Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Evropu si rozvracet nedáme!

Aleš Tůma
Aleš Tůma
13. 7. 2011

Ratingové agentury jen prohlubují evropskou rozpočtovou krizi – došlápneme si na ně, hrozí Evropská komise. Dvě ze tří hlavních ratingových agentur jsou americké, tudíž k EU neobjektivní, tvrdí unijní představitelé. Jejich výpady jsou samy o sobě tak absurdně tragikomické, že se k nim vlastně jen těžko něco dodává.

Evropu si rozvracet nedáme!

Dvě ze tří hlavních ratingových agentur jsou americké, tudíž k EU neobjektivní, tvrdí unijní představitelé. Jejich výpady jsou samy o sobě tak absurdně tragikomické, že se k nim vlastně jen těžko něco dodává.

V kostce: Chceme se dál zadlužovat, ale aby nám to zlé ratingové agentury nekazily, založíme agenturu vlastní, samozřejmě zcela prostou politických tlaků. Evropské dluhopisy sloužící k refinancování krachujících zemí v objemu 50 bambilionů eur budou mít známku „AAACH!“ vyjadřující bezmeznou důvěru investorů v pevnou a neotřesitelnou unii. Americký kapitalismus je na kraji útesu, ale my, soudruzi, my ho doženeme a předeženeme!

Za všechno můžou ty – ty – produkty

Ostrou reakci vyprovokovala agentura Moody’s snížením hodnocení Portugalska (na Finmagu o něm dnes píše Pavel Kohout). Podle předsedy Evropské komise Josého Barrosa prý krok následoval příliš brzy po přijetí záchranného balíčku jeho domovskou zemí a pouze podporuje spekulace na finančních trzích.

Korunu tomu nasadil redaktor Aktuálně.cz touto perlou: „Na ... snížení ratingů ...  zareagovali spekulanti, kteří nákupy a prodeji finančních produktů přispěli k navýšení úroků ze státních dluhopisů nejohroženějších zemí.

K růstu úroků nejsou potřeba žádné okultní spekulace s exotickými „produkty“ (slovo derivát asi editor škrtl jako sprosté). Stačí, aby se investoři vyděsili. Pokles poptávky rovná se pokles ceny, pokles ceny rovná se růst výnosu do splatnosti, rovná se růst nákladů na refinancování dluhu.

Mimochodem pokud soudíte, že dluhopisoví investoři jsou spekulanti a padouši, kteří by zasloužili zakroutit krkem, podívejte se, do čeho investujete v rámci svého penzijního připojištění.

Do jisté míry ale skutečně může jít o sebenaplňující proroctví. Investoři požadují vyšší úroky, protože se obávají dalšího snížení ratingu a dalšího růstu úroků, který povede až platební neschopnosti emitenta. Sebevětší spekulace ale nic nezmění na faktu, že akceschopnost evropských potentátů k vyděšení investorů bohatě postačuje.

Nesvatá trojice

Jistě, trojice S&P, Moody’s a Fitch rozhodně není svatá. Jejich pověst notně utrpěla už kvůli jejich roli v americké hypoteční krizi, spočívající v přidělování nejlepších známek cenným papírům, které se posléze ukázaly být jaksi toxickými.

Jenže jestli jim lze něco vyčítat v souvislosti s Evropskou unií, pak snad jedině, že hodnocení PIIGS & spol. nesnížily mnohem dříve. Zastřelit posla špatných zpráv je možné, ale řešení tragického stavu státních financí a oživení přeregulovaných evropských ekonomik to jinak nepomůže.

Mimochodem není bez zajímavosti zamyslet se nad příčinami dominance jmenovaných agentur. Pokud jako jednu z nich tipujete regulaci, tipujete správně. Týká se to například pravidel pro kapitálovou přiměřenost bank. Zjednodušeně – v čím lepších cenných papírech má banka zainvestováno, tím zdravější je a tím menší dodatečný polštář pro krytí ztrát potřebuje. A jak se poznají vysoce kvalitní papíry? No přece podle ratingu od renomované agentury...

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Související témata

derivátydluhopisyEUEvropská komiseEvropská unieFitchhypoteční krizeJosé Barrosokapitálová přiměřenost bankMoody’spenzijní připojištěníPIGSPIIGSPortugalskoratingratingové agenturyrefinancování dluhuregulaceStandard & Poor’s
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo