Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Skandál kolem sazeb LIBOR jako rozbuška

Jan Dvořák
Jan Dvořák
25. 7. 2012

Manipulace s klíčovou londýnskou mezibankovní úrokovou sazbou LIBOR postihly prakticky každého, kdo nějak přišel do styku s finančním trhem. Mnohé také pověděly o soukromých bankách. Jen o soukromých? Neměly na posunech sazeb zájem také banky centrální?

Skandál kolem sazeb LIBOR jako rozbuška

V září se v Basileji sejdou zástupci centrálních bank a budou rokovat o tom, jak napříště sazbu LIBOR stanovovat. Dnes se v podstatě stanoví tak, že zástupci jednotlivých zainteresovaných bank nahlásí, za kolik se domnívají, že by si mohli od ostatních bank půjčit, škrtnou se extrémy a ze zbytku se spočítá průměr. Manipulace nemusí být obtížná. Jestli se nastaví nová pravidla (a jaká budou), to si musíme počkat.

Zájmy centrálních bank...

Počkat si musíme – nemusí to ale trvat dlouho – také na další pokuty, padající hlavy, ale také na nejrůznější žaloby vůči bankám. Zatím měl skandál zřetelný dopad jen na londýnskou banku Barclays. Pokuta nebyla maličkost ani pro velký bankovní dům, navíc byli donuceni odejít někteří klíčoví lidé z vedení. Barclays to ale nekončí. Vzhledem k tomu, že na stanovování sazeb LIBOR se podílejí také americké banky, vyšetřování manipulací sazeb se nevyhne ani Spojeným státům – první na ráně budou Citigroup a JP Morgan. Vyšetřování by ale neměly vést pouze centrální banky, ale pokud možno na nich nezávislé instituce, ideálně soudy. Centrální banky totiž nejsou v dané situaci nezávislý orgán, mají své vlastní zájmy.

Jaký mohl být zájem centrálních bank? Je zde jeden dosah zkreslených sazeb, o kterém se dosud prakticky mlčí. Schválně se podívejte na graf porovnávající LIBOR se sazbami Fedu. Korelace je s výjimkou podzimu 2008 prakticky dokonalá.

Korelace Federal Funds a USD LIBOR 

Zvětšíte kliknutím; Zdroj: zerohedge.com

... věděly o manipulacích, nebo je snad dokonce využívaly?

To poslední, co si centrální banky přejí, je zvýšená míra rizika. Nebýt uvedených manipulací, byla by tato korelace ta tam. Jakýkoliv nárůst volatility globálních úrokových sazeb by jen přispíval k růstu rizika na trzích, v případě vyšší paniky by se možná objevily i runy na banky.

Je tak nabíledni, že zmanipulované sazby LIBOR vyhovovaly centrálním bankám po celém světě, od Fedu až po Bank of England. Že by proto centrální banky nereagovaly na signály ukazující na možnou manipulaci? Například Fed prokazatelně o manipulacích věděl už v roce 2008. Vím, že je to už extrémní úvaha, ale přesto: Že by byl systém nastavený tak, jak byl, aby v případě potřeby bylo možné dostat sazby do požadovaných mezí?

Vyústí hloubkové kontroly v hluboký přerod?

Co je zatím z vyšetřování  známo?

Třeba to, že Citigroup je z manipulace sazeb obviněna i v Japonsku a již v lednu tam byla ze stanovování sazeb vyřazena. Německý regulátor BaFin začal vyšetřovat Deutsche Bank. Již probíhá vyšetřování švýcarských bank (konkrétně Credit Suisse a UBS) německými, respektive francouzskými orgány. Podobná vyšetřování již probíhají delší dobu i ve Spojených státech, první žaloby lze čekat ještě letos.

Jakmile budou posbírána potřebná data, lze čekat vlnu žalob od klientů či nezúčastněných bank, kteří se budou cítit zmanipulovanými sazbami poškozeni. Vlna žalob, které klienti na banky podají, může být největší v historii. A může mít takovou sílu, že banky budou mít práci ji vůbec ustát. Pokuta ve výši 450 milionů dolarů, kterou zatím zaplatili v Barclays, budou jen drobné a banky se budou snažit o mimosoudní vyrovnání.

Tyto žaloby mohou směřovat nejen na banky jako finanční instituce, ale i na manažery či jednotlivé tradery v bankách, kteří zřejmě již něco tuší. V případě, že vyšetřovatelé v rámci probíhajícího vyšetřování narazí na další pochybné věci, mohou rozšířit záběr stávajícího vyšetřování nebo odstartovat zcela nová vyšetřování. Jako pravděpodobný výsledek se mi jeví mnohaletá komplexní hloubková kontrola celého globálního bankovního sektoru.

Tato kontrola přinese nové regulace. Je klidně možné, že na banky se za pár let bude pohlížet jako na „utilities“, tedy podobnou optikou jako na elektrárny, vodárny a podobně, a to včetně aplikovaných regulací.

Tyto nové regulace se mohou stát druhou nohou, na které bude stát k nepoznání proměněný světový finanční systém.

Text vyšel na webu proinvestory.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jan Dvořák

Jan Dvořák

Autor je soukromý investor a provozovatel investičního portálu pro investory. Publikuje zejména analýzy primárně zaměřené na globální ekonomickou situaci a drahé kovy.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo