Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Chytré kontrakty, Ethereum a DAO – decentralizace v praxi

Josef Tětek
Josef Tětek
1. 6. 2016
 5 001

Dokážete si představit firmu bez firemní struktury a bez vedení? Že to nejde? A dokázali jste si před pár lety představit peníze, které nevydává žádná banka, a přece se s nimi dá platit? Decentralizované autonomní organizace můžou představovat mezi institucemi to samé, co kryptoměny pro finance. A obojí také musí teprve prokazovat svou životaschopnost.

Chytré kontrakty, Ethereum a DAO – decentralizace v praxi

minulý měsíc nešlo uniknout zprávám o vzniku organizace s názvem The DAO. Nejedná se sice o první decentralizovanou autonomní organizaci (DAO), zatím je ale největší. Během května do organizace proudilo velké množství kryptoměny ether. The DAO teď kontroluje patnáct procent veškeré nabídky etheru, což odpovídá zhruba 130 milionům dolarů. Pojďme prozkoumat, co a proč to vlastně vzniklo.

Proč zakládat firmy, když to jde jinak

Než se ponoříme do konceptu organizace DAO, je vhodné si nejprve připomenout, proč vlastně ve společnosti vznikají firmy. Hypoteticky je firma zbytečnou nadstavbou trhu. Mohu-li na trhu nabídnout své služby, proč se zbytečně vázat dlouhodobým smluvním závazkem se zaměstnavatelem a obchodními partnery? Proč raději každý den nevyjednat smlouvy nové, aktuálně nejvýhodnější? Odpověď vyplývá už ze samotné otázky – protože neustálé hledání marginálně nejvýhodnějších podmínek a každodenní vyjednávání o podmínkách spolupráce by patrně zabralo veškerý náš čas. Jeden z podstatných důvodů pro vznik firem je tedy snížení těchto transakčních nákladů.

Technologie ovšem transakční náklady rovněž snižují; v některých odvětvích i do té míry, že se založení firmy stává zbytečným. V posledních letech se proto poskytování služeb jako je krátkodobý pronájem nemovitosti či převoz osob po městě posouvá od firemního uspořádání k peer-to-peer formátu.

„Decentralizované organizace“ mohou v oblasti institucí znamenat to samé, co kryptoměny v oblasti financí. Obě technologie jsou prozatím v experimentální fázi, nicméně perfektně zapadají do trendu, který započal masovým rozšířením internetu. Jedná se o trend ekonomicky efektivní decentralizace.

Smart contracts – chytré kontrakty

Už v roce 1997 popsal Nick Szabo koncept chytrých kontraktů, které vynucují plnění dohody mezi dvěma a více stranami, a to pomocí programovacího jazyka. Nejlépe si to představíme na příkladu, který Szabo v odkazovaném článku uvádí:

Představme si automobil zakoupený na splátky. Automobil je vybavený elektronickým zámkem, v němž je nainstalován chytrý kontrakt. Daný kontrakt funguje dle následujících podmínek:

(1) zámek vpustí majitele a nevpustí nikoho jiného;

(2) v zámku je backdoor, který vpustí věřitele;

(3a) backdoor pro věřitele je aktivován pouze tehdy, když dlužník po definovanou dobu nesplácí úvěr; a

(3b) poslední splátka permanentně vypne backdoor.

Elegance chytrých kontraktů spočívá v tom, že fungují automaticky na základě objektivních vstupů (jako je autorizace privátním klíčem a datovými vstupy z autorizovaných stran, jako je bankovní instituce). Opět se tedy jedná o příklad, jakým technologie mohou snížit transakční náklady v obchodních vztazích.

Kryptoměny se sdíleným blockchainem jsou přitom ideální platformou pro chytré kontrakty. Ethereum, platforma pro veřejný blockchain s nativní kryptoměnou nazvanou ether, vzniklo s explicitním záměrem uvést chytré kontrakty do širší praxe.

A zde se konečně dostáváme k The DAO.

Co je DAO a jak funguje

DAO coby obecný termín označuje organizaci, která spojuje několik základních prvků: majitele, kapitál, pravidla a smlouvy. V principu se jedná o stejné prvky, na kterých stojí standardní firmy. Rozdíly si nejlépe vysvětlíme jednoduchým porovnáním jednotlivých prvků:

Prvek

Tradiční firma

DAO

Majitelé

Privátní majitelé / akcionáři

Držitelé tokenů

Kapitál

Hmotná a nehmotná aktiva

Obsah peněženky na blockchainu

Pravidla

Interní kodex

Naprogramovaný kód

Smlouvy

Dodavatelské smlouvy

Chytré kontrakty

Jak je vidět, DAO bere standardní firemní prvky a usiluje o jejich automatizaci a v ideálním případě i určitou „blbuvzdornost“.

V případě The DAO (ano, název je to poněkud nešťastný, asi jako The Company) se majitelé rekrutovali ze zájemců o tokeny v průběhu takzvané creation phase, kdy mohli směnit své ethery za DAO tokeny v poměru 1 : 100 (poměr se postupně snižoval až k 1 : 50 v poslední den).

Kapitál organizace je alokován na veřejných etherových peněženkách, které může každý prohlížet. Pod uvedeným odkazem jsou k nalezení i statistiky o skladbě majitelů – největší majitel drží 3,3 procenta tokenů, padesát největších majitelů kontroluje 39,2 procent tokenů.

Co se pravidel týče, The DAO je založena na veřejně přístupném kódu, k nalezení na github.com. Srozumitelněji (pro technologické analfabety, jako je i autor tohoto článku) je pak koncept popsán v DAO Whitepaperu.

Zdroj: slock.it

Proces uzavírání smluv s dodavateli bude probíhat následovně: zájemce o spolupráci předloží majitelům návrh (proposal), majitelé pak budou hlasovat o přijetí či zamítnutí návrhu. Bude-li návrh přijat, uzavře The DAO s dodavatelem chytrý kontrakt, v rámci kterého bude definováno, na základě jakých milníků budou z kontraktu uvolňovány platby. Majitelé DAO tokenů získají takzvané reward tokens, které odpovídají výši investovaných prostředků organizace, váženě rozdělené mezi majitele. Jakmile se stane investice výnosnou, mají majitelé reward tokenů možnost vybrat si podíl na výnosu.

Pokud nebude některý z majitelů DAO tokenů s organizací spokojen, má dvě možnosti, jak z ní vystoupit: prodat své tokeny na burzeobchodující s kryptoměnami, nebo podstoupit proces odloučení (split) od mateřské DAO a vytvořit si vlastní DAO. V té pak může hospodařit dle vlastního uvážení, nebo si vybrat podkladový kapitál v původním poměru 1 : 100 (při procesu odloučení se totiž přesouvá i investovaný ether).

Detailněji jsou uvedené principy při pohybu tokenů a etheru v rámci The DAO vysvětleny zde.

The DAO budoucnost?

Nově vzniklá organizace je bezesporu zajímavým technologickým i ekonomickým experimentem. To ale v žádném případě automaticky neznamená, že bude finančně úspěšná a svým majitelům přinese pozitivní návratnost, ať v podobě dividend, nebo vysoké tržní hodnoty tokenů. Na rozdíl od jiných DAO, jako jsou DigixDAO a Maker DAO, nemá The DAO žádný deklarovaný cíl a je možné, že vysoké množství získaného kapitálu bude utráceno náhodným stylem spray and pray. Ironické je, že The DAO vzniklo s pomocí firmy Slock.it, která bude patrně mezi prvními, kdo přeloží organizaci propracovaný návrh k financování (jedná se o vývoj zařízení Ethereum computer). Už teď se ale na diskuzním fóru organizace i odpovídajícím subredditu objevují k tomuto návrhu velmi kritické ohlasy.

V následujících týdnech a měsících bude zajímavé sledovat, jestli je firma s takovou mírou decentralizace vůbec schopna rozumně fungovat. Standardní firmy stojí a padají s kvalitou svého vedení; jak tedy bude fungovat organizace bez vedení? Nebo se postupem času vedení zformuje?

The DAO tak světu ukáže, jestli může decentralizace s pomocí technologií dosáhnout další úrovně, nebo už tento trend narazí na své limity.


Psáno pro btctip.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Josef Tětek

Josef Tětek

Ekonom s dlouhodobým zájmem o podstatu peněz a bitcoin. Brand ambassador hardwarové peněženky Trezor. Tvůrce Stackuj.cz Podcastu. Autor knih Nepřátelé státu, přátelé svobody a Bitcoin: Odluka peněz od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo