Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Rusko a ropa: Opustíš-li mne, zahynu!

Anne Applebaum
Anne Applebaum
22. 3. 2011

Michail Chodorkovský, ruský ropný baron, který se kdysi postavil Kremlu, dostal před pár měsíci k osmi letům ve vězení, které si již odseděl, dalších šest. Tentokrát byl odsouzen za krádež nesmyslně velkého množství ropy. Té samé, kvůli níž byl již jednou obviněn, protože ji měl prodat, aniž by zaplatil daň.

Rusko a ropa: Opustíš-li mne, zahynu!

Nikdo se ani nepokoušel předstírat, že by Chodorkovského verdikt byl něčím jiným než jedním z řady politických gest ruské vlády směrem k vlastnímu obyvatelstvu i zbytku světa. Ukončení vyšetřování korupčních případů, vyjádření podpory brutálním a násilným volbám v sousedním Bělorusku, vraždy novinářů - to vše (ale i mnohé další aktuální kroky ruské vlády) je v rozporu s přívětivým, reformistickým jazykem, kterým ruský prezident Dmitrij Medveděv ještě donedávna hovořil. Není to ani dva roky, co Medveděv odsoudil ruskou kulturu „legálního nihilismu", což mnozí chápali jako jeho vyjádření k Chodorkovského případu. Proč došlo k takové změně tónu? A proč nyní?

Jsme silní, když rosteš…

Pro vysvětlení této změny existuje mnoho komplexních teorií. Vzhledem k tomu, že se jedná o Rusko, žádná z nich nemůže být prokázána. Možná je ale vysvětlení velmi jednoduché: ropa se opět dostala nad 90 dolarů za barel - a její cena dále stoupá.

Kdybychom zanesli vzestupy a pády sovětských a ruských domácích i zahraničněpolitických reforem v posledních čtyřiceti letech do grafu, zjistili bychom, že jsou osudy reforem s ohromující přesností spojeny s cenou ropy:

Šedesátá léta, kdy ceny ropy oscilovaly kolem dvou až tří dolarů za barel, byla obdobím zvratů a experimentů. Pak ale začala ropa růst a spolu s ní vzrostl i odpor Sovětského svazu ke změnám - poté, co OPEC vyšrouboval ceny ropy a Sovětský svaz zaplavily zisky, začalo v sojuze období vnitřní „stagnace" a vnější agrese. Sovětský lídr Leonid Brežněv intenzivně investoval do armády, zastavil vnitřní reformy a v roce 1979, kdy ropa stála již 25 dolarů za barel, zahájil invazi do Afghánistánu.

Po Brežněvovi nastoupil Jurij Andropov, který měl to štěstí vládnout Sovětskému svazu v době, kdy byly ceny ropy stále vysoké. Když v roce 1984 zemřel, pohybovaly se v průměru kolem 28 dolarů za barel. Andropov si tak mohl dovolit jak zatýkat disidenty, tak pokračovat v napjatých vztazích se Západem.

…slabí, když klesáš…

Po Andropovovi následoval Michail Gorbačov. Michail měl tu smůlu, že se k moci dostal přesně v momentě, kdy začaly ceny klesat. Se svými reformními programy - perestrojkou a glasností - přišel poprvé v roce 1986. Hádejte, kolik tehdy stál barel? Čtrnáct dolarů! V roce 1989, kdy byla ropa stále jen na 18 dolarech za barel, pak nechal padnout berlínskou zeď, osvobodil střední Evropu a ukončil studenou válku.

V devadesátých letech ceny ropy fluktuovaly, ale za celou dobu nedošlo k jejich skutečnému nárůstu (v roce 1998 se dokonce propadly až na 11 dolarů za barel). Boris Jelcin se v té době snažil být nejlepším přítelem Billa Clintona, ruská média působila relativně svobodným dojmem a stále se alespoň hovořilo o zásadních ekonomických reformách. Avšak v roce 1999 (kdy ceny ropy vzrostly na 16 dolarů za barel), zahájil Jelcinův premiér Vladimír Putin druhou čečenskou válku, Západ bombardoval Bělehrad a v Moskvě opět převládla protizápadní nálada.

…a velmi silní, když stoupáš k nebesům!

Šťastlivec Putin se stal prezidentem v roce 2000, na počátku dlouhého období růstu cen ropy. A skutečně: už v roce 2003 (kdy ceny ropy přesahovaly 27 dolarů za barel) upadlo Gorbačovovo volání po vnitřních reformách v zapomnění. Dny, kdy Jelcin tlačil na připojení Ruska k západním institucím, byly v roce 2008, ve kterém Rusko napadlo Gruzii (a ropa stála 91 dolarů za barel), jen vzdálenou vzpomínkou. A podobné to je i s Medveděvem!

Nový ruský prezident se v roce 2009 (kdy se ceny ropy v průměru pohybovaly kolem 53 dolarů za barel) snažil působit přívětivěji, bručoun Putin byl odsunut do pozadí. Medveděv pozastavil účinnost drakonického zákona o velezradě, pozval do Kremlu demokratické aktivisty, odsoudil běloruského diktátora a zdálo se, že dokonce i trošičku liberalizuje ruskou televizi.

Nyní se ale píše rok 2011. Jak to vypadá? Putin má dění v zemi pevně v rukou a Chodorkovský dál sedí za mřížemi po zinscenovaném soudním procesu. Ve chvíli, kdy píšu tato slova, stojí ropa 92,25 dolarů za barel.

Je tato analýza zjednodušující? Samozřejmě. Doposud jsem se však nesetkala s lepším vysvětlením.

Aktuální informace o ceně ropy najdete zde

Text Anne Applebaum z The Washington Post, 4. ledna 2011, přeložil a redakčně upravil Jan Klusáček.

Text vyšel v březnovém čísle Revue Politika

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Anne Applebaum

Anne Applebaum

Významná novinářka, oceněná Pulitzerovou cenou. Věnuje se (post)komunistickýmzemím a vývoji lidských práv ve střední a východní Evropě.

Související témata

demokracieDmitrij MedveděvekonomikaropaRuskoSSSRVladimir Putin
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo