Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Anketa: Dál se starou koalicí, nebo radši předčasné volby?

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
13. 4. 2012

Má smysl, aby vládní koalice pokračovala až do roku 2014, nebo jsou předčasné volby přijatelnější varianta? Ptali jsme se ekonomů Tomáše Prouzy a Lukáše Kovandy, podnikatele Tomia Okamury, advokáta Tomáše Sokola a dalších osobností.

Anketa: Dál se starou koalicí, nebo radši předčasné volby?

Ještě před týdnem to vypadalo, že nás předčasné volby neminou. Během Velikonoc se však situace uklidnila a po úterním jednání vládních špiček nám už trio koaličních lídrů Nečas, Kalousek a John s úsměvem oznamovalo, že další ze série vládních krizí je zažehnána. Zástupci politických stran ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se totiž shodli na balíčku úsporných opatření, který bude vláda po zbytek svého funkčního období prosazovat a který v podstatě znamená zejména další výrazné zvyšování daní. Vláda tedy, zdá se, klinickou smrt přežila bez úhony a dál pokračuje v nekompromisním utahování opasku. Show must go on! Mnoha lidem se však hlavou honí otázka, jestli je ohlášení pokračování koaliční telenovely vlastně dobrou zprávou. Nepodaří se Kalouskovi a spol. v následujících dvou letech nasekat víc škody než užitku? Odpovědět se ale dá protiotázkou: A mohly by předčasné volby na tragikomické politické situaci, která panuje teď, něco změnit?

Předčasné volby? Z louže pod okap!

Kdyby se předčasné volby uskutečnily, strany současné vládní koalice by s největší pravděpodobností zplakaly nad výdělkem. ODS se zatím nepodařilo zastavit propad volebních preferencí a ani nejrůznější aféry lobbistů a kmotrů, stojících v pozadí, občanským demokratům rozhodně na popularitě u voličů nepřidávají. Od TOP 09 se kvůli tomu, že pohádka o nesnižování daní, kterou Miroslav Kalousek vyprávěl před posledními volbami, ukázala být opravdu jen pohádkou, asi odkloní také velké množství voličů. A Věci veřejné? Ty si o účasti v poslanecké sněmovně po dalších volbách můžou nechat leda tak zdát. Novým stranám se ale ještě nepodařilo dostatečně zmobilizovat voličskou základnu a staří odpadlíci (Zelení, KDU-ČSL) se ve volebních průzkumech plácají kolem pětiprocentní hranice nutné ke vstupu do sněmovny. Předčasné volby by tak s přehledem vyhrála ČSSD, která by mohla vládnout s podporou komunistů a v podstatě pokračovat v mnoha levicových opatřeních, které už zavedla současná „pravicová“ vláda. Je tedy dost možné, že předčasné volby by zas tak velkou změnu nepřinesly.

Co si myslí osobnosti nejen ze světa financí? Má podle nich smysl, aby tato vláda pokračovala i po zbytek svého funkčního období, nebo jsou předčasné volby lepší variantou?

Tomio OkamuraTOMIO OKAMURA

viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Předčasnými volbami bychom neměli plýtvat – stojí velké peníze. Jenže vláda, která vládne, vznikla nestandardně, nesestavoval ji kupodivu vítěz voleb, ale druhá strana v pořadí. Strany vládní koalice, a to hlavně ty dvě větší, získaly hlasy za pomoci lživých a nepravdivých hesel a slibů – tj. že nezvýší daně a budou bojovat s korupcí. Bojují přitom především spolu. Podrážejí se navzájem a útočí na sebe s razancí, která v historii nemá obdoby. Novináři píší, že za Bártovým odchodem z vlády stojí Langer, kterého si na špinavou práci zjednal premiér. Útoky pana Kalouska nemá smysl ani komentovat. Byť mě právě potěšil daní na víno (jelikož ostatní alkoholické nápoje již dávno zdaněné jsou) či zrušením stropů na pojistné. Boj všech proti všem ničí poslední zbytky politické kultury, poslední zbytky důvěry občanů v politiky, politiku a demokracii. Zvážíme-li minusy s několika málo klady, pak je to jednoznačné – nová vláda a vyšší důvěra se silnějším mandátem od voličů i schopností spolupráce by přinesla více prospěchu.

Tomáš SokolTOMÁŠ SOKOL

advokát

Politici na vládní či parlamentní úrovni jsou profesionálové placení za to, aby problémy řešili, překonávali, a ne vytvářeli. Jestliže vstoupí do koalice a dohodnou se na jejích pravidlech, jsou povinni je respektovat nezávisle na momentální situaci, včetně posunu či dokonce propadu v jejich volitelnosti, a na povaze interpersonálních vztahů mezi nimi, animozitu nevyjímaje. Předčasné volby nejsou únikovým řešením pro případ, když mají pocit, že už se prostě nesnesou. Jejich osobní prožitky mě nezajímají, ty si nekupuji a ani je neplatím. Předčasné volby jsou ústavní pojistkou pro zcela výjimečné a jinak neřešitelné politické situace. Taková tu není. To platí i pro politiky Věcí veřejných. Vyhrůžky „rozbitím“ koalice z naprosto nepřípadných, spíš osobních důvodů jsou selháním někoho, kdo si nechává platit, ale nechce pracovat. Tedy žádné volby.

Jan TraxlerJAN TRAXLER

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Myslím, že vláda má mnohem důležitější věci na práci než hrát politické šachy. Bohužel pro některé strany začínají být důležitější politické šachy, neb se blíží podzimní volby. Na takový přístup jsem silně alergický. Takže se panu premiérovi vůbec nedivím v jeho postoji – buď musí vláda táhnout za jeden provaz, nebo raději předčasné volby. Pevně věřím v první variantu.

Martin ProkopMARTIN PROKOP

ekonom, analytik Next Finance

Podle mého názoru má smysl, aby tato vláda nadále pokračovala ve své práci. I když její některé kroky nejsou zrovna ideální, důležité je, aby pokračoval proces fiskální konsolidace. A tento proces je možné si představit pouze se stávající koalicí. Určitě by fiskální konsolidace nepokračovala, kdybychom se blížili k předčasným volbám. A už vůbec není jisté, zda by v tomto procesu pokračovala nová vláda. To by výrazně zvýšilo nejistotu na trhu. A nejistota je v mnoha případech horší než špatné řešení vlády. Příkladem nám může být Slovensko. Po pádu tamní vlády investoři přestali Slovensku věřit. Výnosy ze slovenských státních dluhopisů začaly výrazně růst. A to poslední, co Česká republika potřebuje, je nedůvěra trhů a růst nákladů na cizí kapitál.

Tomáš ProuzaTOMÁŠ PROUZA

ekonom

Jak ukázal poslední týden, žádné jiné řešení než pokračování karavany v cestě není možné. Kdybych byl naivní, tak bych doufal, že si z toho vezmou voliči ponaučení. Jenže naivní už – bohužel – dávno nejsem...

Petr MachPETR MACH

ekonom

Přál bych si, aby tato vláda už skončila. Když bude pokračovat až do roku 2014, stihne zvýšit státní dluh o dalších 300 miliard korun. Tato vláda rozpočet vyrovnat neumí. Jen zvyšuje daně, ale to vede spíš k poklesu ekonomiky a k poklesu daňových příjmů. Jde ale současně o to, aby příští vláda nezadlužovala zemi stejně tak, to bychom si pak předčasnými volbami nepomohli. Proto moc prosím všechny zákonodárce: Schvalte nejprve ústavní zákon, podle kterého by musela vláda vždy dodržovat pravidlo vyrovnaného rozpočtu. Pokud takový ústavní zákon (třeba po zvoru Švýcarska) nebudeme mít, hrozí, že i další vláda nás bude hnát vstříc státnímu bankrotu. Vyrovnat rozpočet přitom jde bez zvyšování daní, je potřeba zrušit hromadu nesmyslných dotací, od investičních pobídek po dotace ke stavebnímu spoření, a zrušit desítky zbytečných úřadů.

Aleš TůmaALEŠ TŮMA

analytik společnosti Partners

Při pohledu na vládní panoptikum se opravdu zdá, že by bylo lepší to utrpení ukončit eutanazií a dát šanci levici. Pro snížení míry korupce a byrokracie naše „pravicová“ vláda neudělala prakticky nic a levice by v tom velmi úspěšně pokračovala. Daně už zvýšila „pravice“. Levice by je mohla zvýšit ještě výš, ale stejně by musela přiznat, že „boháčů“ není zase tolik, aby státní pokladnu spasili, takže by nakonec stejně musela vzít ještě jinde. Průměrný občan a průměrný podnikatel by tedy zase tak velkou změnu nepocítili. A různí Janouškové a ještě větší ryby? Těm je to jedno, ti jsou zadobře s oběma stranami politického spektra.

Lukáš KovandaLUKÁŠ KOVANDA

ekonom a novinář

Předčasné volby, to by bylo jako z bláta do louže. Tím rozhodně neobhajuji současnou vládu, tedy ono „bláto“, snad i „bahno“, pouze při pohledu doleva, na oranžové a rudé, nevidím jakékoli alespoň ucházející alternativy. Takže jediným pozitivním důsledkem předčasných voleb by nakonec patrně byl dřívější odchod Věcí veřejných do historie. A to za vypisování předčasných voleb – a riskování nástupu rozklížené „levice“, která, zdá se mi, nyní ani moc vládnout nechce a je tuze ráda, že si dobu poznamenanou krizí vyžírá „pravice“ – prostě nestojí.

Patrik NacherPATRIK NACHER

provozovatel serveru www.bankovnipoplatky.com

Abych řekl pravdu, tak ani nevím. Že je tato vláda nesourodá, neakceschopná, spojená s největším počtem kauz, krizí, vzájemným napadáním koaličních stran, není asi třeba zdůrazňovat. To všechno paradoxně i přesto, že dostala do vínku dobře uchopitelnou většinu ve sněmovně. Míra deziluze lidí z politiky a zklamání z polistopadového vývoje je zatím rekordní. Nicméně jednoduché řešení podle mě není. To, že politici absolutně ztratili zpětnou vazbu a poletují někde v oblacích bez špetky odpovědnosti, je zřejmé.

Ale s voliči to není o moc lepší. Všichni nadávají na politiku (fotbal a hokej) a pak buď nejdou k volbám, nebo zvolí znovu ty samé strany. Minulé kroužkování bylo příjemným překvapením. Spíše si tedy kladu otázku správného načasování. Jsou nyní předčasné volby vhodným řešením? Tedy, jinými slovy, jsou lidé již tak nažhaveni, že konečně dají šanci jiným subjektům a jedincům? Nebo je lepší, aby pokračovala tato vláda s tím, že ta pravá naštvanost voličů vyhřezne teprve v budoucnu? Předčasné volby jsou ve standardních demokraciích řešením pro razantní změny. U nás to zatím vždy dopadlo tak, že se do sněmovny dostaly v zásadě stejné partaje jenom s jiným procentem a vzájemným poměrem, takže to po hříchu bylo z louže pod okap.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

aleš tůmačssddanědotaceinvestiční pobídkyjan traxlerlevicelukáš kovandamartin prokopmiroslav kalousekodsPatrik NacherPetr Machpetr nečaspravicepředčasné volbypředvolební slibyradek johnschodek státního rozpočtustátní rozpočettomáš prouzatomáš sokoltomio okamuratop 09věci veřejnézvyšování daní
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo