Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Šokující (?) předpovědi Saxo Bank: Které jsou sci-fi a které se můžou vyplnit?

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
31. 12. 2011

Akcie společnosti Apple spadnou na polovinu, v Evropě dojde ke znárodnění padesáti bank a novým americkým prezidentem se stane dosud neohlášený kandidát. Saxo Bank přichází se svými šokujícími předpověďmi na rok 2012. Můžou se některé z nich vyplnit?

Šokující (?) předpovědi Saxo Bank: Které jsou sci-fi a které se můžou vyplnit?

Na konci každého roku vydává dánská Saxo Bank „šokující“ předpovědi. Soustředí se na události, u nichž je sice jen malá pravděpodobnost výskytu, zároveň je ale větší, než si finanční trh připouští. Mezi nepravděpodobnými událostmi, které Saxo Bank předpovídá, se každoročně vyskytují takové, na něž by si většina investorů „nevsadila“ ani jeden dolar. A jiné zase až tak šokující nejsou, ale napřesrok se může banka vytahovat, že ona to přece říkala. Samozřejmě platí, že čím jsou „věštěné“ události kontroverznější, tím více splňují svou marketingovou funkci. „V kategorii „sci-fi“ jsou všechny – cílem předpovědí je provokovat k diskuzi a podpořit značku banky. Dosti pravděpodobné jsou ale zřejmě další otřesy v evropském bankovním sektoru. Na druhou stranu ECB v takovém případě přispěchá na pomoc s nouzovými úvěry,“ říká při pohledu na letošní desítku šokujících předpovědí Aleš Tůma, analytik společnosti Partners.

Přijde další finanční krize?

Ústředními tématy příštího roku bude nadále dluhová krize a možný pád do další recese. Objevují se však hlasy, že většina scénářů očekávajících vážnou krizi je až příliš pesimistická. „Jestliže bych podobný žebříček sestavoval já, určitě bych nezapomněl uvést, že americké ekonomice se bude dařit lépe, než analytici čekají a ani Evropa a eurozóna nakonec nedopadnou zdaleka tak špatně, jak se předpovídá. Je dokonce možné, že ani Řecko eurozónu neopustí,“ říká ekonom Lukáš Kovanda, ředitel nadace Prague Twenty. Hlavní ekonom Saxo Bank a autor letošních předpovědí Steen Jakobsen zase dodává: „Pokud by některá z předpovědí vyšla, stal by se rok 2012 rokem veliké změny. Přejeme si, aby se naše předpovědi ukázaly jako mylné, ale jen tehdy, pokud budou nahrazeny něčím lepším, než je současné paradigma, kterým centrální banky a vlády manipulují.“

Čím nás tedy Dánové chtějí šokovat?

Šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2012

> Akcie společnosti Apple oslabí od maxim z roku 2011 o 50 procent

V roce 2012 bude Apple se svými nejinovativnějšími produkty iPhonem a iPadem na několika frontách čelit konkurenci firem, jako jsou například Google, Amazon, Microsoft/Nokia a Samsung. Apple nedokáže s iOS a iPadem udržet tržní podíl 55 procent (třikrát více než Android), respektive 66 procent.

> Evropská unie vyhlásí během roku 2012 prodloužené bankovní prázdniny

Prosincové změny smluv o Evropské unii nebudou stačit k tomu, aby vyřešily problém financování, zejména v Itálii. Evropská dluhová krize se v plné síle vrátí v polovině roku. V důsledku toho poklesnou akciové trhy v krátké době o 25 procent, což evropské politiky přiměje vyhlásit bankovní prázdniny - na týden nebo i více dojde k uzavření všech evropských burz a bank.

> Do Bílého domu bude zvolen dosud neoznámený kandidát

V roce 1992 dokázal texaský miliardář Ross Perot využít ekonomické recese a znechucení veřejnosti z amerických politiků a ve volbách získal 18,9 procenta hlasů. Obama za tři roky přinesl jen velmi málo změn a celý politický systém v USA vyvolává deziluzi – podmínky pro kandidáta třetí strany tedy nebyly nikdy lepší. Do ringu vstoupí na začátku roku 2012 někdo se silným programem skutečné změny a v listopadu získá v rozhodujících volbách americké historie 38 procent hlasů.

> Austrálie spadne do recese

Asií a Tichomořím se bude šířit efekt zpomalujícího nadějného obra, který ostatní země uvrhne do recese. Pokud zde někdy byla země závislá na blahobytu Číny, pak to byla Austrálie se svojí těžbou a přírodními zdroji. A jak čínská poptávka po tomto zboží oslabuje, táhne Austrálii do recese, kterou ještě umocní dlouho očekávaný krach trhu s bydlením – půl dekády po zbytku vyspělého světa.

> Basel III a další regulace povedou ke znárodnění 50 evropských bank

Začátkem roku 2012 bude vzrůstat tlak na evropský bankovní systém, protože nové kapitálové požadavky a regulace přimějí banky rychle snižovat zadlužení. To kvůli malému počtu účastníků na trhu povede k prudkým prodejům finančních aktiv. Celkové zamrznutí evropského mezibankovního trhu přiměje nervózní střadatele k runu na banky, protože vkladatelé nebudou důvěřovat garancím vkladů ze strany nesolventních států. Víc než padesát bank skončí ve státních rozvahách a několik známých značek přestane existovat.

> Švédsko a Norsko zaujmou místo Švýcarska pozici bezpečného přístavu

Jak jsme viděli na případu Švýcarska, zaujmout v prostředí bank, které devalvují své měny, pozici bezpečného přístavu, může být pro ekonomiku dané země rizikem. Kapitálové trhy Švédska i Norska jsou sice mnohem menší než švýcarský, ale Švýcaři agresivně devalvují svou měnu a manažeři peněžních fondů hledají pro svůj kapitál nový bezpečný přístav. Přiliv prostředků do vládních dluhopisů těchto zemí bude tak populární, že desetileté sazby poklesnou o více jak 100 bazických bodů pod tradičně bezpečné německé státní dluhopisy.

> Švýcarská centrální banka vyhraje a vyžene kurz eura ku franku na 1,5

Švýcarská centrální banka bude nadále bojovat proti zhodnocování své měny a tato snaha se v roce 2012 vyplatí. Švýcarská ekonomika – zejména exportní – bude i v roce 2012 trpět kvůli silnému franku. Švýcarská centrální banka i vláda se budou snažit zabránit dalším škodám, rozšíří stávající programy a to spolu s negativními úrokovými sazbami povede k tak velkému odlivu kapitálu ze země jakožto bezpečného přístavu, že kurz eura ke franku stoupne až na 1,5 (aktuálně cca 1,2).

> Dolar posílí k jüanu o deset procent na 7,00

Stavba dalších měst duchů pro miliony obyvatel už nebude přinášet zisk a exportéři budou trpět kvůli téměř nulovým maržím, jež budou důsledkem posilování čínského jüanu. To Čínu přivede do „recese“ – což v jejím případě znamená pouze pěti- až šestiprocentní růst HDP. Čínští politici exportéry zachrání, protože nechají jüan proti dolaru oslabit. V prostředí, kdy uprostřed globálního klesajícího růstu a pokračující dluhové krize v eurozóně mají statut bezpečného přístavu, pošlou měnový pár USD/CNY o deset procent výš.

> Index Baltic Dry vzroste o 100 procent

Nižší ceny ropy by mohly v roce 2012 vést k poklesu provozních výdajů a tím pádem k růstu indexu Baltic Dry. Očekává se, že Brazílie a Austrálie zvýší nabídku železné rudy, což sníží ceny, a zvýší tak poptávku Číny a jejího nenasytného průmyslu. Spolu s monetární expanzí to povede k masivnímu nárůstu poptávky po železné rudě.

> Cena pšenice se v roce 2012 zdvojnásobí

Pšenice na chicagské burze (CBOT) patřila v roce 2011 k plodinám s nejhorší výkonností, v roce 2012 se její cena zdvojnásobí. K růstu přispěje sedm miliard lidí na planetě, tisk peněz jedoucí na plné obrátky a návrat špatného počasí, v jehož důsledku bude rok 2012 pro zemědělské komodity obtížný. Zejména pšenice poroste silně, protože spekulativní investoři, kteří otevřeli rekordní krátké pozice, pomohou této komoditě znovu zavítat na maxima z roku 2008.

Lukáš Kovanda k předpovědím na rok 2012

U předpovědí na rok 2012 mě zaujala formulace, že „švýcarská centrální banka vyhraje a vyžene EUR/CHF na 1,50“. Takto podáno jde o čiré sci-fi, jelikož centrální banka relativně malé země, jíž Švýcarsko je, má k dispozici mnohem nižší objem potenciálně nově natisknutelných/stvořitelných peněz než Evropská centrální banka, a nemůže tudíž intervenovat za slabší frank tak dlouho. Pokud by mezi eurozónou a Švýcarskem došlo k měnové válce, což ona formulace a slůvko „vyhraje“ evokuje, alpská země prostě vyhrát nemůže, a to ani krátkodobě, nechce-li totálně znehodnotit svoji měnu.

Domnívám se, že předpovídané trendy se mohou v některých případech naplnit, ale že Saxo Bank přestřeluje v jejich míře. Například lze očekávat propad akcií Apple, ale nemyslím si, že to bude až o padesát procent. Tipuji tak maximálně polovinu této cifry. Stejně je nepravděpodobné, že by bylo v Evropě znárodněno padesát bank. To je prostě příliš vysoké číslo. A opět: některé předpovědi nelze za šokující označit ani omylem. To, že Švédsko a Norsko mohou nahradit Švýcarsko coby bezpečné přístavy, je například po mém soudu docela racionální předpovědí.

Předpovědi Saxo Bank na rok 2011 aneb jak byla banka úspěšná

  • Americký kongres zablokuje Bernankeho třetí vlnu kvantitativního uvolňování
  • Apple koupí Facebook
  • Americký dolarový index překročí hladinu 100
  • Výnosy amerických třicetiletých dluhopisů se propadnou na tři procenta
  • Měnový pár AUD/GBP se propadne o 25 procent
  • Ceny ropy prudce porostou, ale pak dojde k jejich korekci o třetinu
  • Zemní plyn zdraží o 50 procent
  • Zlato na pozadí měnových válek stoupne na 1 800 USD za unci
  • Index S & P 500 dosáhne historických maxim
  • Ruský index RTS dosáhne 2 500 bodů

Lukáš Kovanda k předpovědím na rok 2011:

Při zběžném srovnání „šokujcích předpovědí“ z loňského roku a skutečnosti lze říci, že analytici Saxo Bank byli úspěšní tak z jedné třetiny. Trefili se přitom hlavně v těch případech, kdy podle mě nelze předpovědi označit ani příliš za kontroverzní. Například to, že ke třetí vlně kvantitativního uvolňování nedojde, jsem tipoval i já, a to se, co se předpovídání týče, považuji spíše za umírněného konzervativce. Rovněž predikce, že cena zlata vystoupá na 1 800 USD, nebyla před rokem ničím kontroverzním. To předpovídalo mnoho lidí. Saxo Bank se dále celkem trefila s predikcí propadu výnosů amerických třicetiletých dluhopisů a poměrně dobře – i když ne zcela předně – nastínila průběh vývoje cen ropy.


Opravdu šokující předpovědi Aleše Tůmy

  • Míra úspěšnosti předpovědí ekonomů a analytiků stoupne na 49 procent
  • EU schválí pravidla pro vyloučení člena eurozóny (a pro nucené přijetí některých váhavých zemí)
  • Evropská centrální banka začne jako kolaterál od bank přijímat kromě řeckých dluhopisů i sebrané spisy Jiřího Paroubka
  • Ministr financí USA využije svoji pravomoc vydávat mince a na úhradu deficitu vydá minci s nominální hodnotou jeden bilion dolarů
  • Paul Krugman přizná, že si posledních dvacet let dělal legraci
  • Maďarsko zavede diktaturu a za účelem financování příprav na dobytí Slovenska začne vydávat staronovou měnu pengö
  • BIS (myšlena banka pro mezinárodní platby, Bank for International Settlements) doporučí bankám vrátit se k systému 100% rezerv
  • Akcie Apple stoupnou o 50 procent poté, co firma koupí Facebook a zpoplatní přidávání přátel

 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

aleš tůmaappleaustráliebaltic dry shipping indexbankovní prázdninybankovní regulacebasel iiičínadluhová krizedolareuroeurozónaevropská centrální bankajüankurzy měnlukáš kovandanorskopšenicerozpad eurozónysaxo banksteen jakobsenšvédskošvýcarskošvýcarský frankusa
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo