Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Královské dluhy s Trumpem

Pavel Jégl
Pavel Jégl
20. 2. 2018
 7 317

Kdysi o sobě prohlašoval, že je král dluhů. To ale byl realitní magnát. Teď je Donald Trump americký prezident a sekeru se chystá zaseknout do amerického rozpočtu.

Královské dluhy s Trumpem

Donald Trump poslal do Kongresu návrh rozpočtu na rok 2019. Leckomu musel vyrazit dech. Kalkuluje s výdaji ve výši 4,4 bilionu a deficitem 984 (!) miliardy dolarů (kolem 4,7 procenta předpokládaného HDP).

To znamená, že prezident počítá s citelným rozevřením nůžek mezi příjmy a výdaji – loňský rozpočtový rok (skončil 30. září 2017) se uzavřel schodkem 666 miliard dolarů, což je 3,5 procenta HDP. A rozpočet na rok 2018 byl schválen s deficitem 440 miliard při výdajích 4,1 bilionu.

„Blueprint“ nového rozpočtu každopádně odpovídá tomu, o čem Trump sní (když zrovna spí): O „zase skvělé Americe“, o „skvělé nejlepší armádě“, o vítězných válkách s teroristy, o „krásné velké zdi“, o moderní infrastruktuře a kdovíčem ještě.

Zapomeňte na sliby

Vzpomínáte ještě na to, co Donald Trump prohlašoval během volební kampaně? To je malá ochutnávka z jeho výroků:

  • „Když začnete ořezávat rozpočet, vyrovnáte rozpočet. Věřte mi, vyrovnáte rozpočet. Právě tohle uděláme.“ (3. října 2015 na volebním shromáždění v Ohiu.)
  • „Dokážeme rozpočet velmi rychle vyrovnat… Myslím, že tak za pět let.“ (leden 2016, Rozhovor pro televizi Fox News.)
  • „Byl bych schopen zbavit Ameriku dluhu za osm let.“ (2. dubna 2016, rozhovor pro Washington Post.)

V dubnu 2016, kdy se Trump chvástal, že je schopen Ameriku oddlužit, dosáhl americký dluh 19 bilionů dolarů, dnes přesahuje 20,6 bilionu. Pro srovnání, americký HDP se pohybuje kolem 19,5 bilionu. Dluh tedy zanedlouho může překonat poválečný rekord 106 procenta HDP z roku 1946.

Pokud by ještě dnes myslel prezident svá slova o likvidaci dluhu za osm let vážně, musela by z něj Amerika smazávat v průměru 2,58 bilionu ročně (2 580 000 000 000 $).

Je ale jasné, že někdejší sliby už Trump pohřbil. Jeho vláda počítá s tím, že rozpočet zůstane v záporných číslech příštích deset let. A nic nenasvědčuje tomu, že by si z toho prezident dělal těžkou hlavu.

Dluhy už nevadí?

Trumpův kabinet už loni v rozpočtovém výhledu připustil, že v příštích deseti letech, kdy budou platit Trumpem prosazené daňové škrty, dosáhne úhrn rozpočtových deficitů 3,2 bilionu dolarů. Analýza Tax Policy Center ale naznačuje, že se tato částka může blížit 7,2 bilionu dolarů.

Letos navržený rozpočet v kombinaci se snížením daní a dohodou republikánů a demokratů na dalším fungování vlády podle agentury AP může předpokládaný deficit příští rok zvýšit na 1,2 bilionu. A to by byl dvojnásobek toho, co Donaldova vláda avizovala ještě v loňském roce.

Jistě, dá se předpokládat, že kongresmani (i ti republikánští) Trumpovy sny budou měnit. Hlavní slovo v rozpočtu má Kongres, v jehož obou komorách mají republikáni většinu. Byli to právě republikáni, kteří v minulých letech kritizovali Baracka Obamu za to, že jeho vláda dělá vysoké dluhy, a v době krize mu ve výdajích rozpočtu výrazně škrtali.

Také Trumpovi leccos škrtnou. Sotva ale deficit výrazně sníží. Ve volebním roce to je stěží myslitelné.

Ředitelka nevládního Výboru pro odpovědný federální rozpočet (Committee for a Responsible Federal Budget) Maya MacGuineasová k tomu poznamenala: „Takřka všichni v Kongresu se rozhodli, že jim finanční nezodpovědnost nevadí.“

Leckteří Američané, které „největší dluh světa“ a jeho růst znepokojuje, si tak budou moci po cimrmanovsku říct: „Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat…“

Nic není navěky

Amerika si rok za rokem povoluje dluhový opasek, vrtá nové dírky, aby se do něj vešla.

Je zřejmé, že se na tom v příštích letech mnoho nezmění, že král dluhů Donald Trump nebude tím, kdo povede Ameriku k vyrovnaným, anebo aspoň vyrovnanějším rozpočtům. Gigantická dvacetibilionová částka, kterou Spojené státy dluží a která převyšuje všechny světové exporty ropy, zdaleka není konečná. Bude ještě gigantičtější.

Pravda, zatím nic nenasvědčuje tomu, že by Amerika svůj dluh nebyla schopna ustát. Pro ty, kteří její dluh kupují, zůstává bezpečným útočištěm – a to je klíčové, protože, čím jste důvěryhodnější, tím víc a tím výhodněji si můžete půjčit. To platí jak u spotřebitelů a v byznysu, tak u vlád.

Nic ale nemusí trvat věčně. Ani důvěra v americkou ekonomiku a americký dolar. Zejména tehdy, když americký dluh roste rychleji než americký HDP. K takovému trendu se Amerika vrátila v roce 2016 a vše ukazuje na to, že v něm v příštích letech bude pokračovat.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (123)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

dluhydonald trumphdpstátní dluhstátní rozpočetusa
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo