Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jsme odsouzeni k úspěchu?

Pavel Kohout
Pavel Kohout
2. 6. 2010

České republice donedávna hrozil řecký scénář: štědrý pečovatelský stát fungující na dluh. Navíc s folklorními prvky typickými pro jih a východ Evropy: odměny pro věrné v podobě výnosných úřadů, tresty pro odpůrce, telefonáty zaměstnavatelům ekonomů, kteří si dovolili kritizovat Jiřího Paroubka. S tím posledně uvedeným mám osobní zkušenost z roku 2006.

Jsme odsouzeni k úspěchu?

Na podzim 2009 ovšem Paroubek udělal strategickou chybu, když odvolal předčasné volby. Během následujících měsíců zkrachovalo Řecko. Čeští voliči obdrželi názornou lekci, jak „paroubkovská“ politika dopadá. Další čtyři procenta sebral ČSSD Zemanův dočasný comeback. Výsledkem je, že s 22 procenty hlasů sociální demokracie volby ve skutečnosti prohrála.

Unikátní shoda okolností (Řecko, Zeman a další) vytvořila podmínky, v nichž je vysoce pravděpodobná stabilní vláda pravostředové koalice. Jde o podobnou historickou náhodu, jaká před lety stvořila na Slovensku Dzurindovu pravicovou vládu. Její úspěšné ekonomické reformy se mezitím staly legendou. Ani Robert Fico si nedovolil ty podstatné zrušit.

Česká ekonomika je navíc díky jiné shodě historických okolností v poměrně dobrém stavu. V poslední dekádě patřila mezi nejotevřenější na světě. Mzdy jsou proti Německu nebo Rakousku stále nízké. Odborové hnutí je mírumilovné, spolupracuje s vládou i se zaměstnavateli, nemá ve zvyku stávkovat. Po demografické stránce může Česko ještě dlouho těžit z populační vlny sedmdesátých let – západní ekonomiky takovouto výhodu nemají!

Mimo krizi

Česká ekonomika se navíc vyhnula globální bankovní krizi a světovou recesí byla zasažena jen sekundárně. Vláda proto nemá žádné závazky plynoucí ze sanace finančního sektoru. Během let 2007 až 2010 nebylo třeba nic sanovat. Objem úvěrů v soukromém sektoru je hluboce pod průměrem EU, takže žádná bankovní krize v dohledné době ani nehrozí. V zemi přesto existuje rozvinutý finanční trh a také pražská akciová burza je celkem funkční ve srovnání například se slovenskou burzou v Bratislavě.

V období 2000 až 2010 byla česká koruna nejtvrdší měnou na světě, pokud jako měřítko použijeme směnný kurz – všechny ostatní významné i nevýznamné světové měny oproti koruně ztrácely. Tvrdá měna, nízká inflace, stabilní bankovní sektor, nepřítomnost finanční krize – všechny tyto faktory dělají z Česka ostrov stability. Bez legrace.

Veřejné zadlužení je na úrovni 37 procent HDP, což je finančně konzervativními Čechy vnímáno jako velký problém. A je to dobře, protože veřejný dluh ve výši například 76 procent HDP (Německo) nebo 82 procent HDP (Francie) by nám finanční trhy ani nedovolily.

Historická šance

Západní model sociálního státu je u konce s dechem i bez balkánských specifik. Jsme prakticky odsouzeni mít ve financích lepší pořádek než zbytek Evropské unie a mít tvrdší měnu, než je euro. K šípku je třeba poslat maastrichtská kritéria. Jsou příliš měkká. Žádná tři procenta deficitu vzhledem k HDP. Potřebujeme přebytkové rozpočty a splácet státní dluh.

Máme historickou šanci být nejstabilnější ekonomikou Evropy. Druhé Švýcarsko? Ne, to je příliš málo ambiciózní cíl. Ale ani finanční stabilita není vše. Zásadními problémy jsou špatné podnikatelské prostředí a vysoká míra korupce. Bez jejich vyřešení se nikam nedostaneme.

Autor je ředitelem pro strategii společnosti Partners

Psáno pro E15

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (13)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo