Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Křišťálová koule 2020

Pavel Jégl
Pavel Jégl
31. 12. 2019
 5 748

Politika může naše životy ovlivnit víc, než si připouštíme. K horšímu i k lepšímu. Co od ní můžeme čekat v novém roce?

Křišťálová koule 2020

Stejně jako v minulých letech (zde, tady, tu) jsme také zkraje letošního roku vyhrabali ze starého harampádí křišťálovou kouli, oprášili ji, očistili vodou s octem, nabili energií z Měsíce a potom za měsíčního svitu nahlédli do roku 2020.

Z toho, co koule ukázala, jsme formulovali předpovědi událostí, které ve svém kalendáři nenajdete. 

Budeme rádi, když nám hlasovátkem u každé předpovědi dáte svůj odhad – zda vyjde, nebo je lichá.

Brexit s rozcuchaným blondýnem

Británie má podle dohody z loňského října do konce ledna 2020 formálně odejít z Evropské unie. Dolní sněmovna by do tohoto data měla schválit rozvodovou dohodu (Agreement on the Withdrawal) a britští zástupci by se měli stáhnout z unijních institucí. Neměli by se už podílet na unijním rozhodování, zatímco monarchie zůstane podřízena unijní jurisdikci i legislativě.

„Přechodné období“, které má po brexitu následovat, nicméně předpokládá, že monarchie bude dál dodržovat unijní nařízení i směrnice a platit členské příspěvky. Skončit má koncem 2020. Do té doby by měly EU 28-1 a Spojené království vyjednat dohodu o budoucích, zejména obchodních vztazích.

-
+38
+

Předpověď: Odchod s dohodou, že se dohodneme

Británie v lednu Evropskou unii formálně opustí. Premiér Boris Johnson má po přesvědčivém vítězství konzervativců v prosincových volbách v Dolní sněmovně dost hlasů k tomu, aby rozvodovou dohodu prosadil.

Faktický brexit ale nastane až po přechodném období. Do té doby bude Británie ve vazalském postavení, podřízena bruselské Evropě, aniž by její rozhodování mohla ovlivnit.

Přechodné období by měla ukončit dohoda o budoucích vztazích, na kterou podle unijního harmonogramu po třech odkladech brexitu zbude pouhých jedenáct měsíců. Boris Johnson si přitom přeje dohodu o volném obchodu. A vyjednání takové dohody trvá spíš roky než měsíce.

Rozcuchaný ministerský předseda ale přechodné období nemíní protahovat. Chce dohodu do konce roku. Udělá proto i neočekávané ústupky.

Dá se proto předpokládat, že koncem roku bude mít Boris „provizorní“ dohodu, kterou ostrovní analytici nazývají „minimal free trade agreement“. Obchod bude pokračovat v rámci obecné (minimální) dohody a na jejím základě budou v dalších měsících dohodnuty detaily.

Pravděpodobnost: 75 procent


Volby amerického prezidenta

Američané v úterý 3. listopadu zvolí prezidenta. Bílý dům bude obhajovat republikán Donald Trump. Jeho hlavním vyzyvatelem bude někdo z demokratů. V úvahu připadají: bývalý viceprezident Joe Biden, socialistický senátor Bernie Sanders, někdejší starosta New Yorku a mediální magnát Michael Bloomberg, senátorka Elisabeth Warrenová a Pete Buttigieg, starosta městečka South Bend.

-
+27
+

Předpověď: Bude to Trump

Průzkumy můžeme nechat stranou. Zejména proto, že ve volbách se hlasy v každém státě počítají zvlášť, a nakonec přepočítávají na volitele. Zvítězit tedy může i kandidát, který nezíská nejvíc hlasů. Tak, jak se to v roce 2016 povedlo Trumpovi, který dostal o dva miliony hlasů míň než Hillary Clintonová.

Rozhodující bude v listopadu kritérium, které vyslovil James Carville, stratég úspěšné volební kampaně Billa Clintona v roce 1992: It’s the economy, stupid.

Z něj je patrné, že zvítězí Trump, protože Dow Jones stoupá a patrně mu to do začátku listopadu vydrží a nezaměstnanost, která je na historickém minimu, se nejspíš výrazně nezvýší. Stoupence demokratů navíc oslabí a rozdělí koketování levého křídla strany s demokratickým socialismem.

Pravděpodobnost: 80 procent


Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Trump vs. Čína

Celní válka mezi USA a Čínou působí ztráty na obou stranách. Postihuje producenty, vývozce, ale i spotřebitele, kterým se zvýšily ceny.

V prosinci se však začalo blýskat na dohodu. Americká vláda odpískala další chystanou salvu cel na čínské zboží a oznámila, že s Číňany dospěla k první část obchodní odhody. Už začátkem roku 2020 mají vyjednávači zahájit rozhovory o zbývajících kapitolách.

Podaří se dohodu uzavřít?

-
+21
+

Předpověď: Mír

Koule ukazuje, že prezidenti Donald Trump a Si Ťin-pching podepíšou dohodu ještě před horkou fází volební kampaně v USA, tedy do léta. Potřebuje ji jak Čína, tak Amerika – a taky samotný Trump. Ten chce ještě před listopadovými volbami vyhlásit vítězství v obchodní válce a posílit tím své šance na druhý prezidentský termín.

Dohoda bude uzavřena podle schématu „budete nakupovat naše zboží a my vám zrušíme nebo snížíme cla“. Agentura Reuters upřesňuje, že Čína se v ní zaváže nakupovat víc amerických zemědělských produktů než před začátkem obchodní války.

Pravděpodobnost: 75 procent


Trump vs. Evropa

Donald Trump v listopadu o půl roku odložil záměr zavést vysoká (25procentní) cla na evropská auta. Vyhlásit cla v neomezené výši mu umožňuje analýza americké vlády, která dospěla k závěru, že dovoz aut z Evropské unie je hrozbou pro národní bezpečnost.

Kromě toho prezident zvažuje cla v odvetě za nové daně, které zavádí evropské státy vůči americkým internetovým gigantům. Trnem v oku mu je zejména francouzská daň nazývaná GAFA (Google, Amazon, Facebook a Apple), která platí zpětně od počátku roku 2019.

(Také česká vláda schválila novou digitální daň, která má platit pro technologické firmy s globálním obratem nad 750 milionů eur. Tyto firmy mají zaplatit státu daň ve výši sedmi procent tržeb od českých zákazníků.)

-
+24
+

Předpověď: Ostřelování bude pokračovat

Daň na auta Trump odloží za listopadové volby. Zvedla by ceny aut na americkém trhu, což by jeho volební vyhlídky neposílilo.

Evropské státy však mohou počítat s odvetnými cly za GAFA daně. Na nich, na rozdíl od cel na automobily, se shodnou republikáni i demokraté a Trumpovi doma problémy nezpůsobí.

Pravděpodobnost: 70 procent.


Evropa a její zelený úděl

V roce 2020 začne úřadovat nový předseda Evropské rady Charles Michel, nová prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová, nový Evropský parlament, a především – nová Evropská komise pod vedením Ursuly von der Leyenové.

Němka Leyenová už předložila plány které se dají shrnout pod slogan „více Evropy“. Počítají třeba s harmonizaci daní, evropskou armádou a s evropskými megafirmami postavenými, jak jinak, z evropských dotací.

Vlajkovou lodí nové komise však je „zelený úděl“. To je balík legislativních a politických opatření, s jejichž pomocí má Unie do poloviny století dosáhnout uhlíkové neutrality – stavu, kdy bude vypouštět tolik skleníkových plynů, kolik je schopna odčerpat z ovzduší.

-
+14
+

Předpověď: Rozhádaní, ale zelení

Mnohé plány Evropské komise, jak bývá zvykem, i tentokrát zůstanou jen na papíře. Zmaří je spory Východ vs. Západ, Sever vs. Jih, malí vs. velcí. První části zeleného údělu však komise prosadí už v roce 2020. Mimo jiné proto, že nový Evropský parlament je zelenější, hned na svém startu vyhlásil stav klimatické nouze.

V roce 2020 bude zřízen Fond spravedlivého přechodu (Just Transition Fund), z něho se bude financovat postupný odklon od fosilních paliv. Odkloněna do něj bude podstatná část unijního rozpočtu.

Zezelená i Evropská centrální banka. Lagardeová se už nechala slyšet, že chce prosadit přednostní nákup dluhopisů firem, které se podílejí na snižování uhlíkových emisí.

Jinak bude tahle Francouzka pokračovat ve šlépějích svých předchůdců, stejně jako oni označuje nízkou míru inflace za brzdu rychlejšího růstu ekonomiky. Nezruší se tedy staré stimuly, ale patrně se k nim přidají nové. Úrokové sazby zůstanou nízké, anebo klesnou ještě níž a centrální banka nakoupí další dluhopisy.

Pravděpodobnost: 75 procent.


Babiš v kouli

Andrej Babiš je znovu stíhaný za dotační podvod, a k tomu jeho byznys ohrožuje střet zájmů. První problém pro něj není akutní, v příštím roce ho česká justice, která mele pomaleji ne boží mlýny, nerozlouskne.

Zato problém druhý naléhavý je. O evropské dotace může připravit nejen Babišovy firmy. Přijít o ně mohou i firmy, které Babišovi nepatří. Hrozí, že na peníze z Bruselu nedosáhnou proto, že budou v příštích letech kvůli premiérovu střetu zájmů a dotacím pro Agrofert kráceny.

Jak s tím Babiš naloží? Může vyhlásit Black Friday, prodat na dotacích závislou část svého obchodního impéria a zůstat v čele vlády, anebo ponechat Agrofert bez podstatné části evropských dotací i státních zakázek.

Mohl by také zůstat premiérem a byznys ze svěřenského převést do slepého fondu, do kterého by neviděl a který by nemohl ovládat přes příbuzné a blízké. Nebo podat demisi, ustoupit do pozadí, ale řídit stranu a přes ni také vládu. A přitom brát dotace.

Anebo Babišovi právníci najdou nějaké jiné řešení, aby se vlk (bruselský přerozdělovač dotací) nažral a koza (Babišova firma) zůstala celá?

-
+21
+

Předpověď: Nevíme, ale neodstoupí

Tentokrát křišťálová koule zklamala. Neobjevil se v ní výsledek sporu o střet zájmů a dotace, zjevil se jen samotný Babiš. S výhružně nakrčeným obočím promluvil do svitu Luny plynulou českoslovenštinou: „Nikdy neodstoupím, nikdy. Nech si to všichni zapamatujú.“

Z toho se dá usuzovat jen na to, že střídání premiérů se v příštím roce neuskuteční.

Pravděpodobnost: 90 procent.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

brexitdonald trumpkřišťálová kouleobchodní válka
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo