Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

V Portugalsku už to prasklo! Pavel Kohout: Americká krize byla proti evropské legrace

Pavel Kohout
Pavel Kohout
7. 4. 2011

Odstupující portugalský premiér José Sócrates včera přiznal, že jeho země je na pokraji krachu. Lisabon už také požádal Evropskou komisi o půjčku. Přijít to muselo. A další na řadě je s nejvyšší pravděpodobností Španělsko.

V Portugalsku už to prasklo! Pavel Kohout: Americká krize byla proti evropské legrace

Loni touto dobou jsme mohli sledovat v přímém přenosu řeckou finanční krizi.V květnu Evropská unie uspořádala první velkou „záchrannou akci“, která na pár týdnů do značné míry fungovala. Od té doby následovala ještě řada dalších akcí, které dělaly na finanční trhy stále menší a menší dojem.

Portugalsko – ztracený případ

Ta poslední, ke které došlo zhruba před týdnem, vlastně ani neměla žádný dopad. Trhy se zkrátka rozhodly, že evropským snahám o záchranu se věřit nedá a že Portugalsko je ztracený případ. S jeho platební neschopností počítaly jako s téměř danou věcí. Otázka nezněla zda, ale kdy. Od včerejška známe odpověď.

Kdy to v Portugalsku „rupne“, nešlo předpovědět o nic lépe, než kdy dojde k dalšímu zemětřesení v Japonsku.Ví se, že v tektonicky neklidných oblastech zkrátka zemětřesení hrozí, ale jeho příchod nelze předpovídat. Ve finančně neklidných oblastech typu Portugalska dojde k platební neschopnosti tehdy, až vláda vyčerpá likvidní prostředky. Při rostoucích německých úrokových sazbách a trvale vysoké rizikové přirážce se to zcela bezpochyby muselo, dříve nebo později, stát.

Dobře informovaný anonym

O názor, že Portugalsko nelze zachránit, se nedávno podělil čtenář deníku Financial Times, který se podepsal jen jako „Well“. Názory téměř anonymů se obvykle necitují, ale tento možná stojí za pozornost. Je psaný kultivovaně a naznačuje, že pisatel je dobřeinformovaný o poměrech. Nyní lze jen sledovat, nakolik přesná byla jehočísla a odhady:

Souhlasím, že Portugalsko bude následovat Řecko a Irsko. Dodávám několik dalších pozorování:

  • Skutečný konsolidovaný rozpočtový deficit Portugalska je mnohem vyšší než oficiální. Během posledních šesti let vláda vytvořila mnoho společností sjediným účelem, a sice přesunout deficit mimo účetní rozvahu. Příklad jsou Refer, CP, Metro de Lisboa atd.
  • Skutečný konsolidovaný dluh, z důvodů uvedených výše, je bližší hodnotě 120 % HDP, a nikoli 92 %, jak nyní „objevil“ Eurostat. Podle vlády je stále 85% HDP.
  • Většina Portugalců jsou skutečně špatně vzdělaní lidé. Je zde skupina velmi bohatých lidí, kteří kontrolují ekonomiku, politiky a justici. Ale většina populace je velmi zranitelná a já jen doufám, že EU a MMF budou schopny vzít tento fakt v úvahu.
  • Vláda je velká marketingová mašinérie, která vždy před lidmi skrývá pravdu. Není náhoda, že nejlepší přátelé premiéra jsou Hugo Chávez, angolský prezident (Angola je jednou z nejzkorumpovanějších zemí na světě) a donedávna i Muammar Kaddáfí.

Pokud má Well pravdu, je to vskutku zlé. Nepublikoval bych tento názor, aniž bych z jiných zdrojů slyšel něco podobného. Opravdu hrozí, že se nakonec ukáže, že Portugalsko je druhé Řecko: v zatajování faktů o veřejných financích atd.

Kdo to bude platit?

Dále je na řadě Španělsko. Málokdo bude ochoten věřit, že španělská vláda lže méně než je v této zeměpisné šířce obvyklé.

Budeještě hodně o čem psát. Pokud si někdo myslel, že evropská finanční krize skončila jen proto, že se o ní pár týdnů nepíše, mýlil se šeredně. Ve skutečnosti americká finanční krize byla jen minikrizí ve srovnání s tím, co probíhá v Evropě. Pozoruhodné je, že Německa, Nizozemí, Švédska, Finska a například i České republiky a Slovenska setato krize netýká. Vlastně chyba, Slovenska se to týká, stejně jako ostatních jmenovaných zemí kromě Česka a Švédska. Po členských státech eurozóny se přece bude vyžadovat solidarita.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (8)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Související témata

eueurostateurozónaevropská komiseevropská uniefinancial timesfinanční krizefinanční trhyHDPhugo chávezirskojosé sócrateskonsolidovaný dluhmezinárodní měnový fondmmfpavel kohoutplatební neschopnostportugalskořeckošpanělsko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo