Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Očima expertů: Co znamenají výsledky voleb pro naši ekonomiku

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
1. 11. 2013
 11 583

Jaký vliv budou mít výsledky voleb na české hospodářství a na naše peněženky? Které strany by měly být ve vládě, aby byla ekonomika co nejstabilnější? Ptáme se ekonomů Pavla Kohouta a Lukáš Kovandy, politologů Michaela Romancova a Pavla Šaradína a dalších osobností.

Očima expertů: Co znamenají výsledky voleb pro naši ekonomiku

Očekávaný triumf levice se nekonal. ČSSD po sedmi letech v opozici získala necelých 20,5 procenta hlasů – padesát poslanců. Dohromady s komunisty, kteří si naopak od minulých voleb polepšili, dají dohromady pouze 83 poslanců. A jelikož Zemanovci (i přes „skvostné“ ahóój jejich kandidáta Zdeňka Žáka) ve volbách totálně propadli, o vládě levice nemůže být řeč. Faktickým vítězem volebního klání se tak stal podnikatel Andrej Babiš a jeho hnutí ANO 2011, které se vyšplhalo takřka k devatenácti procentům hlasů. Pro Babiše to ale bude znamenat větší zodpovědnost, než před volbami nejspíš čekal. Z povolebních vyjádření lídrů jednotlivých partají, které se dostaly do Sněmovny, bylo totiž patrné, že bez účasti nebo alespoň podpory hnutí ANO 2011 nemůže vzniknout žádná vláda. Jako „nejmožnější“ se zatím jeví koalice ČSSD, KDU-ČSL a ANO 2011. Otázkou zůstává, jak tyto strany případně dokážou sladit své programy, v mnohém velmi odlišné.

Jednání o koalici každopádně zatím odsouvá na neurčito nepřehledná situace uvnitř ČSSD, jejíž místopředseda Michal Hašek se s několika kolegy pokusil o palácový (nebo přesněji hradní) převrat. Poslední inormací je, že Andrej Babiš se mezi tímsešel s Pavlem Bělobrádkem, se kterým se domluvil na tom, že jejich strany budou při sestavování vládní koalice postupovat jednotně – tedy buď budou společně v koalici, v opozici, nebo budou podporovat menšinovou vládu ČSSD. Než si ale sociální demokraté udělají alespoň trochu pořádek ve svých řadách, žádná vláda ani vznikat nezačne. A tak máme čas výsledky voleb řádně promyslet.

Jak se na výsledky voleb dívají ekonomové, politologové, analytici a podnikatelé? Co znamenají pro české hospodářství, občany a jejich peněženky? A jaká vládní koalice by byla nejlepší z hlediska ekonomické stability?

Pavel Kohout

ekonom, ředitel pro strategii Partners

Pavel Kohout
-
+5
+

Výsledky voleb jsou ve skutečnosti velkou úlevou, neboť nebezpečí skryté či zjevné koalice KSČM-ČSSD bylo opravdu děsivé. Nemyslím kvůli znárodňování a podobným komunistickým praktikám, ale proto, že levice by zemi daňově vysála a oslabila produktivní ekonomické síly. Levice, ať už v barvách ČSSD nebo TOP 09, se nikdy nezbavila mentality moučného červa: „zdroje tu jsou“. To je největší nebezpečí, které stále hrozí.

V současné době nelze sestavit opravdu kvalitní koalici. Už jen proto, že málokterá koaliční vláda může být dobrá právě kvůli koaličním sporům. Existuje však šance, že bude sestavena vláda, která nebude příliš akceschopná, a díky tomu neudělá mnoho škod.

Michael Romancov

politolog

Michael Romancov
-
+5
+

Volby nedopadly dobře, neboť perspektiva vytvoření stabilní a racionálně se chovající vlády/koalice je – a to nejenom vzhledem k současnému chaosu v ČSSD – malá. Pokud dojde k vytvoření vlády na půdorysu ČSSD – KDU-ČSL – ANO, tak se obávám, že se záhy ukáže, že „manažerský“ přístup pana Babiše (snad) funguje v jeho firmách, ale nebude pozitivem pro Česko. Dobrou informací z voleb je, že propadli zjevní xenofobní extremisté Dělnické strany sociální spravedlnosti (ale bohužel se do parlamentu dostala jejich „měkká“ varianta v podobě Úsvitu) a ani jedna z formací spojených s prezidenty, jejichž eventuální úspěch by Česko navedl na trajektorii směřující do Běloruska, v lepším případě do Albánie.

Ti občané České republiky, kteří platí daně, je budou platit i nadále – a za jakékoli vlády bychom platili jako mourovatí, takže v tomto ohledu se nic podstatného nezmění. Vzhledem k výsledkům voleb je perspektiva vlády/koalice, která by „automaticky“ generovala ekonomickou stabilitu, malá, protože strany s (alespoň poměrně) zřetelným ekonomickým programem neuspěly natolik, aby byly schopny vládu sestavit. Dobrá by byla jakákoliv vláda – ať již levicová, nebo pravicová – která by se opírala o strany s jasně definovanými prioritami, které by se po čtyři roky mohly realizovat. S něčím takovým, jako byly Věci veřejné, jako je Úsvit a jako nejspíš bude ANO, se to však zvládnout nedá.

Lukáš Kovanda

ekonom a žurnalista

Lukáš Kovanda
-
+5
+

Jak výsledek voleb poznamená českou ekonomiku? Žádné levicové orgie, režírované socialisty a komunisty, se konat nebudou. To je z ekonomické perspektivy dobrá zpráva, jelikož by nejspíš znamenaly další citelné zadlužování České republiky. Hrází nespoutané levicovosti bude v prvé řadě hnutí ANO, které se zaklíná, že nepodpoří zvyšování daní, že mu jde o snížení DPH, o stabilní hospodářské prostředí, příhodné pro investory, a tak podobně. Hnutí tedy částečně přebírá roli pravicových stran, jež se během svého koaličního spoluvládnutí zdiskreditovaly kromě jiného – zvyšováním daní. Hnutí ANO je však zatím nesourodým organismem. Semkla jej vůle po úspěchu ve volbách. Nyní se začnou znatelněji projevovat názorové rozdílnosti jeho členů a představitelů. Čím propastnější budou, tím rozdrolenější nakonec může být ona hráz zhůvěřilé levicovosti (a zadlužování). Na druhou stranu je zjevné, že podstatná část voličů dala hnutí svůj hlas jakožto pravicové alternativě zdiskreditovaných stran ODS a TOP 09. Pokud se nyní hnutí dokáže opět semknout, tentokrát kolem umírněně pravicové ideologické linie, bude hrází poměrně pevnou. Tu česká ekonomika potřebuje. 

Michal Řičař

analytik Bisnode

MIchal Řičař
-
+5
+

Výsledky voleb jsou jasným signálem, že čeští občané už nehodlají tolerovat dosavadní politiku. Nová alternativa v podobě ANO, respektive její volební výsledek je jasným důkazem, že si Češi ve stále větší míře uvědomují nutnost přejít k dobře fungujícímu státu, který nabízí především stabilitu, příznivé podnikatelské prostředí a jistoty. Zdá se, že občané jsou už opravdu unavení neustálými politickými spory, změnami a všudypřítomnou korupcí.

Významné změny pro české hospodářství neočekávám zejména kvůli tomu, že ve Sněmovně nevznikla jasná levicová převaha, tedy další zvyšování daní či extrémní navyšování státního schodku bude značně omezeno. Kdyby se levici podařilo prosadit zvýšení daní, určitě by to nebyl dobrý signál do zahraničí a ani domácím podnikům. Už teď většina velkých korporací, které v naší ekonomice generují nejvyšší zisky a přidanou hodnotu, využívá „daňové optimalizace“ (zahraniční daňové ráje), a tak by se taková změna opět dotkla těch, u nichž je to nejméně žádoucí – těch, kteří mají střední a nižší příjmy. K zachování relativní stability a kultivaci podnikatelského prostředí (namísto jeho dalšího zatěžování) je nezbytné, aby ČSSD částečně upustila od svého plánu na vyšší zdanění. V rámci svého programu a zodpovědnosti ke svým voličům by ji k tomu měly tlačit ANO a TOP 09.

Pavel Šaradín

politolog

Pavel Šaradín
-
+5
+

V parlamentních volbách většinou platí, že se rozhodujeme podle peněženky. Podnikatelé chtějí, aby jim stát ponechal co nejvíc, aby mohli peníze investovat podle vlastního uvážení. Lidé méně majetní zase po státu požadují vyšší dávky, které by jim zajistily důstojnější život. Toto ekonomické rozhodování bylo nejvíce viditelné v roce 2006, kdy ideový spor mezi ODS a ČSSD zajistil oběma subjektům výsledky nad 30 procent hlasů.

Minulé i letošní volby ekonomická témata potlačily. V letošních volbách zásadní spor o socioekonomickou problematiku nahradilo téma „nová hnutí“ versus „zdiskreditované strany“. Protestní uskupení (ANO 2011, Úsvit a je potřeba k nim přidat i KSČM) oslovila zhruba dva miliony voličů. Nejčastěji se hovoří o nějaké formě vládní spolupráce mezi ČSSD, KDU-ČSL a ANO 2011. Tato středo-levá vláda by byla přijatelným kompromisem, bez extrémních hospodářských návrhů. Patrně by se soustředila na větší efektivitu státu, přijetí protikorupčních zákonů, debyrokratizaci či zákon o státní službě. Už to by bylo pro Českou republiku značným přínosem.

Jaroslav Šura

investor a podnikatel

Jaroslav Šura
-
+4
+

Kdo to trefil?

Volby dopadly skvěle. Pseudopravicové strany jdou od válu, za zvyšování daní a zbabělost neřešit deficit státního rozpočtu přes výdajovou stránku + korupční skandály. A rudooranžová koalice nepřichází v úvahu díky Babišovi (velké díky!) a jeho ANO. Komunisti potřebují pro návrat k moci kromě ČSSD ještě další dvě strany, což je nereálné: ODS, TOP 09 a lidovci zcela jistě s komunisty kolaborovat nebudou. Výsledek voleb je pro české hospodářství optimální, je zřejmé, že další zvyšování daní se nejspíš konat nebude. Nabízí se koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Bez babišovců pravděpodobně žádná jiná koalice nevznikne. Akciová burza ocenila výsledek voleb silným růstem, mnohým investorům se portfolia zhodnotila. Z pohledu toho, že mohli vyhrát sociální demokrati s komunisty, kteří by společně pokračovali v asociální politice projídání peněz na úkor budoucí generace, v dalším navyšování státního dluhu, navyšování daní, jsou opravdu výsledky voleb skvělé.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

andrej babišanobohuslav sobotkačssddaň z přidané hodnotydaněekonomikaJaroslav Šurakdu-čslleviceLukáš KovandaMichael Romancovmichal hašekMichal Řičařodspavel bělobrádekPavel Kohoutpravicestátní dluhstátní rozpočettop 09úsvit přímé demokracievolby
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo