Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

MMF je v „akci Záchrana eura“ jen fíkový list

Pavel Kohout
Pavel Kohout
31. 1. 2012

Zachrání Mezinárodní měnový fond euro? Nezachrání. Ze dvou důvodů.

MMF je v „akci Záchrana eura“ jen fíkový list

V první řadě, sám termín „záchrana eura“ je klišé, které nemá nic společného s realitou. Euro není třeba zachraňovat. Euro je jen měna a nemůže „zkrachovat“. Existence eura by byla ohrožena, jen kdyby se členské státy konsenzuálně rozhodly jej zrušit – což se nestane.

Co ovšem může nastat, je bankovní krize v eurozóně nebo platební neschopnost některých členských států. Zde by měnový fond měl co zachraňovat – ale nemá dost peněz. Naštěstí pro Evropu existuje jiná instituce, která má neomezené zdroje. A nemusí čekat, než skončí politické schvalovací procesy. Je nezávislá a rozhoduje se sama. Řeč je samozřejmě o Evropské centrální bance.

Evropská centrální pumpa

Formálně vzato, centrální banka by neměla zasahovat do rozpočtové politiky a zachraňovat banky či vlády před důsledky jejich špatného hospodaření. Praxe je ovšem jiná věc. „Jsme si jisti, že jsme odvrátili velkou finanční krizi,“ prohlásil v Davosu předseda Evropské centrální banky Mario Draghi a dodal: „Eurozóna je dnes jiný svět než před pěti měsíci.

Co měl Draghi na mysli? Tvrdá fakta. Ke konci třetího lednového týdne 2012 činil celkový objem evropských vládních dluhopisů nakoupených Evropskou centrální bankou plus objem zvýhodněných dlouhodobých refinančních úvěrů poskytnutých evropským bankám (operace LTRO) dohromady 983,7 miliardy eur. Bez onoho téměř bilionu eur by evropské bankovnictví dávno zkrachovalo a státní bankrot by neohrožoval pouze Řecko, ale řadu dalších států. Centrální banka jednala, zatímco politici tlachali.

Pro srovnání – během pěti měsíců zmíněných Draghim Evropská centrální banka napumpovala do evropské ekonomiky přes 538 miliard eur. Z větší části do bank, z menší do státních dluhopisů rizikových států. Jedině díky této dotaci financované z nekrytých peněz se Evropa ještě nepoložila. Na počátku krize činil objem poskytnutých LTRO jen 120 miliard eur.

Pozor! Pochodem vchod! Daně sjednotit!

Všechny tanečky kolem „eurovalu“ jsou zbytečné. Slovenská vláda padla zbytečně. Česko pošle 1,5 miliardy eur také zbytečně. Tato akce má jediný cíl: dokázat, že vojín jménem Česká republika poslušně vykonává rozkazy šikovatele Merkozyho. Ten zatím vydává jednodušší rozkazy na úrovni „pozor“ a „pochodem vchod“. Jednou však přijde čas na náročnější cviky. Šikovatel zavelí sjednotit daně a pak se bude hodit, že potenciálně vzpurný bažant je již zkrocený a poslušný.

Zbytečnost české účasti je zřejmá, neboť těžiště záchrany prostřednictvím MMF bude rovněž financováno novými penězi vytvořenými Evropskou centrální bankou z ničeho. Řeči o solidaritě jsou jen kouřová clona. Vlastně i účast Mezinárodního měnového fondu je zbytečná; jejím cílem je jen poskytnout politické krytí akcím Evropské centrální banky, které jsou z hlediska jejích zakládacích listin ilegální. Pozoruhodné, kam se takzvaně vyspělá Evropa dostala.

Psáno pro E15

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Související témata

bankovní krizebankovnictvíbondydluhopisydotaceECBeuroeurovaleurozónaEvropská centrální bankafinanční krizeLTROMario DraghiMezinárodní měnový fondMMFPavel Kohoutstátní bankrotvládní dluhopisy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo