Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pozor na řecký virus

František Mašek
František Mašek
16. 2. 2010

Na trzích dál panuje virus obav, který úspěšně zaselo hlavně Řecko, dlouhodobě válčící se stavem veřejných financí. Nejde přitom jen o tuto zemi, ale i o spekulace, jak jsou na tom některé další jihoevropské země, jmenovitě Španělsko, Portugalsko, ale také Itálie. Americké i většina evropských akciových trhů nakonec v minulém týdnu tyto obavy vcelku ustály. Akciový index S&P 500 posílil o necelé procento, zatímco německý Dax Xetra o 1,20 % a index PX pražské burzy o 1,70 %.

Pozor na řecký virus

Včera, kdy byla řada burz, včetně amerických, uzavřena, evropské akcie většinou rostly. PX si dokonce připsal téměř procento a půl. Vývoj v Řecku ovšem přináší opětný pokles zájmu o rizikovější investice, což se projevilo v silném odlivu peněz z fondů, investujících na rozvíjejících se trzích. Index MSCI Emerging Markets, mapující vývoj akciových trhů v těchto zemích, oslabil od ledna asi o 7 %.

Nižší výnosy rozvíjejících se trhů?

Elroy Dimson, Paul Marsh a Mike Staunton z renomované London Business School uvedli ve studii, citované agenturou Bloomberg, že v poslední dekádě překonávaly akcie rozvíjejících se trhů vyspělé země ročně v průměru asi o 10 %. Od roku 1975 jde ale o daleko méně ziskovou investici. Rozvíjející se trhy totiž zažily období, kdy investoři preferovali jistější investice. Mimo jiné i kvůli několika finančním krizím v 90. letech, jejichž důsledkem byl pokles zájmu investorů. Autoři studie zjevně očekávají určitý odliv zájmu o tyto trhy. Soudí totiž, že nyní budou pravděpodobně dlouhodobě
překonávat vyspělé trhy jen o 1,5 %.

Minulý týden přinesl také některá nepříliš povzbudivá makroekonomická data. Ekonomiky eurozóny i Evropské unie stouply proti předchozímu čtvrtletí v posledních třech měsících loňského roku nikoliv o předpokládaných 0,3 %, ale jen o 0,1 %. Německo vykázalo nulový růst, česká ekonomika dokonce místo očekávaného růstu oslabila o 0,6 %. Jde o předběžný údaj ČSÚ, který může být revidován výše. I tak je to nepříjemný šok.

Historie ukazuje, že mezi makroekonomickými daty a vývojem akcií, které obvykle předjímají vývoj ekonomiky, nemusí být vždy přímá souvislost. Co na to ale investoři?

Faber doporučuje kupovat zlato

Renomovaný investor Marc Faber, známý tím, že dokázal včas odhadnout finanční krizi i loňský růst, nedávno varoval před možným 20% oslabením akcií. Zdá se, že trhy skutečně pokračují v rozpačitém oslabování. Jak uvedl server Commodity Online, Faber nyní doporučuje investovat do zlata.

Jeho cena za trojskou unci by prý mohla ještě oslabit k 950-1050 dolarům. Přesto může být dál zajímavou investiční příležitostí, zejména ve druhé polovině roku. Faber upozornil, že sice není ctitelem zlata – přinejmenším kvůli budoucí inflaci by ale mělo nadále být součástí portfolia každého investora.

Skupina 62 amerických ekonomů, které oslovil Bloomberg, je o něco optimističtější. Tvrdí, že nezaměstnanost v USA dosáhla vrcholu v říjnu a měla by klesat k 9,5 procenta, protože ekonomika roste. Letos a příští rok prý bude činit její růst tři procenta, tedy víc než čekali přes měsícem.

Snaha doplnit sklady, investice do nového zařízení a softwaru i zlepšení zahraničních prodejů prý zvednou zaměstnanost i spotřebu domácností. Nízká inflace má přitom americké centrální bance Fed umožnit, aby držela úrokové sazby kolem nuly do 3. čtvrtletí. Americká ekonomika by tak měla mít dost času na to, aby dosáhla udržitelného růstu. Splní se tento odhad? Jak si povede Evropa, jejíž růst je zatím na rozdíl od USA rozpačitý?

Příznivá data o vývoji americké ekonomiky přinesla spekulace o možném (nečekaném) zvýšení úrokových sazeb v USA. Podle šéfa Fed Bena Bernankeho není zatím podobný krok na pořadu dne. Americká centrální banka nicméně hodlá postupně snížit rozsah pomoci ekonomice USA.

Velkou pozornost vzbudila slova Paul Volckera, někdejšího šéfa Fed a současného poradce amerického prezidenta Baracka Obamy, podle nichž by stát neměl zachraňovat velké americké nebankovní finanční instituce, které se kvůli vidině vysokých zisků pustí do spekulativních obchodů a dostanou se do potíží. Navrhl vytvořit instituci, která je převezme a zlikviduje, nebo vyjedná fúzi s jiným, a to zdravým subjektem, pokud se dostanou do potíž, .které ohrozí celý systém. Jak rovněž uvedla agentura Reuters, se spekulujícími investičními firmami by se podle Volckera mělo zacházet jinak než s obchodními bankami, které přijímají vklady.

Kdyby ale k něčemu podobnému došlo, bude se Obamova vláda skutečně důsledně držet tohoto scénáře?

Na závěr uveďme sedm návyků, které podle nositele Nobelovy ceny za ekonomii Paula Krugmana pomáhají produkovat cokoliv, jen ne efektivní trhy, jak je přeložil analytik České spořitelny Luboš Mokráš. Jde v nich o to, co vidíme v realitě a nikoliv, co najdeme v učebnicích ekonomie.

Ke zmiňovaným sedmi návykům patří: mysli krátkodobě, buď nenažraný, věř ve většího hlupáka, řiď se podle davu, přehnaně zobecňuj, jdi s trendem a investuj cizí peníze. Čím se při svých investicích či obchodování na trzích řídíte vy?

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Ilustrace: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo