Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Anketa: Práce pro všechny mladé? EU „bojuje s nezaměstnaností“

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
15. 3. 2013

Evropská unie navrhuje, že by členské státy měly zajistit práci nebo dodatečné vzdělávání pro nezaměstnané pod 25 let, ber kde ber. Co si o tom myslí Lukáš Kovanda, Tomio Okamura, Petr Mach, Vít Samek a další oslovené osobnosti?

Anketa: Práce pro všechny mladé? EU „bojuje s nezaměstnaností“

Nezaměstnanost v Evropské unii neúprosně roste. Podle Evropského statistického úřadu (Eurostat) se v lednu 2013 vyšplhala až na 10,8 procenta. Kromě osob v předdůchodovém věku bojují s uplatněním na pracovním trhu především mladí lidé, kteří hledají práci stále obtížněji. Ve věkové skupině lidí do 25 let je dokonce jedna čtvrtina nezaměstnaných. Největší problémy hlásí Španělsko a Řecko, kde je bez práce polovina (!) mladých, situace se však zhoršuje i v ostatních zemích Unie.

Nezaměstnanost mladých lidí se tak stává jedním z hlavních témat bruselských úředníků. „Vysoká míra nezaměstnanosti mládeže má dramatické důsledky pro naše hospodářství, naši společnost a především pro samotné mladé lidi. Proto nyní musíme do mladých lidí v Evropě investovat. Přicházíme s balíčkem opatření, který by členským státům pomohl zajistit úspěšný přechod mladých lidí na trh práce. Pokud v této věci nic nepodnikneme, bude to mít katastrofální následky,“ uvedl v prosinci loňského roku evropský komisař pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování László Andor. Podle jeho návrhu by všichni mladí lidé ve věku 25 let, kteří dokončí školu nebo přijdou o práci, měli do čtyř měsíců získat nabídku nového zaměstnání, stáže či dodatečného vzdělání. Většina českých ekonomů nad tímto návrhem nevěřícně kroutila hlavou s tím, že půjde jen o umělé deformování trhu, které způsobí víc škody než užitku. To ale ještě netušili, že je realizace celého projektu blíž, než by se mohlo zdát. Na konci února mu totiž dala „zelenou“ Rada Evropské unie pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele.

Jak se na to dívají osobnosti, které oslovil server Peníze.cz? Měl by stát zajistit, aby mladí lidé do 25 let automaticky dostali nabídku zaměstnání, dalšího vzdělávání nebo stáže do čtyř měsíců poté, co odešli ze systému formálního vzdělávání nebo se stali nezaměstnanými?

Petr MachPetr Mach

politik a ekonom

To mohl vymyslet jen hlupák. Nejsou žádná pracovní místa, která by byla k dispozici a někdo by je schválně mladým zatajoval. Nápad Evropské unie připomíná systém „umístěnek“, který existoval v socialismu před rokem 1989. Takovéto socialistické „právo lidí na práci“ nelze zajistit jinak, než povinností pro firmy vytvářet umělá pracovní místa za cenu zvýšení dotací, daní a cen zboží – a za cenu zvýšení hospodářské neefektivnosti. Takové opatření bude na úkor ekonomické svobody a na úkor ekonomického růstu. Potřebujeme něco jiného. Legalizovat práci formou švarcsystému (na živnosťák), protože co nejvíc brání najímání mladých absolventů, je svazující zákoník práce, který zaměstnávání lidí firmám zdražuje a komplikuje.

Lukáš KovandaLukáš Kovanda

žurnalista a ekonom

Když slyším samotný výraz „stát by měl zajistit“, zpravidla si asociuji expanzi počtu úředníků, jelikož dodatečnou agendu bude muset někdo zpracovávat, a na mysli mi rovněž vytane expanze korupčního potenciálu dané ekonomiky, neboť „úředník je taky jen člověk“. Obávám se, že v tomto případě tomu tak nějak bude – nabídky zaměstnání budou jistě rozličné kvality, a podle čeho se úředník rozhodne, zda tu relativně lukrativnější předloží či přiklepne Petře, nebo Pavlovi? Vždy jen podle objektivních kvalit uchazeče? Unie se zkrátka snaží řešit stávající problém řady svých ekonomik – závratnou míru nezaměstnanosti mladých – strukturálně přesně tím samým, co jej způsobilo. Nepřístojnou regulací specifické části pracovního trhu, která se nejdříve obrátí proti těm, kteří regulací zvýhodněni nebudou, a nakonec proti celé ekonomice, ergo proti úplně všem.

Vít SamekVít Samek

vedoucí právního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů

Právě jednám v rámci delegace evropských odborů s představiteli evropských zaměstnavatelů o Garanci pro mladé, jak se toto opatření nazývá, v rámci připravované dohody o projektu na podporu zaměstnávání mladých lidí. Obecně je to zapotřebí, nemají-li se mladí lidé dostat na okraj společnosti dřív, než dostali šanci se naučit pracovat.

Aleš TůmaAleš Tůma

analytik Partners

Já si myslím, že je to nestoudná diskriminace starších ročníků. Proč zrovna mladí by měli být ti vyvolení? Stát by měl garantovat práci všem! O něčem tak základním, jako je práce, přece nemůžeme nechat rozhodovat ten prohnilý trh. A taky o bydlení. A cenách potravin. A vlastně o cenách všeho ostatního. Stát by měl vlastnit všechny výrobní prostředky. Až tomu tak bude, pak teprve v Evropě zavládne ta pravá svoboda, rovnost a prosperita!

Tomio OkamuraTomio Okamura

senátor

Tomu návrhu nerozumím. Jak zajistíme zaměstnání? Vytvoříme pracovní tábory? Pro všechny mladé manažery? Ona ta práce je, ale to by se mnoha lidem muselo chtít pracovat. Mám jiný návrh: ať ten, kdo chce pracovat, pracuje – bez byrokratických překážek, bez toho, abychom ho od počátku dusili vysokými odvody a byrokracií. Cíl není, aby lidé platili daně, to si myslí jen idiot. Cíl je, aby lidé byli spokojení a měli z čeho žít. Tak jim k tomu pomozme. Nic víc, nic míň.

Petr HamplPetr Hampl

podnikatel a sociolog

Návrh potvrzuje, že když posadíte do jedné budovy tisíc úředníků, z nichž každý je absolventem prestižní školy a má IQ alespoň 140, jsou výsledky jejich práce horší, než jakých by dosáhl jeden kopáč s nedokončeným základním vzděláním. Logika tohoto návrhu je stejná jako u kocourkovského kopání studny. Když nevěděli, kam s vykopanou hlínou, udělali větší jámu. Pro umístění hlíny z té větší jámy vyhloubili ještě větší. A tak postupovali tak dlouho, dokud měli dost sil. Poté, co evropské směrnice a měna způsobily zánik milionů pracovních míst, navrhují další regulace, aby lidem dali práci. Jenže na každé takto zřízené místo zanikne více než jedno místo pro jiné věkové kategorie. Takže příští rok budeme mít návrh o povinnosti poskytnout místo lidem mezi 25 a 30. A potom přijdou další a další. Dokud bude mít Unie dost sil vymýšlet nové návrhy. Vážně se něčím takovým zabývat je urážkou inteligence čtenářů.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (65)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

Aleš Tůmaevropská unielászló andorLukáš KovandanezaměstnanostPetr HamplPetr Machpracovní trhregulacesocialismusTomio OkamuraVít Samekvolný trh
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo