Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak jde o bitcoin, ekonomům nevěřte

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
20. 8. 2017

Pokaždé, když bitcoin trhne nový rekord, z mnoha stran zní, že bublina musí co nevidět prasknout. Jenže takhle jednohlasně se slovutné ekonomstvo zrovna poměrně nedávno už fatálně mýlilo...

Jak jde o bitcoin, ekonomům nevěřte

Bitcoin je investiční terno letošního roku. Kdo do něj 1. ledna investoval deset tisíc, do dnešního dne je bezpracně rozhojnil na zhruba 37 tisíc korun. Která banka nabízí takový úrok? Která investice má takový výnos?

Báje a realita

Když bitcoin před čtyřmi lety stál sto dolarů, už tehdy to měla být bublina. Když zdražil na tisíc dolarů, také to byla jen bublina, co brzy zase splaskne. Podobně při překročení dvoutisícové a posléze i třítisícové hranice. Teď se jeden bitcoin prodává za víc než čtyři tisíce dolarů. Ale – zas je to prý jen bublina. Drtivé většině ekonomů hrozí opakovaný trapas. Před deseti lety neviděli – nebo nechtěli vidět – kolosální bublinu na nemovitostním trhu v USA. Nyní nevidí (nechtějí vidět?), že bitcoin snadno může být něčím víc než jen krátkodechou mánií. Důvod je v obou případech stejný: realita, ta mrška, píše docela jiný příběh, než jaký si ekonomové narýsovali u prken ve svých slonovinových věžích.  

Nemovitostní bublina minulého desetiletí a následná světová finanční krize byly něčím, co absolutně nezapadalo do příběhu, kterým sama sebe většina ekonomů toho času prezentovala. Ten příběh, jak dnes víme, byl jen báj. Báj o chrabrých ekonomech, kteří pokořili hospodářský cyklus a prostřednictvím svých modelů a z nich vycházejících opatření dokážou krotit jeho nebezpečné výkyvy. Hluboké krize měly být navždy minulostí. Jenže události roku 2008 či 2009 promluvily jinak. Byl to tedy nakonec jen další z řady smutných příběhů o tom, jak pýcha – tentokrát skrytá za teoreticky působivé, ale v praxi neúčinné rovnice – předchází pád.

Seriál

Seriál Krypto Josefa Tětka zkoumá odvětví, které nikdo nečekal, málokdo ho chápe a jehož další vývoj nelze předpovědět. Pojďte s námi objevovat úžasný, tajemný, nebezpečný a bláznivý svět kryptoměn. Přes prázdniny máme pauzu, takže máte čas dohnat, co jste zatím nečetli.

Ve státních službách

Zdražování bitcoinu také nezapadá do příběhu ekonomického establishmentu. Ten by v současnosti sám sebe rád vykresloval tak, že se „poučil z krizového vývoje“ a modely a opatření, které prezentuje, teď už opravdu umějí vyhlazovat cykly a předcházet krizím. Tuto snahu ekonomů „normalizovat“ svoji pověst vzestup bitcoinu nabourává. Jeho rostoucí obliba vypovídá i o tom, že stále větší počet lidí si uvědomuje, že ekonomové se nejen nepoučili, ale někteří svými současnými zásahy připravují půdu nové krizi.

Vezměme ekonomy v centrálních bankách. Centrální bankéř není opravdový bankéř, je to ve skutečnosti státní úředník. V uplynulých deseti letech pomáhal svému zaměstnavateli – státu –, jak jen mohl. U nás i ve světě. Tiskem nekonečných miliard nových peněz vytvořil nezdravé ekonomické prostředí, na které doplácí zejména obyčejný člověk. Jeho kupní síla se ředí, jeho životní úroveň se vyvíjí hůře, než kdyby zásahu nebylo. Zato státní úředník z centrální banky a státní úředník z vlády docilují svého – rozředěním kupní síly peněz ulevují státu od dluhu, takže ten se může zadlužovat dál. Prozíravější část obyčejných lidí si v uplynulé dekádě naplno uvědomila, že zájmová koalice státního úředníka z centrální banky a toho z vlády může i v budoucnu kdykoli – a ještě citelněji – „v zájmu státu“ rozředit kupní sílu osobních úspor. Přirozeně tedy hledají způsob, jak své úspory ochránit. Bitcoin je od roku 2009 jednou z možností.

Lukáš Kovanda

Koupit, či nekoupit kousek bitcoinu?

Bitcoin zkrátka tolik roste na ceně i proto, že stále větší počet lidí věří, že jim jeho vlastnictví umožní ochránit úspory. Také věří, že s bitcoinem se stanou méně závislými na konvenčním ekonomickém systému, ve kterém ředění kupní síly peněz nafukuje nové bubliny a zadělává na další krize. Revolučnost bitcoinu spočívá v jeho decentralizované povaze: nikdo s ním nemůže manipulovat svévolně tak jako centrální bankéř s dolarem nebo korunou, nikdo tedy ani nemůže ředit jeho kupní sílu.

Pro centrální banky (a potažmo stát) představuje bitcoin a potenciálně i mnohé další kryptoměny zásadní ohrožení. Bitcoin ale ohrožuje i banky a další finanční instituce. Jeho rozmach do podoby globálního platidla, na které den za dnem sází víc a víc lidí, by zcela proměnil podobu mezinárodního platebního systému a výrazně oslabil finančně zprostředkovatelskou roli bank, a tedy jejich zisk. Celá řada ekonomů pracuje buď pro stát, vládu či centrální banku, nebo pro nestátní finanční instituci. Málokterý tak bude bitcoin chvalořečit. To spíš slyšíme neustálé, vlastně již komické varování před bublinou. Proto platí: co se týče bitcoinu, ekonomům nevěřme – věřme jen sami sobě!

Osobně uvažuji takto. Existují v zásadě jen dvě možnosti.

Zaprvé, globální platební systém na bázi bitcoinu se v nadcházejících letech opravdu rozvine. V takovém případě má smysl do bitcoinu drobnou část portfolia investovat i dnes, kdy jeden kus vyjde takřka na sto tisíc korun. I jen čtvrt nebo půl bitcoinu může mít doslova milionovou cenu – bitcoin bude nejen chránit úspory, ale stane se „VIP vstupenkou“ do nově ustaveného globálního platebního ekosystému.

Zadruhé, bitcoinový ekosystém se nerozvine. Třeba proto, že revoluce požere své dítě a bitcoin nahradí jiná kryptoměna. I tak má po zvážení obou možností smysl investici uskutečnit. Neboť potenciální výnos z realizace první možnosti vysoce předčí možnou ztrátu z realizace možnosti druhé. Ale říkám – moje hlava. Jak jde o bitcoin, ekonomům…

Psáno pro Mladou frontu Dnes

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní... Více

Související témata

bitcoinkryptoměny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo