Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Snadno se radí: Utrácejte! Ale co se schodky?

Aleš Tůma
Aleš Tůma
9. 9. 2011

Utrácejte, jinak se nevyhnete nové hluboké recesi, varuje vlády šéfka MMF Christine Lagardeová. Přidali se k ní i ekonomové pracující pro OSN. Opakují tak starou známou písničku - stačí stavět hladové zdi a prosperita je zaručena. Snad i J. M. Keynes se z toho musí obracet v hrobě.

Snadno se radí: Utrácejte! Ale co se schodky?

Původní keynesiánci říkali: v krizi ať vlády utrácejí, ale v dobrých letech nechť šetří. Na stimulační balíčky je třeba někde jinde v ekonomice peníze vzít, tudíž „multiplikační efekt“ je jen iluze. Ale budiž, pár hladových zdí v recesi nikomu zásadně neublíží.

Dnešní zastánci „nakopávaní“ ekonomiky si ale zapamatovali jen slovíčko „utrácet“. Díky nim už ovšem sotva je za co stimulovat. Vlády se systematicky zadlužovaly prakticky bez ohledu na hospodářský cyklus. Itálie naposledy šetřila od poloviny 90. let, kdy se jí za deset let povedlo snížit veřejný dluh zhruba o 25 procent hrubého domácího produktu. Pomohla ovšem privatizace majetku i růst HDP, samotné státní finance byly ve větším či menším minusu neustále.

Silné Německo si schodky ještě může dovolit, ale jak dlouho? Loňský federální deficit USA byl 8,9 % HDP, letos bude podobný. Jak velký schodek by byl potřeba k nastartování konjunktury: 15, 20 nebo snad 100 procent HDP?

To už se od „nakopávačů“ nedozvíme. Jisté je jedno, ať bude deficit jakýkoliv, vždy to bude příliš málo...

Psáno pro HN

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (22)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Související témata

HDPChristine LagardeováJ. M. KeyeneskonjunkturaMezinárodní měnový fondMMFNěmeckoOrganizace spojených národůOSNrozpočtová zodpovědnostSchodek rozpočtuSpojené státyUSAúsporyutrácenívládní stimuly
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo