Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vítejte ve volební reality show Donalda Trumpa!

Pavel Jégl
Pavel Jégl
28. 7. 2015
 5 394

Kampaň k volbám amerického prezidenta byla slovy cimrmanologů „nuda, nuda - šeď, šeď. Ale jen do chvíle, než do ní naskočil Donald Trump.

Vítejte ve volební reality show Donalda Trumpa!

Miliardář, developer, majitel mrakodrapů, kasin, golfových hřišť, fotbalového klubu, autor motivačních knih, vlastník soutěží Miss Universe a Miss USA, televizní bavič a také - kandidát na amerického prezidenta. Tím vším je Donald Trump.

Má vlastní oděvní značku, vlastní parfém a obří cíl. Skromnost proto musí stranou. „Budu nejlepším prezidentem, jakého kdy bůh stvořil,“ zvěstoval v polovině června v newyorské Trump Tower, když oznamoval, že se bude ucházet o republikánskou nominaci pro prezidentské volby v příštím roce.

Den poté ve své The Tonight Show v televizi NBC reagoval na jeho výrok komik Jimmy Fallon „Mám tady jeden vzkaz podepsaný bohem: ‚Kámo, netahej mě do téhle reklamy‘.“

Primárky u republikánů

Ted Cruz
Vlivný senátor ohlásil kandidaturu jako úplně první už 23. března. Jde o vyhraněnou osobnost, nesmiřitelného protivníka prezidenta Obamy i establishmentu vlastní strany. Je oblíbený mezi aktivisty Tea Party.

Rand Paul
Libertariánský konzervativec a senátor za Kentucky, který do republikánské strany přináší originální myšlenky a nová témata v oblastech občanských práv, osobních svobod nebo zahraniční politiky. Kandidaturu ohlásil 7. dubna.

Marco Rubio
Floridský senátor má velké ambice a byl považován za velkou naději příštích primárek. Jeho plány může zhatit Jeb Bush. Pochází ze stejného státu, mají podobné názory, potenciální voliče a sponzory. Kandidaturu ohlásil 13. dubna.

Mike Huckabee
5. května se přidal Mike Huckabee. Pryč s potraty, homosexuálními manželstvími a feminismem. To je v kostce politický program bývalého guvernéra Arkansasu, který si v průzkumech nevede vůbec špatně. Naposledy se účastnil primárek v roce 2008. Vyhrál mj. v Iowě, Alabamě, Virginii nebo domovském Arkansasu.

Ben Carson
Dva dny před Mikem Huckabeem, 3. května, oznámil kandidaturu neurochirurg Ben Carson. V roce 1987 úspěšně oddělil siamská dvojčata spojená zadní částí hlavy. V roce 2013 se pak proslavil projevem v rámci slavné konference National Prayer Breakfast. Afroamerický lékař je dalším oblíbencem hnutí Tea Party.

Carly Fiorinová
4. května oznámila účast v primárkách bývalá výkonná ředitelka Hewlett-Packard, poradkyně Johna McCaina v prezidentské kampani v roce 2008 Carly Fiorinová. V roce 2010 neúspěšně kandidovala na senátorku za Kalifornii.

Rick Santorum
Bývalý senátor za Pensylvánii a sociální konzervativec se do letošních primárek vložil 27. května. V roce 2012 uspěl v úvodních primárkách v Iowě a pak dlouho dýchal Romneymu na záda. Před nedávnem prohlásil, že je oddělení církve od státu komunistická a neamerická myšlenka.

Lindsey Graham
1. června se mezi kandidáty v republikánských primárkách zařadil i senátor Lindsey Graham. Patří mezi hlavní představitele republikánských zahraničně-politických jestřábů, a proto je velkým kritikem Randa Paula. V roce 2008 se podílel na prezidentské kampani Johna McCaina.

Rick Perry
Texaský guvernér to zkoušel už v roce 2012 a skončilo to fiaskem. 4. června oznámil, že se příští rok pokusí o reparát. Úřad guvernéra opustil už v lednu, takže času bude mít jistě dost.

Scott Walker
Guvernér státu Wisconsin v poslední době září v průzkumech a pro mnohé představuje pravicovou alternativu mediálně protežovaného Jeba Bushe. Proslavil se tím, že se podobně jako Margaret Thatcherová nebál jít do střetu s odbory. Neustoupil jim. Je pro ně od té doby nepřítelem číslo jedna. Velmi si tím šplhnul u aktivistů Tea Party.

Jeb Bush
Pokud republikáni skutečně do boje s manželkou bývalého prezidenta Clintona pošlou syna a bratra bývalých prezidentů Bushových, tak asi Američané nemají dostatek fantazie. Bývalý guvernér Floridy zosobňuje umírněného kandidáta a představitele establishmentu. Kandidaturu oznámí 15. června.

Donald Trump
Den po Bushovi se chce přidat i obchodní magnát a televizní hvězda Donald Trump.

Chris Christie
Populární guvernér státu New Jersey. Velký kritik Teda Cruze. Pro kované republikány levičák. Uškodilo mu, když se provalilo, že členové jeho týmu a zaměstnanci úřadu guvernéra v září 2013 úmyslně vytvářeli dopravní zácpy ve městě Fort Lee nesmyslnými uzavírkami. Spekulovalo se o pomstě starostovi, který odmítl Christieho podpořit v guvernérských volbách.

Bůh nás ochraňuj

Výstřední Trump, který byl několik let ženatý se zlínskou rodačkou Ivanou Zelníčkovou, je pro komiky, moderátory talk show i komentátory častým terčem.

„Co proti němu máte. Je to perfektní kandidát. Mohl by vyřešit ekonomické potíže Řecka,“ vtipkoval americký ekonom a publicista Larry Kudlow v televizi Newsmax. „Může koupit nějaký řecký ostrov a postavit na něm hotel s kasinem a golfovým hřištěm. Na to je fakt dobrý.“

Některá média berou už samotnou kandidaturu devětašedesátiletého byznysmena s blonďatou kšticí jako vtip. Anebo jako showbiz. Huffington Post mu dal přezdívku „Narcissist in Chief“ (hlavní narcista), k jeho vstupu do voleb poznamenal „bůh nás ochraňuj“ a přeřadil ho z rubriky politika do rubriky zábava.

Trump nenabízí žádné ucelené ideje o tom, jak by řídil řídit Ameriku. Vystačí si s heslem na své kšiltovce "Make America Great Again". No jo, ale tahle vysmívaná celebrita se pohybuje na čele smečky uchazečů o prezidentskou nominaci Republikánské strany!

Většina průzkumů ho řadí na první místo. Podle sondy televize ABC News a deníku Washington Post zveřejněné tento týden má podporu 24 procent registrovaných voličů Republikánů. Potom dlouho nic – a druhý guvernér Wisconsinu Scott Walker s třinácti procenty, třetí bývalý guvernér Floridy Jeb Bush se ztrátou dalšího procenta.

Výjimkou je průzkum agentury IPSOS pro Reuters, který mezi republikány staví na první místo Jeba Bushe s 16,1 procenta. Trump je však za ním jen o tři desetinky, což se vejde do rozmezí statistické chyby.

Pokud se na kandidáty podíváme přes sociální média, nemá Trump konkurenci. Jeho twitterový účet sleduje 3,2 milionu uživatelů, účet Jeba Bushe pouhých 234 tisíc.

Je prostě zjevné, že Trump Ameriku baví. Znamená to, že Američané si chtějí volby užívat jako nějakou reality show?

Máte padáka

Donald Trump má k reality show blízko. Vlastně v ní vystupoval - ne jako kandidát na prezidenta, ale jako realitní magnát. V pořadu Apprentice (učedník) rozhodoval o tom, komu dá příležitost, aby vedl některou z jeho firem za roční plat 250 000 dolarů.

Rétoricky zdatného showmana proslavila v Apprentice fráze „máš padáka“. Jenže během volební kampaně si vysloužil padáka právě Trump.

Vedení televize NBC ho z pořadu vyřadilo a oznámilo, že nebude vysílat ani jeho soutěž Miss USA. Reagovalo tak na Trumpovu vizi přistěhovalecké politiky.

Trump obvinil mexickou vládu, že do Spojených států posílá muže, kteří znásilňují ženy, loupí i vraždí a slíbil, že jako americký prezident dá na hranici s Mexikem postavit obří zeď. A účet za ni pošle Mexičanům.

Na Trumpův výrok reagovala také radnice New Yorku, začala zkoumat, které kontrakty s Trumpovými developerskými společnostmi je možné vypovědět. Obchodní řetězec Macy''s zase oznámil, že přestává prodávat výrobky spojené s Trumpovým jménem.

Trump tak přijde o desítky milionů dolarů, ale to není nic, co by ho mohlo zdrtit. Komisi pro dohled nad financováním kampaně přiznal majetek přes deset miliard dolarů a hned ji popíchl, že pro jeho bohatství nemá ani dostatečný počet kolonek.

Po Mexičanech se Trump obul do svého kritika, republikánského senátora a veterána vietnamské války Johna McCaina. Vysmál se mu, že není žádný válečný hrdina. „Jak může být považován za hrdinu, když ho zajali Vietnamci. Já mám radši vojáky, kteří se zajmout nedali,“ pravil.

Přirozeně rozezlil veterány. Z nejnovějších průzkumů však vyplývá, že ho Američané za to nezatratili.

Jako demoliční koule

Financial Times Ameriku varují: „Pokud se Trump stane hlasem konzervativců, bude to katastrofa, americký konzervatismus se zhroutí.“

Někteří komentátoři přirovnávají Trumpa k demoliční kouli, která muže rozbít snahu republikánů přetáhnout demokratům část hispánských voličů. Jiní ho pokládají za letní bouři, jež se rychle přežene a v zimě si na ni už nikdo nevzpomene.

Trump sbírá hlasy nespokojených republikánů. Představa, že získá nominaci Republikánské strany je přitažená za vlasy. Může však republikány poslat k ledu a kandidovat jako nezávislý.

Koho byste volili?

V roce 1992 si do prezidentských voleb vyšlápl jiný konzervativní miliardář Ross Perot. Zakladatel Reformní strany nevyhrál, získal však slušných 19 procent hlasů. Většinu z nich odebral republikánovi Georgi Bushovi staršímu, a tím otevřel cestu do Bílého domu pro demokrata Billa Clintona.

Trump by příští rok mohl obdobně pomoci Hillary Clintonové. Na otázku zpravodajského portálu The Hill, zda může vyloučit, že bude kandidovat jako nezávislý, opáčil zpravodaji agentury Bloomberg „Uvidím, jak se ke mně zachovají Republikáni. Pokud nebudou korektní, mohl bych o tom uvažovat.“

Průzkum Washington Post/ABC se kromě preferencí kandidátů zabýval hypotézou, že ve finále voleb se sejdou Hillary Clintonová (demokratka), Jeb Bush (republikán) a Donald Trump (nezávislý - nebo reformista?). Podle sondy by v takovém případě vyhrála Clintonová (46 procent) před Bushem (30) a Trumpem (20).

Je tedy patrné, že republikánští kandidáti mají dobrý důvod, aby se obávali Donalda Trumpa.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (12)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo