Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Referendum: Zachraňte švýcarské zlato!

Jan Traxler
Jan Traxler
18. 11. 2014
 20 073

30. listopadu se ve Švýcarsku koná referendum, které se týká zlatých rezerv Švýcarské národní banky. Referendum může silně ovlivnit cenu zlata a kurz švýcarského franku. Může ale dokonce – aspoň částečně – vést k návratu k měnám krytým zlatem.

Referendum: Zachraňte švýcarské zlato!

V září všichni světoví státníci a politici netrpělivě sledovali skotské referendum o nezávislosti. Teď se zas oči všech makroekonomů a centrálních bankéřů upírají ke švýcarskému referendu o částečném návratu alpské bankovní velmoci ke zlatému standardu.

30. listopadu budou občané Švýcarska hlasovat v referendu o návrhu iniciativy Rettet unser Schweizer Gold (Gold-Initiative) [Zachraňme naše švýcarské zlato (Zlatá iniciativa)]. Tato iniciativa navrhuje zavést do švýcarské spolkové ústavy nový článek, který zní takto:

Goldreserven der Schweizerischen Nationalbank

1. Die Goldreserven der Schweizerischen Nationalbank sind unverkäuflich.

2. Die Goldreserven der Schweizerischen Nationalbank sind in der Schweiz zu lagern.

3. Die Schweizerische Nationalbank hat ihre Aktiven zu einem wesentlichen Teil in Gold zu halten. Der Goldanteil darf zwanzig Prozent nicht unterschreiten.

Přeloženo do češtiny – první ustanovení říká, že zlaté rezervy Švýcarské národní banky jsou neprodejné. Ve druhém odstavci se píše, že zlaté rezervy Švýcarské národní banky musí být uloženy ve Švýcarsku. Podle třetího odstavce by pak podíl zlata na celkových aktivech Švýcarské národní banky nesměl klesnout pod dvacet procent.

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na Investujeme.cz, Finmagu a Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Možný precedent jako ve Skotsku

Tato iniciativa získala sto tisíc podpisů potřebných k vyhlášení referenda a podle různých průzkumů ji podporuje až zhruba čtyřicet procent obyvatel, zatímco dalších čtyřicet procent je proti a zhruba pětina Švýcarů ještě neví, jak budou hlasovat. Dá se tedy očekávat poměrně těsný výsledek.

V evropských médiích je zatím švýcarskému referendu věnováno mnohem méně pozornosti než skotskému referendu o nezávislosti. Nicméně pokud Švýcaři řeknou v referendu Ano, bude to obdobný precedent, jako kdyby Skotsko řeklo Ano nezávislému státu. Jednalo by se o přímé omezení měnové politiky centrální banky a zároveň v podstatě o částečný návrat ke zlatému standardu. Ne každý frank by byl podložen zlatem, ale Švýcarská národní banka by nemohla neomezeně tisknout peníze.

Cesta do učebnic dějepisu?

Buďte si jistí, že centrální bankéři a investiční stratégové z celého světa na výsledek švýcarského referenda velmi netrpělivě čekají. Pokud by jedna velká centrální banka opustila politiku masivního ředění peněžní zásoby a musela držet pevný podíl aktiv ve zlatě, kdo ji bude následovat? Navíc se se jedná o švýcarskou centrální banku? Jak to ovlivní kurz švýcarské měny? Co se stane s cenou zlata? Může to mít dlouhodobě dopad i na budoucnost eura?

Pokud Švýcaři řeknou Ne, nic zásadního se nestane a za půl roku si na referendum nikdo ani nevzpomene. Pokud ale Švýcaři řeknou Ano, může to být začátek velkých změn; jednou se o tom možná budou naše vnoučata učit na školách v souvislosti s návratem k měně kryté zlatem, který ukončil éru nezřízeného zadlužování a monetizace dluhů.

Ceny zlata: pět roků

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Aktiva Švýcarské národní banky

Zvětšíte klikem; Zdroj: TradingEconomics

Kurz eura ke švýcarskému franku

Zvětšíte klikem; Zdroj: OnVista.de

Trhy v napětí

Co z toho vyplývá pro investory? V příštích třech týdnech lze očekávat vysokou volatilitu ceny zlata. Pokud návrh iniciativy neprojde, cena zlata asi dál klesne a stejně tak pravděpodobně lehce oslabí švýcarský frank. Pakliže ale Švýcaři řeknou Ano, mohla by cena zlata začít po třech letech opět růst a švýcarský frank čeká strmý vzestup.

Ve snaze udržet relativně nízko kurz švýcarské měny nakupuje Švýcarská národní banka ve velkém eura. Tak jako u jiných centrálních bank můžeme u Švýcarské národní banky vidět v posledních letech rychlý růst objemu aktiv. Ještě v roce 1999 držela Švýcarská národní banka 43 procent svých aktiv ve zlatě. Nyní se podíl zlata blíží sedmi procentům. Pokud iniciativa Zachraňme naše švýcarské zlato uspěje, bude muset Švýcarská národní banka do pěti let zvýšit podíl zlata minimálně na dvacet procent, což by znamenalo koupit zhruba 1700 tun zlata (tedy zhruba 70 procent roční produkce zlata) nebo začít prodávat eura.

Každopádně by banka nebyla schopná dál ve velkém kupovat euro – musela by o to víc koupit i zlata. Takže je velmi pravděpodobné, že by kurz švýcarského franku začal prudce posilovat vůči euru a potažmo i dalším světovým měnám. Chce-li si tedy někdo zaspekulovat na výsledek švýcarského referenda, může být švýcarský frank ještě zajímavější pozice než zlato.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
12
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

centrální bankyeurokurzy měnreferendumšvýcarská národní bankašvýcarskošvýcarský frankzlatozlatý standard
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo