Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Somálsko: Mobilní platby zachraňují životy

Martin Vlnas
Martin Vlnas
13. 3. 2010

Když se řekne Somálsko, vybaví se dnes většině z nás novodobé pirátství, chaos devatenáctileté občanské války a americká mírová blamáž, která ožila ve filmu Ridleyho Scotta Černý jestřáb sestřelen. „Pamětníci“ si možná ještě vzpomenou, že lidé v Somálsku mívají docela často hlad – vtipy o Somálcích přece bývaly jeden čas hitem nováckých estrád nebo Krampolova Nikdo není dokonalý.

Somálsko: Mobilní platby zachraňují životy

Přesto všechno najdeme v Somálsku i natolik rozvinuté a perspektivní sféry podnikání, že je můžeme obyvatelům Afrického rohu z fleku závidět. A – světě div se – řeč není ani o „nájemném vražednictví“, ani o půjčování „únosnických“ člunů s kulometnými hnízdy, ale o bezhotovostním mobilním bankovnictví.

Zatímco v České republice mobilem zaplatíme maximálně registrační poplatek u lékaře nebo lístek na tramvaj, v Somálsku létají bezdrátovou sítí částky mnohem větší. A zachraňují životy. Vyrazit v Mogadišu na nákupy s baťohem plným místních inflačních šilinků nebo ještě hůře amerických dolarů se totiž rovná pravděpodobně velmi úspěšnému pokusu o sebevraždu. „Kdyby před rokem fungovaly převody tak, jako fungují dnes, mohl můj bratr ještě žít. Kvůli dvěma stům dolarů v kapse ho někdo chladnokrevně popravil,“ vypráví dnes novinářům z Reuters Muqtar Ali, a ilustruje tak změnu, kterou obyvatelům jedné z nejchudších zemí světa přináší bezhotovostní platby.

Hormuud Telecom, největšího somálského mobilního operátora, jehož bezhotovostní služby využívá více než půl milionu zákazníků, inspiroval úspěšný příběh ze sousední Keni. U tamějšího Safaricomu už má platby spuštěno přes osm milionů uživatelů. Pětina populace.

Princip je velice jednoduchý. To nejnáročnější vás čeká na začátku. Dostat se s penězi bezpečně do jedné z autorizovaných poboček operátora. Pak již jde vše po másle. Vyškolený agent vám „transmutuje“ reálné peníze v e-money a s mobilem chráněným bezpečnostním kódem v kapse můžete vyrazit do světa. S elektronickými penězi pak nejenže platíte účty za plyn nebo elektřinu (pokud samozřejmě jde), ale můžete je také prostřednictvím SMS přímo posílat ostatním uživatelům. Aby bylo bezpečnosti učiněno zadost, je každou transakci nutné zvlášť autorizovat PINem. Oproti klasickým bankovním převodům navíc služba disponuje jednoduchou storno funkcí (tuto informaci se mi nepodařilo ověřit pro Somálsko, ale určitě funguje v Keni) – stačí zavolat na operátora, a pokud mylný příjemce nestihl peníze vybrat, během pár minut jsou vráceny. Podobně snadný je i výběr na přepážce.

Systém podporuje především americké dolary, ale zvládne i keňské šilinky či dirhamy ze Spojených arabských emirátů – somálský šilink preferován není. Pro úplnost: dolarů můžete denně poslat až tři tisícovky. To ale stále není vše. Keňský Safaricom už podporuje i výběr z bankomatů. Přes mobil požádáte a doručenou SMS s kódem pak vyťukáte do bankomatu, který vám vydá hotovost.

Telekomunikační firmy tak v obou zemích válcují prakticky neexistující bankovní konkurenci. „Mobilní operátoři jsou páteří somálské ekonomiky. Předpovídám jim velkou budoucnost bankovních domů,“ nechal se slyšet guvernér Somálské centrální banky Bashir Issa Ali v rozhovoru pro Reuters. Mobil se navíc stal prakticky jediným nástrojem, jak se udržet v kontaktu s příbuznými, kteří nežijí ve vaší těsné blízkosti - cestování se v zemi „rozcupované“ znepřátelenými warlordy proměnilo v noční můru.

Právě oni jsou dnes největšími oponenty bezhotovostního boomu v zemi. Přicházejí totiž o své easy money – z výpalného, mýtného a kdovíčeho ještě.

Inspirace: tyinternety.cz

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo