Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Proč správný levičák nepodporuje odbory?

Aleš Tůma
Aleš Tůma
17. 6. 2011

Jsem vlastně levičák – nemám rád velké korporace. Ale nemám rád ani odbory. A nezbláznil jsem se...

Proč správný levičák nepodporuje odbory?

Velké korporace nemám rád proto, že by byly velké, velikost je mnohdy nezbytná. Ani proto, že jsou to soukromé firmy, firma je skvělý právní „vynález“. Nemám je rád, protože mnoho z nich žije v pevné symbióze se státem.

S korporacemi si stát rozumí, živnostníka vem čert

A snaží se jej využít k získání výhod na úkor všech ostatních – v ekonomii se tomu říká rent seeking, „dobývání renty“. Vztah je symbiotický, tedy prospěšný i pro druhou stranu. Ať už v podobě sponzorských darů pro politické strany, nebo dárečků pro voliče (je nutno se nakapsovat, jako vedlejší efekt se tedy občas něco užitečného postaví).

Příkladů bychom našli desítky, stovky, tisíce. U nás i ve světě. Koneckonců různým směrnicím a regulacím, které mají chránit nás slabé a zranitelné občany, se firmy často brání spíš naoko. Pro velkou firmu jsou právní náklady malou položkou v rozpočtu. A živnostník? Toho vem čert, ten nám miliony na volební kampaň nedá.

Levičáci mnohdy mají pravdu, když kritizují kapitalisty. Ale zcela neprávem kritizují kapitalismus. Nežijeme totiž v tom zlém neregulovaném volném trhu. Žijeme v jakémsi hybridním systému, kde o polovině všeho, co děláme, rozhoduje stát.

Stát v boji proti korupci? Kozel zahradníkem!

Ne ten hodný stát, o kterém učitelé občanské výchovy vyprávějí pohádky dětem ve škole. Stát, který představuje nás všechny, kteří demokraticky rozhodujeme o společném blahu. Ale stát ovládaný všemožnými zájmovými skupinami, z nichž každá se snaží ukousnout si něco ze společného koláče.

Správný levičák se zastává obyčejného člověka před arogancí moci. Měl by proto uznat, že snažit se situaci řešit zvýšením role státu v ekonomice, aby na ty zlé korupčníky dohlédl, je jako jmenovat alkoholika nočním hlídačem v palírně.

Odbory jsou jen další ze zájmových skupin. Že jsou nezastupitelné při ochraně práv zaměstnanců? Ano, těch, kteří práci už mají. To znamená nikoli 40 % nezaměstnaných mladých Španělů, kteří teď demonstrují v ulicích za větší regulaci pracovního trhu (která způsobí ještě větší nezaměstnanost).

Až to odbory uznají a začnou prosazovat maximálně štíhlý stát – včetně škrtnutí zákonem daných privilegií odborů – rád s nimi půjdu demonstrovat proti zkorumpované vládě a nenasytným velkokapitalistům.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Související témata

arogance mociboj proti korupcidobývání rentykorporacekorupceodboryregulacerent seekingsponzorování politických stranstávkauplácení voličů
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo