Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Levné máslo sežral orangutan!

Luboš Palata
Luboš Palata
18. 10. 2017
 5 419

Neplačte nad drahým máslem, právě zachraňujete lidoopa. Tlak na ceny másla vyvolalo mimo jiné také to, že velké potravinářské koncerny pod tlakem evropské veřejnosti začaly nahrazovat ve svých výrobcích palmový olej máslem a živočišnými tuky.

Levné máslo sežral orangutan!

Německý koncern Bahlsen se v červenci rozhodl ve svých výrobcích určených pro střední a východní Evropu nahradit palmový olej máslem a vrátit se tak k receptuře, kterou používá u výrobků pro německé spotřebitele. Výrobce sušenek s ročním obratem kolem 14 miliard korun, to odůvodnil přáním zákazníků. Zdá se tedy, že dvojí kvalita potraviny v Evropské unii může skončit i bez úředních nařízení. Jak jsem ostatně naznačoval:

Palmový olej se získává z plodů palmy olejné (z dužiny se lisuje olej palmový, ze semen palmojádrový). Ta původně pochází ze Západní Afriky, kde se dodnes pěstuje, rychle se ale rozšířila do světa – do Jižní Ameriky a jihovýchodní Asie. Největší producenti jsou Indonésie a Malajsie. V těchto zemích také dochází kvůli budování nových a nových plantáží palmy olejné k překotnému odlesňování.

Většina palmového oleje ale nemíří do potravinářského průmyslu, mnohem větší objem tohoto nejlevnějšího rostlinného oleje se přidá do „biopaliv“ a maziv, obrovské množství se ho spotřebuje na výrobu kosmetiky a jiného drogistického zboží.

Je to kampaň!

Stejně jako Bahlsen postupují i mnozí další velcí výrobci potravin v Evropě: nahrazují palmový olej živočišnými tuky. Tento pro leckoho jistě potěšitelný jev má ovšem i rubovou stranu. V Evropě výrazně stoupla poptávka po másle a živočišných tucích obecně.

A právě tato poptávka, nikoli nějaká domluva výrobců másla nebo spiknutí velkých prodejních řetězců, stojí z velké části za tím, že se maloobchodní cena čtvrtky másla vyšplhala na šedesát korun. Ministerstvo zemědělství mimochodem připouští, že na Vánoce jeho cena, i vzhledem k vypjaté máselné hysterii, ještě vyskočí nahoru.

„Krav je pořád stejně, mléka taky, nějaký zásadní růst vývozu z Evropy do Číny nebo kamkoli jinam do světa se nekoná,“ říká mi manažer firmy, které patří k velkým hráčům na českém trhu s mlékem. „Není to ani v tom, že by lidé začali nějak víc kupovat másla, pokud tedy odhlédneme od momentální hysterie. To, co se ale změnilo, je, že velcí výrobci se kvůli kampani proti palmovému oleji začali vracet k živočišným tukům,“ vysvětluje. „Lidé si začali číst složení výrobků a ve velkém odmítali výrobky s přídavkem palmového oleje kupovat,“ uvádí mlékárník.

Lesní člověk v ohrožení

Kampaň proti palmovému oleji má dva zdroje. Jedním z nich je, že jeho konzumace není údajně příliš zdravá. Druhý má co do činění s ekologií a právě kvůli němu se z palmového oleje stalo politikum: kvůli jeho výrobě rychle mizí deštné pralesy v Indonésii a Malajsii. Mluví se jednak o globálním dopadu, tedy o klimatických změnách, se kterými prudký úbytek lesů může souviset, jednak o dopadu lokálním. A paradoxně ten je možná pro protiolejnou kampaň rozhodující. Deštné pralesy jsou pochopitelně domovem mnoha rostlinných i živočišných druhů, mezi kterými jsou také jedni z nejbližších příbuzných člověka – orangutani. A obrázek trpícího mláděte lesního člověka (což je význam malajského sousloví orang hutan) dokáže víc než stoh racionálních argumentů.

Deštný prales v Indonésii. Bývalý. Mladá palma olejná.

Do čela hnutí proti palmovému oleji se celosvětově postavila organizace Greenpeace, v Česku pak vznikla třeba Koalice proti palmovému oleji. Ale pozor: ekologické organizace už odstartovaly tažení také proti kokosovému a sójovému oleji.

Evropský parlament – Evropská unie je v globálním měřítku druhý největší odběratel palmového oleje – přijal v dubnu velkou většinou rezoluci, která vyzývá Evropskou komisi ke krokům k zásadnímu omezení používání palmového oleje, nejen v potravinářství, ale především jako přídavku do biopaliv.

Připočtěte k tomu obrat výživových poradců, kteří po letech doporučování rostlinných olejů objevili, že „škodlivé“ živočišné tuky vlastně neškodí, ba že můžou být i zdravé.

Podtrženo: máslo může být klidně ještě mastnější, než je dnes. Pravda, až budete kupovat máslo za padesát šedesát korun, může vás hřát dobrý pocit, že přispíváte na to, že snad orangutanům v Indonésii ještě nějakou dobu zůstanou jejich poslední útočiště. A nevnímejte to ani ironicky, takhle je náš svět propojený. Ale samozřejmě platí, že dokud se palmového oleje vzdá jen Evropa a jen v potravinách, nemusí to znamenat mnoho, poptávka po něm jakožto levné surovině zejména pro energetiku a chemický průmysl může i bez toho dál růst. A lesů bude dál ubývat.

(A pokud byste to chtěli mít ještě složitější, můžete myslet na to, jestli změna vašich spotřebitelských preferencí nepřipraví o živobytí nějakého malajského člověka rodu homo, který je vám zřejmě ještě o něco příbuznější než orang hutan, člověk lesní.)

Autor je redaktor MF Dnes

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (13)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo