Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Řecko: Amputovat jak shnilou nohu

Richard Sulík
Richard Sulík
25. 3. 2015
 8 437

Víte, co je největší drzost? Vykadit se sousedovi před dveře, zazvonit a poprosit o toaletní papír. Tenhle vtip z dětství je to první, co se mi vybaví, když si vzpomenu, co dělá nová řecká vláda.

Řecko: Amputovat jak shnilou nohu

Evropská unie poskytla v posledních letech Řecku pomoc skutečně mnoha způsoby a na místě by bylo aspoň malé Díky. Jenže jak vidno, neexistuje nic jako paměť společenství. Odpuštěných sto miliard eur, dalších 240 miliard eur jako půjčky (nikdy už je neuvidíme), 140 miliard eur z eurofondů (za posledních 34 let)… to všechno se nepočítá, protože to bylo dřív, než nastoupil Alexis Tsipras. Nepočítá se ani to, že se Řekové dostali do eurozóny podvodem. Dnes už jen s naprostou samozřejmostí a groteskním sebevědomím chtějí být v eurozóně živení, protože sami v ní nepřežijou.

Čerstvé Řecko na Finmagu

Řecku a jeho dluhovým trablím se pochopitelně na Finmagu věnujeme už dlouhou dobu. Teď nabízíme jen z nejčerstvějšího:

Harakiri-diplomacie

Eurozóna, teda lépe řečeno, „zodpovědní“ politikové eurozóny, by asi do bezedného sudu jménem Řecko další peníze i hodili (připravuje se třetí balík), ale Tsipras & Co. si asi řekli, že jim v tom zabrání nebo je při tom při nejhorším řádně znemožní.

A tak přihlížíme harakiri-diplomacii nové řecké vlády…

Tsipras požaduje od Němců reparace za druhou světovou válku; ministr vnitra vyhrožuje zabavováním německých budov na území Řecka; ministr obrany Kammenos vyhrožuje, jak vpustí do Evropy statisíce utečenců z Afriky, a jestli mezi nimi bude pár tisíc teroristů Islámského státu, jeho vina to nebude; ministr financí Varufakis posílá s plnou vážností řeckého velvyslance v Německu za německou vládou, aby protestoval proti údajným urážkám, a návrh reforem, který měl předložit, je přitom – decentně řečeno – k smíchu…

Zbabělost za stamiliardy eur

Zle se dnes mstí, že eurozóna už roky porušuje svoje vlastní pravidla.

Vymstilo se, že v kolektivním pomatení smyslů (16 zemí se přece nemůže najednou splést) politici eurozóny jednali proti zdravému rozumu, a vymstilo se, že ze zbabělosti ve strachu z poctivého (a zprvu bolestivého) řešení utratili stovky miliard eur svých daňových poplatníků.

Výsledek? Legitimně a demokraticky zvolená řecká vláda žádající další peníze. Tsipras, Varufakis, Kammenos a spol. můžou na první pohled působit tragikomicky, ale „zodpovědní“ jsou za ně politikové eurozóny, protože za pět let nebyli s to dopracovat se k jedinému skutečnému řešení: vystoupení Řecka z eurozóny.

Možná ještě Tsiprasovi poděkujeme, že tuto debatu svým jednáním výrazně urychlil.


S autorovým souhlasem přeloženo z jeho webu sulik.sk
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (137)

Vstoupit do diskuze
Richard Sulík

Richard Sulík

Slovenský podnikatel, politik a ekonom.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo