Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Řecko (zase jednou) na hraně bankrotu

Richard Sulík
Richard Sulík
5. 5. 2016
 5 093

Když Řecko bankrotovalo před pár lety poprvé, byl to poprask. Pomalu to ale přestalo kohokoli vzrušovat. Když měly státy eurozóny přispívat na jeho záchranu, byl to poprask. Dneska už to člověku připadá skoro normální. Slovenský politik Richard Sulík připomíná, že to normální není.

Řecko (zase jednou) na hraně bankrotu

V podstatě celá má politická kariéra je spojená s řeckým bankrotem. Před našimi prvními volbami v roce 2010 jsme voličům slíbili „do Řecka ani cent“. Také se to při prvním záchranném balíčku v roce 2010 podařilo dodržet; Slovensko tehdy jako jediná země eurozóny odmítla peníze do Řecka poslat. Tvrdili jsme totiž, že nejlepší řešení bude, když Řecko vyhlásí bankrot a opustí eurozónu, do které se dostalo podvodem a do které nepatří.

Druhý záchranný balík

Když v roce 2011 došlo na druhý balík pomoci, strany MOST, Slovenská demokratická a kresťanská únia a Kresťanskodemokratické hnutie obrátily – a najednou měly peníze pro Řecko být dobře investované. Iveta Radičová spojila dvojí nijak nesouvisející hlasování (hlasování o pomoci Řecku a hlasování o důvěře pro svou vládu; euroval prošel, vláda padla, pozn. red.) – a zbytek asi znáte: Řekové dostali120 miliard eur s podmínkou, že budou šetřit a reformovat.

Třetí záchranný balík

Řekové samozřejmě nešetřili a nereformovali. Takže jak utratili peníze z druhého balíku, přišli si začátkem roku 2015 říct o další. Eurozóna včetně slovenského ministra financí Petra Kažimíra jim přislíbila třetí balík – když budou reformovat a šetřit. Od té doby uplynul skoro rok a – kdo to jen mohl tušit – Řekové nereformují a nešetří a zase jim hrozí bankrot, konkrétně 20. června, kdy musí splatit 2,7 miliardy eur.

Dva roky nad propastí

Dnes je tu ale jeden velký rozdíl: migrační krize. A Řecko je nezbytné k tomu, aby se mohla uskutečnit dohoda, kterou Angela Merkelová jménem Evropské unie vyjednala s Tureckem. Vědí to všichni a v první řadě to ví řecký premiér Tsipras. Takže se vlastně s reformováním a šetřením nemusí až tak snažit. A všichni ostatní, včetně slovenského ministra financí Petra Kažimíra to budou muset strpět nebo přehlédnout a každopádně brzy uvolní další splátku z třetího balíku. Protože jinak by Řecko muselo vyhlásit platební neschopnost, tedy bankrot.

Aby bylo jasno, ve stavu bankrotu jsou už roky, ale každý se tváří, že to tak není, že Řecko doopravdy už záhy začne dosahovat přebytků a do roku 2020 sníží svůj dluh na 120 procent HDP (realistické prognózy jsou okolo 200 procent).

Smrtící záchrana

Řecko prožívá v dobách míru to, co jiné země za války – sedmý rok v recesi je na mírové časy zřejmě světový rekord. Neznám zemi, kde by hrubý domácí produkt klesal sedm let po sobě.

 

K tomu připočtěme obrovské schodky, za poslední rok (2015) opět přes sedm procent.

 

… a nezaměstnanost se od začátku krize v roce 2010 zdvojnásobila.

Výsledky „zachraňování“ tedy jsou: řecká ekonomika je zlikvidovaná a evropští daňoví poplatníci jsou o dobrých 300 miliard eur chudší. Řekové dostanou další peníze, pro jejich vyplacení se budou hledat všelijaké rádobydůvody – a situace Řecka se ještě víc zhorší. Problém je totiž euro. To je měna příliš silná pro řeckou ekonomiku a příliš slabá například pro Německo. A tak zatímco Německo exportuje nejvíc na světe, Řecko dováží rajčata. Euro je pro Řecko železná kazajka. Dokud neopustí eurozónu, jeho ekonomika se uzdravovat nezačne.


S autorovým souhlasem přeloženo z jeho webu sulik.sk

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (52)

Vstoupit do diskuze
Richard Sulík

Richard Sulík

Slovenský podnikatel, politik a ekonom.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo