Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Sankce proti Íránu končí: Budou zakázky a levná ropa

Jan Traxler
Jan Traxler
20. 7. 2015
 18 244

Koncem roku by měly být zrušeny hospodářské sankce vůči Íránu. Ekonomické důsledky? Ropa zůstane levná. A evropským firmám se otevřou nové příležitosti.

Sankce proti Íránu končí: Budou zakázky a levná ropa

Ústředním tématem evropských ekonomických zpráv zůstává Řecko. To odsunulo do pozadí nejen pozoruhodné cvičení na čínských burzách, ale také dohodu světových mocností s Íránem. V úterý 14. července dospěly ke shodě na podmínkách íránského jaderného programu a na ukončení hospodářských sankcí vůči Íránu – ty trvají už téměř deset let. Zpráva sice neměla prakticky žádný okamžitý dopad na trhy, ale z dlouhodobějšího hlediska bude mít zrušení íránských sankcí významný ekonomický vliv na Evropu. Jednak se evropským firmám otevře velký íránský trh, jednak by mohla delší dobu zůstat levná ropa.

Sankce by měly být zrušeny koncem tohoto roku – pokud inspekce Mezinárodní agentury pro jadernou energii shledá, že Írán dodržuje podmínky dohody.

Proč je dohoda ekonomicky důležitá pro Evropu?

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Írán je velký a hladový trh

Írán je devatenáctá nejlidnatější země planety a také devatenáctá největší ekonomika na světě. Žije zde zhruba 80 milionů lidí – což je srovnatelné s Německem. Hrubý domácí produkt Íránu je podle kupní síly větší než Austrálie a nemá daleko k HDP Španělska nebo Kanady. Zrušením hospodářských sankcí se světu otevře velký trh, na který se bude snažit proniknout řada velkých evropských a amerických firem.

Na své si můžou přijít například automobilky – íránský vozový park je velmi zastaralý. Odhaduje se, že roční prodej přesáhne dva miliony automobilů. To je dvakrát tolik, co ročně vyrobí Škoda auto. Podobně velké příležitosti se nabízejí firmám z ropného a energetického sektoru, stavebního sektoru, ale i výrobcům spotřebního zboží. Mnohé evropské firmy zde mohu získat významné zakázky.

Írán sedí na obrovských zásobách ropy a plynu

Podle americké energetické agentury US Energy Information Administration má Írán čtvrté největší zásoby ropy na světě po Venezuele, Saúdské Arábii a Kanadě. Celkově jde zhruba o desetinu světových zásob ropy. Navíc se jedná z velké části o poměrně snadno dostupná suchozemská naleziště. Írán má také hned po Rusku druhé největší zásoby zemního plynu, které představují 17 procent světových zásob. 

Ačkoliv Írán sedí na největších ložiscích ropy a plynu na světě, objemem těžby (něco přes tři miliony barelů denně) se zdaleka neblíží největším producentům. Saúdská Arábie, Rusko a USA denně těží kolem desíti milionů barelů ropy.

Největší světové zásoby ropy a zemního plynu

Obrázky zvětšíte kliknutím

Splní Írán všechny podmínky a padnou sankce?

V sedmdesátých letech ale Írán těžil dvakrát tolik ropy co dnes. Dá se očekávat, že po zrušení hospodářských sankcí bude chtít produkci ropy a plynu výrazně navýšit, neboť jde o hlavní zdroj příjmů do státní pokladny.

Íránské těžební kapacity ale bude potřeba rozšířit a modernizovat. Írán také nemá vlastní rafinerie, kde by ropu zpracovával. Potrvá roky, než Írán vybuduje potřebnou infrastrukturu pro významné navýšení těžby a exportu. Přesto může mít zrušení sankcí podstatný dopad na cenu ropy a plynu. Ještě v roce 2011 před uvalením nejtvrdších sankcí těžil Írán o milion barelů ropy denně víc než dnes.

Během roku 2016 by mohl objem těžby stoupnout na podobnou úroveň. Přičemž jeden milion barelů ropy denně představuje výrazný růst nabídky, která byla v roce 2014 v průměru lehce přes 93 milionů barelů denně. Světová produkce nyní dle odhadů analytiků převyšuje spotřebu zhruba o 600–800 tisíc barelů ropy denně. Převis nabídky nad poptávkou by se tak mohl v příštím roce ještě výrazně zvýšit, nedojde-li k omezení těžby v jiných koutech světa.

Vedle toho se spekuluje o tom, jak velké množství ropy Írán skladuje v tankerech. Ropy, kterou těžil, ale nemohl napřímo prodávat. Neověřené odhady hovoří o 20-30 milionech barelů ropy. Tuto ropu může okamžitě po zrušení sankcí začít prodávat, zatímco bude postupně navyšovat těžbu. Dá se tedy očekávat, že někdy koncem tohoto roku, budou-li oficiálně zrušeny hospodářské sankce vůči Íránu, začne na trh proudit velké množství ropy a bude tlačit její cenu dolů.

Ceny ropy (WTI)

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Ne, rozhodně nechci nabádat k finančním spekulacím. Jen chci zdůraznit, že pokud nedojde k výpadkům těžby někde jinde ve světě, bude cena ropy nadále pod tlakem. Netuším, jestli ještě poklesne níž než dnes. Ale pravděpodobnost, že cena ropy bude v nejbližších dvou letech významně růst, je nízká. To je dobrá zpráva nejen pro řidiče, ale pro celou evropskou ekonomiku.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

cena ropyevropská unieíránropasankceusazemní plyn
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo