Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zakázali jim dolar, libru. Přejdou Zimbabwané na bitcoin?

Pavel Jégl
Pavel Jégl
1. 7. 2019
 6 274

Zimbabwe po deseti letech zase tiskne vlastní peníze a do země, jak jinak, se vrací hyperinflace. Naději, jak ji přečkat, dávají kryptoměny.

Zakázali jim dolar, libru. Přejdou Zimbabwané na bitcoin?

Vláda v jihoafrickém Zimbabwe se pokouší zachránit svou měnu. Zakázala proto používat ty zahraniční. Kabinet potřebuje valuty na dovoz potravin, paliv a léků, a tak je stahuje od lidí. Nutí je, aby platili domácím oběživem.

Mezi Zimbabwany – spotřebiteli, obchodníky i investory – to vyvolalo nejistotu. K domácí měně nemají důvěru. Není divu, mají s ní mizerné zkušenosti. Stala se synonymem pro hyperinflaci a rozvrácenou ekonomiku.

Na svém vrcholu před deseti lety hyperinflace v Zimbabwe dosáhla 500 miliard procent. (Dosud největší hyperinflaci zaznamenali v roce 1946 v Maďarsku, kde vystoupila na 13 biliard procent. To je číslovka třináct a za ní patnáct nul.)

Zpravodaj stanice BBC to výstižně glosoval, že když jste na trhu v hlavním městě Harare koupili vejce, stála kolem 50 miliard zimbabwských dolarů za kus. A než jste je uvařili a snědli, nejspíš ještě podražily.

Narodila se nová měna

Lidé přirozeně odmítali pracovat za peníze, které měly na konci směny výrazně nižší hodnotu než na jejím začátku. Dávali přednost měně, která neztrácela hodnotu z hodiny na hodinu – americkým dolarům, britským librám, jihoafrickým randům, čínským jüanům, japonským jenům.

V roce 2009 centrální banka přestala domácí dolary tisknout, nechala národní měnu padnout. Vláda obyvatelům vzkázala, ať berou měnu podle vlastního výběru a platí takovou, jakou chtějí a jakou obchodník vezme. Později prohlásila za úřední měnu americké dolary.

S koncem domácí měny se však ekonomika dostala do deflace. Cenová hladina klesala, protože lidé neměli za co nakupovat. V oběhu bylo málo peněz a cizí měny centrální banka tisknout nemohla.

Začala tedy vymýšlet kvaziměnu: poukázky na dolary kryté půjčkou ve výši 200 milionů dolarů od Africké exportní a importní banky. V elektronické podobě (uvádí se, že přes devadesát procent transkací v Zimbabwe probíhá bezhotovostně, zejména pomocí mobilní aplikace EcoCash) a v podobě dluhopisů s uvedenou hodnotou dva, pět, deset a dvacet amerických dolarů. Teoreticky měl zimbabwský zolar, jak se přezdívá „elektronicky skladovanému dolaru“, i bondy mít s americkým dolarem paritu, v praxi to tak ale nefungovalo. Mimo jiné proto, že nikdo nevěděl, kolik zolarů a dluhopisů vlastně centrální banka vydala a jestli tedy jsou reálně něčím kryty.

Opoziční lídr Tendai Biti proto o měnové politice Zimbabwe agentuře Reuters už před dvěma roky řekl: „Je to Ponziho schéma, pyramidová hra.“

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Útok na kryptoměny

Jeho slova se potvrzují. Zimbabwské bondy v bankovkách i elektronické formě se letos v únoru fakticky staly měnou, se kterou se může obchodovat na měnových trzích. Začínala na kurzu 2,5 zolaru za dolar. Dnes už je za americký dolar dvanáct těchto Zimbabwe Real-Time Gross Settlement dollars.

Cenová hladina v Zimbabwe se dala do pohybu – z oblasti deflace závaží překmitlo hluboko do inflačního pásma. Inflace se blíží stu procent, tedy hranici, od níž je pokládána za hyperinflaci, a nic nenasvědčuje tomu, že by se měla vracet k rovnovážnějším hodnotám.

Mnozí, zejména mladší Zimbabwané, si však už před roky uvědomili, že prostředek směny nemusí být nutně státní, proto začali kromě černého trhu používat kryptoměny. Počet blockchainových obchodů byl v Zimbabwe vysoký a stále rostl, proto tam také byla kryptoměna dražší.

Před rokem centrální banka zakázala finančním domům s kryptoměnami obchodovat a vést v nich účty, což objem obchodů srazilo. Transakce, které finanční domy nezprostředkují, nicméně zákaz nepostihuje, peer to peer obchodů bez bankovního prostředníka se netýká. A bitcoinová peněženka dává Zimbabwanům možnost vlastnit peníze, které jim stát nemůže znehodnotit ani konfiskovat.

Jistě, bitcoiny jsou volatilní, vlády a experti do vás mohou hustit, že to je podvod a nic než podvod, jenže ve státech jako Zimbabwe nebo Venezuela mohou být jistější alternativou domácí měny.

Připoutejte se!

Tímto způsobem varuje ve svém editorialu jihoafrický ekonomický web BusinessLive obyvatele Zimbabwe před další vlnou hyperinflace.

Lze tušit že mnozí z jich se už připoutali k bitcoinu či jiným kryptoměnám. A další je budou následovat.

Úvodní obrázek: někdejší poukázky na dva americké dolary

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (13)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo