Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Tusk a Poláci 2.0: Obstát podruhé nebude snadné

Luboš Palata
Luboš Palata
11. 10. 2011

Staronový polský premiér Donald Tusk tuší, že druhou vlnu krize už Polsko přežít nemusí. Plán, jak se se špatnými časy vypořádat, ale nemá.

Tusk a Poláci 2.0: Obstát podruhé nebude snadné

Když se před čtyřmi roky Donald Tusk poprvé ujímal moci, bylo Polsko na vrcholu konjunktury. Vstup do Evropské unie a s ním spojený postupný příliv stovek miliard zlotých vyvolal spolu se zahraničními investicemi vzestup, jaký země od konce druhé světové války nezažila. Tusk se dostal k moci s liberálním ekonomickým programem, který sliboval snížení daní (původně v roce 2005 dokonce rovnou daň podle slovenského vzoru), zeštíhlení silně zbyrokratizovaného státu, privatizaci rozsáhlého a mnohdy velice nevýkonného státního sektoru, investice do vzdělání a vědy. Program však nebyl to hlavní. K moci Tuska vyneslo spíš zděšení velké části Poláků z dvou let chaotické „revoluční” vlády dvojčat Jarosława a Lecha Kaczyńských, kteří se při cestě za mocí spojili s populisty a klerikálními nacionalisty a pak jak ve špatném filmu obsadili pozice premiéra i prezidenta.

Dobrý správce

Po čtyřech letech se podařilo Donaldu Tuskovi vítězství zopakovat. Ani náhodou to však nebylo proto, že by dostál svým slibům z minulé kampaně. Daně se v Polsku nesnížily, ale zvýšily, privatizace sice začala, ale už před rokem se zase prakticky zastavila, z reformního programu zbyly jen trosky a ke splnění kritérií pro přijetí eura má Polsko dál, než mělo před čtyřmi roky.

Polákům však stačilo, že je Donald Tusk bez větší úhony provedl slzavým údolím globální finanční a ekonomické krize. Polsko si připsalo obdivuhodný primát země, která jako jediný evropský stát neupadla do recese. Ano, zadlužení vzrostlo, a pokud jde o deficit rozpočtu, ten rozhodně nepatřil v Unii k nejnižším, přesto má ale Polsko takovou důvěru ratingových agentur, jako nikdy předtím.

Tusk se ukázal jako uvážlivý politik a opatrný, schopný správce země, která mu byla voliči svěřena. Jeho koaliční vláda s lidovci byla nejklidnějším kabinetem v Polsku za posledních dvacet let. A to všechno voličům stačilo k tomu, aby Tuskovu Občanskou platformu a jejího koaličního partnera lidovce znovu zvolili. Ani nemuseli vidět volební program, platforma se vlastně ani nenamáhala jim nějaký předkládat, stačilo heslo: „Byli jste spokojeni s naší vládou? Zvolte nás znovu.“

Expremiér Jarosław Kaczyński to navíc Tuskovi velice ulehčil. Jeho strana Právo a spravedlnost nepřišla s žádným alternativním programem, ani sociální hesla neměla valný úspěch. Tuskova politika totiž měla v praxi výrazně prosociální prvky – ani v čase nejtvrdší krize například neopomněl valorizovat důchody. Kaczyńského tak volilo jenom tvrdé jádro, chudý venkov, nevzdělaní Poláci a hluboce věřící. A pak ti, kteří si stejně jako sám Kaczyński myslí, že jeho bratra prezidenta Lecha Kaczyńského ve Smolensku před rokem a půl zavraždili Tusk a ruský premiér Vladimír Putin. Výsledky oboustranného vyšetřování, které říkají, že šlo o obyčejnou leteckou nehodu, odmítají přijmout.

Vyčerpané recepty

Přes opětovné vítězství a nabyté zkušenosti bude mít Tusk druhé čtyři roky obtížnější. Především: jeho většina s lidovci je v Sejmu velice těsná, tak těsná, že je možné mluvit o nestabilní vládě. Stačí čtyři přeběhlíci a kabinet nic neprosadí.

Tusk ve svých předvolebních vystoupeních také mnohokrát mluvil o druhém, těžším kole krize. Přijde-li, Polsko si již asi nevystačí se zvednutím DPH o jeden dva procentní body. Také úvěrový rámec země je vzhledem k nervozitě panující v celé Unii, zdá se, vyčerpán a privatizace nemusí být v situaci, kdy se na výprodej státních majetků chystá celá Evropa, ani lehká, ani příliš zisková. Vyschnout nebo zmenšit se může i příliv peněz z Unie, protože 300 miliard eur unijní pomoci na roky 2013–2020 nemusí chudnoucí Západ Polsku odsouhlasit.

Varšava jako Budapešť

Polsko je přitom stále chudá země s mizernou infrastrukturou. Dumpingová politika snižování kurzu zlotého vůči euru a dolaru také nepůjde provádět věčně. Polsko by potřebovalo deset klidných a bohatých let, aby dohnalo alespoň zbytek střední Evropy. Tusk tuší, že je mít nebude. Zda zvládne být – navíc v oslabeném postavení – premiérem ve skutečně těžkých časech, to se teprve uvidí. Kaczyński, věštící že Varšava bude za čtyři roky Budapeští (a on samovládcem jako maďarský premiér Orbán), snad ani neví, co si přeje. Bůh ochraňuj Polsko.

Autor je redaktor Lidových novin

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Související témata

Donald TuskdotaceEUeuroevropská unieJarosław KaczyńskikrizeLech KaczyńskiObčanská platformapolskoprivatizacevolbyzlotý
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo