Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Děkujeme, zavíráme: Přichází konec živnostníků v Čechách?

Petr Šafránek
Petr Šafránek
23. 2. 2011

Miroslav Kalousek už jednou jednal o vládě s podporou KSČM. Současné návrhy jeho ministerstva vypadají, jako by si cestu k podobným vyjednáváním nechtěl uzavřít ani do budoucna. Od koho se asi jeho experti učí, jak zakroutit živnostníkům krkem?

Děkujeme, zavíráme: Přichází konec živnostníků v Čechách?

Aktuálně zveřejněnéúvahy ministerstva financí ve vztahu k osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) navozují otázku, zda pan ministr Kalousek náhodou přes noc nezměnil politickou stranu z TOP 09 na KSČM. Jedině tak by si bylo možné vysvětlit úvahy o sjednocení odvodů pojistného na důchodové zabezpečení se zaměstnanci a výrazný nárůst daní OSVČ cestou snížení výdajových paušálů. Fakticky totiž nejde o nic jiného než o státní ekonomickou likvidaci živnostníků a podstatné části ostatních OSVČ, tedy těch, kteří paradoxně po státu nechtějí žádné sociální dávky a nestojí fronty před úřady práce.

Majíjen tu drzost, že na rozdíl od zaměstnanců nečekají, až jim někdo přinese práci až pod nos a zaplatí jim všechny pracovní pomůcky (od propisky až po počítač, mobila služební auto), ale starají se sami o sebe. Na rozdíl od zaměstnanců navícručí za způsobené škody celým svým majetkem. O někým placené dovolené, stravenkách či odstupném si mohou nechat jen zdát. Za to mají některé zcela přiměřené výhody (50 % vyměřovací základ pro povinné pojistné a výdajové paušály).

Bohužel každodenní starost o shánění klientů a realizaci zakázek jim nedovolí vymýšlet a organizovat akce typu Děkujeme, odcházíme!, na které zjevně náš stát slyší. Pokud ovšem půjdou ministerští úředníci– kteří bohužel neznají ze své osobní zkušenosti nic jiného než pracovní poměr spojený se všemi výhodami garantovanými zákoníkem práce – naznačenou cestou, nezbude ani OSVČ nic jiného, než se inspirovat státními zaměstnanci a vyhlásit akci Děkujeme, zavíráme! (a pozítří nás máte na úřadech práce). Základním požadavkem živnostníků by mohl být „zákoník podnikání“, který by každé OSVČ garantoval minimálně čtyři týdny státem placené dovolené, státní stravenky, odstupné v případě ukončení činnosti, státem zapůjčená a provozně hrazená auta, notebooky, mobily atd. atd. Když rovné podmínky se zaměstnanci, tak opravdu rovné – a ve všem!

Autor je předsedou Legislativně právní komise a členem představenstva Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky (AFIZ).

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (16)

Vstoupit do diskuze
Petr Šafránek

Petr Šafránek

Předseda Legislativně právní komise a generální sekretář Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky (AFIZ).

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo