména těch spojených s výpočetní technikou. Nejde už jen o světově proslavená call centra, ale také o daleko důležitější centra programátorská, ve kterých vyrůstá nová generace indických elit. „Do budoucna nebude možná ani tak důležité, kde vyrobíte a vyvinete hardware, ale kdo udělá software. A tady má Indie slušně našlápnuto,“ říká jeden český v Indii působící obchodník.

Zásobárna mozků

Indie s obrovskou a relativně vzdělanou a anglicky mluvící populací je také obřím rezervoárem pracovních sil, které by mohly najít uplatnění na hladovém českém pracovním trhu. V Indii jsou miliony mladých lidí s diplomy z technických škol nebo velké množství vystudovaných zdravotních sester.

Samozřejmě, diplom ještě neznamená automaticky kvalitní vzdělání, ale při nezaměstnanosti, která se u mladých Indů pohybuje kolem dvaceti procent, je z čeho vybírat. Podobné je to s možností studia Indů na českých vysokých školách. Pro střední vrstvu Indů, která dnes čítá několik desítek milionů lidí, je Česko i bez stipendií poměrně dosažitelná a stále oblíbenější možnost.

Promeškat pravděpodobný růst Indie by zkrátka byla škoda. V příštích letech může její trh být zdrojem nových příležitostí a do jisté míry i náhradou za potenciálně zpomalující Čínu. Zvlášť při vědomí, že stále demokratická Indie je pro evropskou zemi spíš přirozený spojenec než diktátorská Čína.

Autor je redaktor Deníku

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
9
+

Sdílejte

Diskutujte (11)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo