Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Polsko vozí plyn z Kataru. K čemu je ekonomický nesmysl?

Luboš Palata
Luboš Palata
15. 12. 2015
 6 372

Poláci platí za energetickou nezávislost na Rusku vysokou cenu. Zkapalněný zemní plyn, který začíná dovážet z Kataru, cenou hodně převyšuje dodávky Gazpromu.

Polsko vozí plyn z Kataru. K čemu je ekonomický nesmysl?

Takovou loď ještě v Polsku neviděli. Tři sta patnáct metrů dlouhá loď al Nuaman, která přivezla do polského Svinoústí (Świnoujście) sto dvacet milionů krychlových metrů zkapalněného zemního plynu, zahájila v Polsku novou éru. Éru téměř úplné nezávislosti na ruském plynu. Umožnilo ji vybudování terminálu na přijímání a odbavování obřích plavidel se zkapalněným plynem u Svinoústí v samém severozápadním cípu Polska. Jeho faktické otevření nastalo právě v pátek, přijetím al Nuamanu. Terminál se budoval deset let, proti plánu byl dokončený o dva roky později, přesto je jedním z velkých úspěchů dnes už bývalé vlády Občanské platformy a lidovců.

Al Nuaman připlouvá do Świnoujście

Pro názornost, aby vynikla velikost plavidla, byli do poředí umístěni mávající Svinoústečtí. 
Zdroj: YouTube kanál iswinoujscie

Zatím je terminál pouze ve zkušebním provozu. Pokud všechno půjde bez problémů, naplno bude fungovat na jaře příštího roku. Přečerpání plynu z první lodi má trvat ve zkušebním provozu jedenáct až dvanáct dní, při normálním provozu by to nemělo trvat déle než den.

Plynový terminál za zhruba patnáct miliard korun může pokrýt až třicet procent polské spotřeby zemního plynu. Po rozšíření by měl být schopný obstarat polovinu z dnešního objemu dovozu. Když se k tomu připočte domácí těžba, která kryje asi třetinu spotřeby, a propojení na českou a německou plynovodní sítí, obešla by se Varšava sice s potížemi, ale přesto bez zásadních dopadů na ekonomiku, bez ruských dodávek, dnes nepostradatelných.

Konec dominance Gazpromu

„Jde o faktickou diverzifikaci dodávek plynu do střední a východní Evropy. Polsko se díky vybudování terminálu stává centrem této energeticky diverzifikované Evropy,“ uvedl šéf přístavu Jan Chadam. Ani ministr přírodních zdrojů Marek Gróbarczyk nešetřil velkými slovy. „Jak potřebný a očekávaný je tento plynový terminál, o tom není potřeba žádnému Polákovi nic říkat. Jde nejen o diverzifikaci, ale i o vytvoření nových vyjednávacích podmínek s ruským Gazpromem. Na základě zkušeností z Litvy, kde už podobný terminál pracuje, můžeme očekávat lepší vyjednávací pozici, pokud jde o možnost snížení ceny plynu dodávaného z Ruska,“ uvedl Gróbarczyk.

Na druhou stranu jeden terminál v případě Polska ještě jaro nedělá – i tak obrovská loď jako al Nuaman přivezla plyn, který pokryje pouze průměrnou třídenní spotřebu Polska. Hlavním dodavatelem plynu stále zůstává ruský Gazprom, který ročně prodává Polsku patnáct miliard kubíků plynu.

Jaká je cena za bezpečnost?

Otázka je, kolik bude Polsko za katarský plyn platit. Podle původních dohod byla podepsána cena 650 dolarů za tisíc kubických metrů, což je cena, která je mnohem vyšší, než za kolik se dnes zemní plyn prodává na evropském trhu. Polské vlády – jak ta minulá, tak i současná – kolem aktuální ceny mlží. V loňském roce vyjednávalo Polska s Katarem o snížení dohodnutých cen dlouhodobého dvacetiletého kontraktu, který je důležitý i pro Katar, protože mu otevírá trh v nových členských zemích Evropské unie. Podle kusých zpráv, které se kolem ceny katarského plynu v polských médiích objevují, by měla být cena katarského plynu o dost nižší než oněch 650 dolarů za tisíc kubíků, ale o kolik, to ani Katar, ani Polsko neprozradí.

I kdyby se ale podařilo cenu srazit výrazně, nic nenasvědčuje tomu, že by se při složité a drahé dopravě z Kataru přes Suez a kolem Evropy mohla přiblížit k ceně plynu z Ruska. Z čistě finančního hlediska vypadá Svinoústí a katarský kontrakt jako nesmysl – plynu jsou na evropském i světovém trhu přebytky, jeho ceny neustále klesají. Teoreticky by lepší čísla mohla vycházet, kdyby do Evropy začaly Spojené státy dodávat plyn těžený z břidlic. O kolik méně nevýhodné než plyn z Kataru by to ale bylo, to je zatím velká otázka.

Ruská média pochopitelně nemlčí: „Realizace takové nerozumné politiky je čisté šílenství,“ tvrdí například kremelský server Eurasia a vypočítává, že ztráty Polska půjdou do miliard dolarů ročně. Ekonomickou ránu na solar ale dostane také Gazprom. Podobnou utržil už v Litvě, které menší terminál, než je ten polský, zajistil plnou nezávislost na ruských dodávkách. Rusové pak byli nuceni snížit ceny plynu pro celé Pobaltí.

Poláci terminál, my Temelín

Ovšem z pohledu energetické bezpečnosti je vybudování „plynoportu“ zcela zásadní krok, který může hrát zásadní roli, až zase Rusové začnou nahlas přemítat o ukončení tranzitu plynu přes Ukrajinu.

Podobné je to u nás s Temelínem. Pouze s ohledem na současné ceny elektřiny nedává jeho dostavba ekonomický smysl. S ohledem na bezpečnost už by ho mít mohla. Je ale otázka jestli by cena za dostavbu skutečně odpovídala zvýšení energetické bezpečnosti. Pokud jde o diverzifikaci energetických zdrojů, je na tom Česko výrazně lépe než Poláci. Pro ně ovšem je terminál ve Svinoústí nejen velkým krokem, ale také jen jedním z řady kroků.


Autor je redaktor MF DNES, úvodní fotku, na které gazowiec nebo též metanowiec al Nuaman připlouvá do Świnoujście, dodala Profimedia

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo