Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Hovory Heleny Horské. Vladimír Dlouhý: Zrušil bych minimální mzdu

Helena Horská
Helena Horská
12. 6. 2017

Dny do voleb ubývají. A mediální masáž zesiluje. Její součástí jsou tradičně i hrátky s čísly. Jedním z hitů konce dubna se stalo tvrzení, že Česko má „druhé nejlepší finance v Evropské unii“.

Hovory Heleny Horské. Vladimír Dlouhý: Zrušil bych minimální mzdu

Před nedlouhou dobou probírala tripartita navyšování minimální mzdy. Je docela dobře možné, že od příštího roku se dočkáme jejího dalšího rekordního zvýšení – o celých 1200 korun. V prvním z řady ekonomických podcastů, ve kterých se svými hosty rozmlouvá hlavní analytička Raiffeisenbank Helena Horská, bude řeč o mzdách obecně, nejen o té minimální.

HHH

Hovory Heleny Horské

Příště

  • S Josefem Středulou o mzdách
  • S Radkem Háblem a Davidem Šmejkalem o exekucích
  • ...

 

Minimální mzda, říká například v rozhovoru předseda Hospodářské komory, je v rozporu se zájmy pracujících. Podle něj, ačkoli si je vědom, kolik renomovaných ekonomů by s ním nesouhlasilo, by minimální mzda vůbec neměla existovat. Sám by spíš důvěřoval podnikatelům, že jakmile to bude možné, budou mzdy zvyšovat. Ostatně zaměstnanci mají dostatek pák na to, aby se sami o zvyšování svých mezd zasazovali.

Víc už si ale poslechněte sami. Dozvíte se například, jak se stalo, že se v Řecku či Španělsku vývoj mezd odtrhl od vývoje produktivity práce, a jak je dobře, že v Česku se to nestalo. Uslyšíte, jaký názor má čelní zástupce zaměstnavatelské organizace na vstup cizinců na náš pracovní trh, jak se na růstu mezd nezdravě podepisuje neorganický růst platů ve státní sféře – a mnoho dalšího.

Hovory HH

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Helena Horská

Helena Horská

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank. Příležitostně přednáší na vysokých školách. Patří mezi uznávané odborníky na měnovou politiku. Je autorkou mnoha odborných publikací, včetně článků o cílování inflace, které... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo