Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Unijní regulace stojí v cestě pokroku

Richard Sulík
Richard Sulík
3. 12. 2013
 8 658

Regulace Evropské unie dnes ničí pracovní místa a ruinují podniky. A také nás připravují o možné plody budoucího pokroku.

Unijní regulace stojí v cestě pokroku

Regulace Evropské unie brání inovacím a pokroku. To samozřejmě není žádné překvapení. Deník City AM oslovil minulý týden řadu zástupců úspěšných společností a ptal se jich na to, jak moc jim eurounijní regulace překážejí v podnikání. Regulace v Evropské unii překvapivě vadily podnikatelům o něco méně než regulace v USA, ale pořád víc než regulace v Asii. Ovšem to, jaký mají unijní regulace na podnikání skutečný dopad, se nedá zjistit letmým pohledem do statistik.

Ne každá firma je proti regulacím

V pěti největších světových ekonomikách dosahují náklady na regulace 1,2 bilionu dolarů. Jen ve Velké Británii s sebou nesou regulace Evropské unie (spolu s regulacemi domácími) náklady ve výši 81 miliard dolarů.

„Jen 58,5 procenta z dotázaných nejvyšších představitelů firem v pěti největších ekonomikách Unie,“ píše City AM, „však v evropských regulacích vidí překážku pro inovace.“

Dalo by se očekávat, že regulace Evropské unie odmítnou téměř všichni podnikatelé. Jenže tyto regulace neškodí každému – mnohým pomáhají.

Jde například o veliké podniky, které nemají problém všemožným regulacím, nařízením a předpisům vyhovět. Mnoha menším podnikům se však tytéž regulace stávají osudnými. Větší tlak na malé podnikatele znamená menší konkurenci pro podniky veliké, kterým se pak díky tomu daří lépe. Kromě malých podniků ovšem trpí také zákazníci. Ti musí snášet vyšší ceny a menší pohodlí.

Překládat texty ze slovenštiny?

Jak regulace Evropské unie brání inovacím

Regulace Evropské unie – a regulace státní – brání pokroku už z principu. Jak napsal Ludwig von Mises ve své knize Byrokracie: „Pokrok je přesně to, s čím pravidla a regulace nepočítaly; pokrok nevyhnutelně leží mimo pole byrokratických aktivit.“ Když tedy Brusel chrlí regulaci za regulací, zadupává tím možnosti pokroku. Jenže pokrok je přirozená a neustálá součást podnikání. Byrokrati a regulace jsou zase jeho přesným opakem.

Násilně vnucené používání úsporných žárovek a vysavačů nás možná připravilo o jejich daleko efektivnější budoucí náhrady. To jsou ale skryté náklady eurounijních regulací, které nyní nejsme s to posoudit. Jak vypadá pokrok v oblasti, která zatím zůstala do značné míry svobodná, můžeme vidět na příkladu informačních technologií.

Výrobcům počítačů a chytrých telefonů nemusel žádný byrokrat nařizovat, aby vyráběli stále rychlejší, lacinější a efektivnější přístroje. Nutí je k tomu konkurence – tedy přesně to, co omezují evropské regulace.

Stávající regulace Evropské unie tak nejen ničí pracovní místa a ruinují podniky, ale také nás připravují o budoucí pokrok.

Přeloženo s autorovým souhlasem z jeho blogu

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Richard Sulík

Richard Sulík

Slovenský podnikatel, politik a ekonom.

Související témata

byrokracieekonomikaevropská unieinformační technologieinovacepodnikánípokrokregulace
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo