Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Naše evropská nemocnice

Pavel Kohout
Pavel Kohout
11. 4. 2012

Bývaly doby, kdy ta či ona země nesla přezdívku „nemocný muž Evropy“. Dnes je náš kontinent daleko pokročilejší. Máme nyní v Evropě nemocnici, která sahá od mysu Finisterre až po Finský záliv, od ostrova Rhodos až po jezero Termoncarragh (asi uhádnete, že je to někde v Irsku). Proveďme nyní krátkou vizitu a podívejme se na několik zajímavých případů.

Naše evropská nemocnice

Německo

Dg: Vysoký daňový tlak, obezita veřejného sektoru, dluhová hypertrofie (82 % HDP), jinak pacient plně funkční, vysoce výkonný a bez zřejmých problémů.

Léčba: Konzervativní. Postupná léčba obezity, pozor na radikální diety. Konzultace s psychologem (vysvětlit pacientovi, že vysoký daňový tlak a obezita veřejného sektoru jsou nemoci, nikoli přednosti a že je přece jen už trochu v letech).

Česko

Dg: Rozsáhlá parazitóza na nejrůznějších místech, od centrálních úřadů až po přepážky sociálních úřadů. Symptomy: rozsáhlé finanční krvácení na více místech, úbytek energie až letargie, špatná nálada hraničící s depresí.

Léčba: Radikální dezinfekce, dezinsekce, deratizace a dekmotrizace. Pacient dále musí zcela změnit finanční životosprávu, jinak perspektivně hrozí i řecká nemoc. Pozor: přikládání dalších daňových pijavic (recept MUDr. Kalouska a MUDr. Sobotky) způsobí ještě větší vyčerpání pacienta.

Francie

Dg: Sociální hyperventilace: pacientka vyhodí ročně z okna 24 procent HDP údajně na sociální účely (ve skutečnosti na podporu imigrace ekonomicky neaktivních a nepřizpůsobivých). Důsledkem je vnitřní finanční krvácení a vysoký daňový tlak.

Léčba: Nutná konzultace s psychologem a elementární kurz správné finanční životosprávy. Když si bývalá členka vlády a poslankyně Evropského parlamentu plete inflaci s felací, je to symptom budoucích potíží ve veřejných... ehm, financích.

Itálie

Dg: Pokročilé stádium dluhové hypertrofie (přes 120 procent HDP), časté problémy s úniky financí, laterální pravolevá politická nausea, mimořádně vysoký daňový tlak (TTR 69 procent).

Léčba: Prozatím konzervativní (finanční dieta), nelze vyloučit nutnost finančních infuzí v budoucnu. Doporučeno očištění od parazitů.

Španělsko

Dg: Akutní bankovní příhoda v důsledku dopingu příliš levnými půjčkami z ECB. Komplikace: těžká letargie pracovního trhu (přes 50 procent mladých bez práce), ztráta konkurenceschopnosti (propad obchodní bilance), nadhodnocená měna, příliš vysoké mzdy (musely by poklesnout o 30 procent, aby se produktivita vyrovnala Německu).

Léčba: Masivní finanční infuze za podpory radikální deregulace pracovního trhu, vysadit euro (tento typ léčby ovšem není povolen Evropskou komisí a Vrchní sestrou – viz níže). Nezaměstnaným lze doporučit pohyb a pravidelné demonstrace proti proleženinám.

Irsko

Dg: Pacient po bankrotu v důsledku akutního selhání bankovní činnosti (příčinou byl doping eurem jako v případě Španělska a následná otrava hospodářství špatnými úvěry). Aplikována finanční infuze. Vzhledem k vysoké konkurenceschopnosti a fungujícímu pracovnímu trhu se pacient zotavuje, ačkoli nelze vyloučit možnost budoucích komplikací a možnou recidivu.

Léčba: Pokračovat ve stávajícím postupu, postupně odpojovat infuze, bude-li to možné.

Island

Dg: Pacient zaznamenal zhoubné bujení bankovních aktiv během let 2006–2008 jako důsledek aplikace extrémně vysokých úrokových sazeb a jimi způsobeného zvýšeného toku peněz ze zahraničí. (Pacient aplikoval extrémní úrokové sazby dobrovolně a o své vůli.) V důsledku šoku z nadbytku peněz nastalo akutní selhání bankovní činnosti a celkové zhroucení hospodářství. Po aplikaci dobrovolného bankrotu a devalvace (navzdory radám zahraničních lékařů z renomovaných institucí a Vrchní sestry) následovalo výrazné zlepšení stavu. Pacient je nyní na cestě k uzdravení.

Léčba: Pacient se léčí sám, není napojen ani na euro, ani na Evropskou komisi, ani na Mezinárodní měnový fond. Vlastně do Evropské nemocnice ani nepatří.

Portugalsko

Dg: Pacient na JIP, aplikovány finanční infuze z ECB a EFSF. Mírné známky zlepšení, avšak neobejde se bez infuzí (jinak akutní hrozba bankrotu, dále nebezpečí zombifikace). Chronická ztráta obchodní konkurenceschopnosti.

Léčba: Pokračovat s infuzemi, vysadit euro (pozn.: nepovoleno).

Řecko

Dg: Zombie.

Léčba: Názory odborného konzilia se rozcházejí: 1. pokračovat v infuzích a modlit se; 2. aplikovat olšový kolík do srdce.

Evropská komise

Dg: Pacientka je dezorientována, trpí závratěmi a slyší hlasy. Diagnostikován vůdcovský komplex spojený s maniodepresivní psychózou.

Léčba: Útulná, polstrovaná místnost bez kliky zevnitř, sedativa. Zbavit způsobilosti k právním úkonům.

Důležitá poznámka: Evropská komise tvrdí, že je lékařkou, a má ambice amatérsky léčit ostatní pacienty. Evidentně jde o symptom rozpadu osobnosti. Nelze podceňovat.

Ještě důležitější poznámka: Nepodepisovat žádné papíry a dokumenty, které pacientka vyplodí během svých manických období. Rozhodně ne do té doby, než bude zbavena svéprávnosti a izolována.

Ještě úplně nejdůležitější poznámka: Evropská komise je jedna ruka s Vrchní sestrou. Pomoc!


Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Související témata

Angela MerkelovábankovnictvíbankyČeskodanědluhyEvropská komiseEvropská unieIrskoIslandItáliekonkurenceschopnostkorupceNěmeckoPortugalskoŘeckosociální státŠpanělskotrh práceVrchní sestra
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo