Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Poučení z Hušáka: financování sportu se musí změnit

Pavel Kohout
Pavel Kohout
19. 5. 2011

Jak by se měl financovat český sport? Především víme, jak by se financovat neměl. Smutný případ Sazky si zaslouží hlubší rozbor, protože něco podobného se může opakovat. Její špatný konec byl přitom do značné míry předem determinován. Proč?

Poučení z Hušáka: financování sportu se musí změnit

Ekonomie zná problém majitele a správce (v odborné terminologii je to principal-agent problem). Oč jde? Představte si, že zdědíte dejme tomu statek. Zemědělství není vaším oborem a na venkov se nehodláte stěhovat. A dejme tomu, že z nějakých důvodů nepřichází prodej statku v úvahu. Musíte tedy najít správce, který bude hospodářský objekt řídit za vás.

Kde sehnat poctivého správce majetku?

Správce se ve své profesi vyzná, ale bude skutečně spravovat váš majetek dobře? To není jisté. Vaším cílem je maximalizace zisku – správce je však motivován k maximalizaci nákladů a investic, neboť to zvyšuje jeho mzdu i jeho rozhodovací moc. Činnost správce je tedy třeba kontrolovat, což není ani snadné, ani levné. V nejrozšířenějším případě – což je vztah akcionářů a managementu akciových společností – se jedná o složitou disciplínu, jejíž pravidla se vyvíjela ve vyspělých zemích celá staletí. Existují osvědčené modely řízení, které umožňují konflikt zájmů majitelů a správců účinně minimalizovat.

Odstrašující Hušák

A naopak existují modely nesprávného uspořádání těchto vztahů. Ředitel Sazky Aleš Hušák se ve své funkci choval tak, že by mohl rovnou vstoupit do učebnic ekonomie jako odstrašující příklad. Během své kariéry se tento najatý manažer choval přímo ukázkově z hlediska maximalizace svých osobních příjmů a rozhodovací moci. Sazka Arena je toho monumentálním příkladem. Tím příběh nekončí, neboť v případě Sazky byl konflikt majitele a správce dvojitý. Sazka je vlastněna sportovními svazy.

Sportovní svazy jsou řízeny funkcionáři a vlastněny – kým vůbec? Kdo je majitelem Českého svazu tělesné výchovy nebo Českého tenisového svazu? Podíváme-li se do stanov ČSTV, žádného majitele nenajdeme. Organizace, která vlastní téměř 68 procent akcií Sazky, nemá žádného majitele a podobně je tomu u dalších sportovních svazů. Sportovní spolky nebo svazy jsou spravovány pověřenými manažery, nikoli vlastníky. Jde tedy o konflikt majitel – správce umocněný na druhou.

Důsledkem tohoto uspořádání je fakt, že Sazka, tedy velká firma, jejíž tržby v roce 2010 dosáhly hodnoty 7,3 miliardy korun, ve skutečnosti nikomu nepatří! Nelze dohledat konkrétní vlastníky, protože žádní nejsou. Víme tedy, jak nefinancovat sport. Víme, že sportovní svazy by pokud možno neměly nic vlastnit, neboť konflikt zájmů nakonec vždy převládne nad ušlechtilými závazky.

Změňme sportovní svazy na obchodní společnosti

Nabízí se otázka, zda by měly dále existovat ve své současné podobě, anebo zda by měly být transformovány na obchodní společnosti, které z podstaty své existence musí mít konkrétní vlastníky. I kdyby vlastníkem ČSTV, a. s., měl být stát, stále by šlo o lepší model fungování, než když není vůbec žádný vlastník.

Transformace sportovních svazů na obchodní společnosti by samozřejmě vzbudila hodně rozruchu a možná i emocí, protože by znamenala konec snadného a dosti dobrého živobytí pro mnoho profesionálních funkcionářů.

Ale vrcholový sport je dnes především byznys, takže není co řešit. Existují snad automobilky, obchodní řetězce, banky nebo hutě, které by měly právní formu občanského sdružení jako ČSTV? Anebo Český olympijský výbor či jiné podobné organizace? Relativně vedlejším problémem je podíl státního a soukromého financování sportu. Stát jistě bude vždy financovat sport, ať už na vrcholové, či masové úrovni. Na jaká odvětví a disciplíny se soustředit, je otázka pro jiné pojednání – mechanismus financování by však v každém případě měl být co nejpřímočařejší z hlediska rozhodování a kontroly. Pokud jde o soukromé zdroje, atraktivní sportovní odvětví si jistě snadno své sponzory najdou.

Psáno pro MF Dnes

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (8)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Související témata

Aleš HušákČeský svaz tělesné výchovyČeský tenisový svazČSTVfinancování sportumodely řízeníobčanské sdruženíobchodní společnostPavel Kohoutprincipal-agent problemSazkaSazka Arenasponzoringsportsportovní svazysprávce majetku
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo