Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Slovenská antireforma penzí: Fico jde po krku druhému pilíři

Luboš Palata
Luboš Palata
10. 7. 2012

Slovenská důchodová reforma byla jednou z nejodvážnějších v celé Evropě. Levicový kabinet Roberta Fica ji však odmítá dál financovat a vrací se zpět k průběžnému státnímu systému, v němž je spoření v penzijních fondech pouhým doplňkem.

Slovenská antireforma penzí: Fico jde po krku druhému pilíři

Levicová vláda premiéra Roberta Fica se inspirovala plány pravicového kabinetu Petra Nečase a výrazně omezila spoření na důchod v soukromých penzijních správcovských společnostech (Dôchodkové správcovské spoločnosti– DSS). Slováci mohli do druhého pilíře směrovat devět z celkových 24 procent mzdy, která se u východních sousedů odvádějí z hrubé mzdy na penzi. Druhý pilíř tak byl téměř rovnocenným tomu prvnímu, průběžnému státnímu pilíři. Ficova vláda chce systém připodobnit plánovanému českému – do druhého pilíře podle jejího návrhu půjde posílat jen čtyři procenta.

Podobně jako u plánovaného českého druhého pilíře by mělo jít přidat ke čtyřem procentům „vyvedeným“ z průběžného systému ještě dvě procenta ze svého – a stát tuto možnost hodlá podpořit daňovým zvýhodněním, i tak ale význam soukromého spoření v penzijních fondech výrazně upadne.

Zpět do náruče státu? Posledně se chtělo málokomu

Slovenský kabinet svůj krok navíc spojil s otevřením systému, od října tohoto roku do března roku 2013 budou spořitelé moci z druhého pilíře vystoupit a vrátit se úplně pod křídla státní Sociální pojišťovny. Není to poprvé, jednou už to zkoušel za první Ficovy vlády. Tenkrát nasadil tvrdou přesvědčovací kampaň, kterou se pokusil spořitele masově přetáhnout z fondů druhého pilíře do Sociální pojišťovny. Kampaň ale měla velmi chabé výsledky: z jednoho a půl milionu Slováků, kteří ve fondech investují, se jich podařilo přetáhnout jen desítky tisíc. Tentokrát tedy vláda žádné přesvědčování nechystá.

Proti je samozřejmě opozice, poslanec Slovenské demokratické a křesťanské unie Ľudovít Kaník označuje tyto kroky za faktickou likvidaci druhého pilíře a jeho strana sbírá podpisy na vypsání referenda. Podpisů pod petici za jeho zachování se zatím podařilo sesbírat na třicet tisíc, k vypsání referenda stačí podle ústavy sto tisíc.

Standardní postup

Ficova vláda ovšem nedělá nic výjimečného, mezi novými členskými státy Evropské unie, které se v relativně nedávné době pokoušely reformovat své penzijní systémy, jde o poměrně standardní krok, reakci na ekonomickou krizi. Slovenskému případu je nejbližší Polsko, ke snížení prostředků, které bylo možné vyvést do druhého pilíře, se odhodlala i reformní liberální vláda Donalda Tuska, ze 7,2 na 2,3 procenta. A k podobným krokům musely přistoupit i vlády všech tří pobaltských zemí.

Jmenované státy (a mnohé další) k tomu vedly dva důvody.

Především to byla nákladnost přechodu od plně státního na částečně fondový systém penzijního spoření. V době krize, která stále pro většinu Unie neskončila, jsou tyto náklady zkrátka příliš vysoké.

Druhým důvodem byla nízká výkonnost penzijních fondů, jejichž výnosy výrazně zaostávaly za očekáváními a při započtení inflace střadatelé na uložení peněz do soukromých penzijních fondů přímo prodělali. Slova ekonomických analytiků, že investování ve fondech je dlouhodobá záležitost a výkyvy jsou normální, nenacházela v době celkové ekonomické a finanční nejistoty sluchu.

Nejostřeji s druhým pilířem zatočila maďarská vláda Viktora Orbána, která úspory občanů na soukromých účtech prostě „znárodnila“, tedy převedla zpět do státního systému. Jedinou jistotou Maďarů na penzi je průběžný státní penzijní systém, řekl k tomu Viktor Orbán.

Hezčí rozpočet dnes. A budoucí penze? Ať přijde potopa!

Robert Fico nikdy penzijní správcovské společnosti a vůbec důchodovou reformu nemiloval, k dnešním krokům ho ale tlačí i slovenská rozpočtová realita. „Pokud jde o konsolidaci veřejných financí, tak nás skutečně trápí, že musíme miliardy eur doplácet do Sociální pojišťovny, protože nemá peníze kvůli tomu, že je odklon peněz do druhého pilíře. Budeme tento problém řešit,“ nechal se slyšet Fico před několika týdny. A dodal, že v penzijních správcovských společnostech se peníze střadatelů znehodnocují.

Snížení odvodů ušetří státu skutečně miliardy eur, které budou aktuálně opět směřovat do státní Sociální pojišťovny a budou sanovat deficit prvního pilíře. Jenže „antireforma“ penzijního systému řeší právě jen akutní rozpočtové problémy, nikoli otázku, z čeho v budoucnu financovat důstojné důchody.

Autor je redaktor Lidových novin

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Související témata

Dôchodkové správcovské spoločnostidůchodová reformaMaďarskoMikuláš Dzurindaodvodypenzijní fondypilířPolskoprůběžný systémRobert FicoSlovenskostátní rozpočetViktor Orbánznárodnění
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo