Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Až roboti budou platit daně…

Pavel Jégl
Pavel Jégl
27. 2. 2017
 5 489

Co budou dělat lidé, až za ně veškerou práci udělají roboti? No přece kontrolovat daňová přiznání robotů.

Až roboti budou platit daně…

Zdanit se dá kdeco. Třeba roboti. Debatuje o tom Evropský parlament, navrhuje to kandidát na francouzského prezidenta, socialista Benoît Hamon, a také – Bill Gates.

Neříkáme si snad o to, aby se naplnila katastrofická vize Karla Čapka z divadelní hry R.U.R., podle níž roboti pozabíjejí lidi? Jak roboti zareagují, až jim jednou předložíme daňový výměr?

Pesimisté varují

„Určitě jednou bude daň z automatizace. Teď si člověk za práci v továrně ročně vydělá, řekněme, 50 tisíc dolarů. Z toho se strhne daň z příjmů, odvody pro sociální zabezpečení a tak dál. Pokud robot dělá stejnou práci, pak byste měli přemýšlet o jeho zdanění," pravil Bill Gates v rozhovoru pro digitální byznysový magazín Quartz.

Zakladatel Microsoftu v něm vyjádřil názor, že nástup robotů do výroby bude překotný. A spoustu pracovních míst zlikvidují softwarové aplikace. Ve fabrikách budou lidé jen dohlížet na práci automatizovaných systémů a udržovat je.

Pracovníky, které nová technika připraví o zaměstnání, trh práce podle Gatese nevstřebá. Důsledkem bude vysoká míra nezaměstnanosti, prohlubující se propast mezi bohatými a chudými, ale i podpora populistických politiků, kteří navrhují líbivá, ale neuskutečnitelná řešení.

Nejbohatší člověk navrhuje, aby daň z příjmů za práci robotů vlády vymáhaly na společnostech, které robotické pracovníky provozují. „Nemyslím, že tyto korporace budou výběrem daní pobouřeny," předpokládá Gates. (Těžko tomu věřit.)

S Gatesovou vizí robotů jako ničitelů pracovních míst leckdo souhlasí. Třeba ekonom a podnikatel ze Silicon Valley Martin Ford. V knize Rise of the Robots: Technology and the Threat of a Jobless Future (Vzestup robotů: Technologie a hrozba budoucnosti bez práce) vypočítává, jaké práce převezmou od člověka stroje a počítače. Upozorňuje, že roboti vezmou lidem nejen repetitivní (stále se opakující), ale i kognitivní (inteligentní) činnosti a z trhu vytlačí i většinu vzdělaných pracovníků. Šanci na práci si udrží jen ti nejvynalézavější jedinci s kreativním myšlením, kteří budou schopni udržet se aspoň o krok před stroji.

Martin Ford proto vyzývá vlády, aby zavedly nový systém, který lépe rozdělí bohatství. Doporučuje univerzální příjem. Cílem musí být prosperita sdílená všemi, každý by měl mít prospěch z pokroku.

Optimisté problém nevidí

Patrick Schwarzkopf, šéf sdružení VDMA, jehož členy jsou třeba výrobce robotů Kuka, anebo firmy zavádějící roboty a automatizované systémy – například Siemens, to vidí jinak. V rozhovoru s agenturou Reuters zdůraznil, že „souvislost mezi robotizací a nezaměstnanosti není prokázána“. Upozornil, že robotizace (zavádění programovatelných manipulátorů) není ničím novým, trvá desítky let a z dat vyplývá, že nikdy neměla katastrofální dopad zaměstnanost.

Schwarzkopf připomíná, že mezi lety 2010 až 2015 stoupl v německém automobilovém průmyslu počet robotů o 17 procent, ale přitom se zvýšil i počet zaměstnanců – o 13 procent. Německo je podle dat Mezinárodní federace robotiky na třetím místě v počtu robotů ve výrobě. Na deset tisíc pracovníků připadá 301 robotů, ve druhém Japonsku 305. Nejrobotizovanější je Jižní Korea s 531 roboty na deset tisíc zaměstnanců. No a v této zemi je přitom pouhých 3,6 procenta lidí bez práce, v Japonsku 3,1 a v Německu 3,9 procenta.

Z toho vyplývá, že státy s nejvyšší automatizací výroby zatím dokázaly mizející pracovní místa nahradit.

V Česku to je podobné. Výroba se automatizuje, ale pracovníků je nedostatek. Mladoboleslavská Škodovka zaměstná na lince raději automat či robota, který je výkonnější a levnější než člověk. Tento stroj ale musí někdo vymyslet, zkonstruovat, vyrobit, naprogramovat, udržovat, opravovat…

Změní to průmysl 4.0 a chytré továrny? Na to nechtějte spolehlivou odpověď. Když Thomas Alva Edison rozsvítil žárovku, sotva někdo dokázal předpovědět význam elektrické energie pro lidstvo.

Zdaněný pokrok

Jak by vlastně zdanění robotů fungovalo? Byla by sazba daně za roboty určena produktivitou, stupněm technické vyspělosti robota, anebo na základě jiných měřítek? Uvalil by stát daň i na roboty ve zdravotnictví nebo na roboty sloužící invalidům či starým lidem?

A jaké by zdanění mělo důsledky? Kromě přílivu peněz do rozpočtu by zabrzdilo růst produktivity i technický pokrok, zdražilo by některé zboží.

Robot není člověk. Titulek je přirozeně nadsázka, daň by platil podnikatel, jeho majitel, pro něhož je robot kapitálová investice, která mu pomáhá dosáhnout vyšší produktivitu. Podnikatel by tedy odváděl daň nejen ze zisku, ale také daň z produktivity, což by ho odrazovalo od inovací.

Gates to připouští. Přesto chce technologické inovace trestat, a tak udržovat při životě práci se zastaralou technikou. „Měli bychom být ochotni zvýšit hladinu daní i za cenu, že tím automatizaci zpomalíme,“ pravil v rozhovoru pro Quartz byznysmen, jehož office a windowsy pomohly zlikvidovat spoustu pracovních míst založených na zpracování informací.

Pro mě jedna z nejpřekvapivějších vizí geniálního vizionáře.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte (34)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo