Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Prohra liberálního Polska

Luboš Palata
Luboš Palata
22. 6. 2010

Nebývá zvykem, aby prezidentské volby, zvláště v zemi, která nemá prezidentský systém vlády, rozhodovaly také o hospodářském směřování země. A ještě méně často se stává, aby bylo tuto změnu cítit už po prvním kole voleb. Dnešní Polsko je ale výjimkou.

Prohra liberálního Polska

Hlavním vítězem nedělního prvního kola voleb není ani maršálek Sejmu Bronisław Komorowski, kandidát vládnoucí Občanské platformy, ani bývalý premiér, šéf opozičního Práva a spravedlnosti Jarosław Kaczyński, ale třetí vzadu, lídr Svazu demokratické levice, třicátník Grzegorz Napieralski. Poraženým pak liberální Polsko, které – jak se ukázalo – samo o sobě nemá dost díly, aby čelilo zároveň obnovující se síle levice a zároveň tlaku opoziční populistické národně-katolické pravice.

Na základě povolebních průzkumů neobchodujte

Prohrály také sociologické agentury, které nejenže nedokázaly předpovědět těsný výsledek prvního kola (to se konec konců stává i v „lepších zemích“), ale zcela zásadně se mýlily dokonce i v povolebních odhadech. A to, s výjimkou průzkumu agentury OBOP pro polskou veřejnoprávní televizi TVP, v řádu desítek procent. Špatná zpráva to je nejen pro analytiky těchto agentur, ale také pro analytiky burzovní. Je varovný signál, že obchodovat s polskými akciemi či sázet na pohyb polské měny na základě povolebních odhadů, které se v „normálních zemích“ jen minimálně liší od skutečných výsledků, může být prostě dramaticky riskantní.

V neděli před půlnocí povolební odhady říkaly, že Bronisław Komorowski má před Jarosławem Kaczyńskim náskok téměř patnácti procent a k zisku prezidentského úřadu mu schází jen něco kolem pěti procent, které snadno získá ve druhém kole. Kdo se na základě těchto údajů pustil do obchodování, volal si v pondělí v pět hodin ráno záchranku s podezřením na infarkt. A to byl teprve začátek.

Devadesát procent hlasů bylo sečtených až v osm a sto procent dokonce až během pondělního odpoledne. A s každým dalším průběžným výsledkem byla levice silnější a silnější.

Komorowského výsledek „klesl“ ke čtyřiceti procentům a náskok před Kaczyńským na necelých pět procent. Při druhém kole voleb, které vypadá zcela vyrovnaně, tak nezbude, než se zdržet akciových obchodů až do ranních hodin, možná až někam k polednímu. Nebo dramaticky zariskovat, protože vítězství, či porážka Komorowského bude znamenat v příštích letech zásadně jinou budoucnost velké části největších polských firem, ba dokonce budoucnost celkového směřování polské ekonomiky.

Levicová pravice

Ale zpět k prvnímu kolu. Z ekonomického pohledu zvítězily levicové tendence, které hlásá jak Kaczyński (36,7 %), tak Napieralski (13,7 %), nad hospodářsky liberálním Polskem Komorowského Občanské platformy (41,2 %) v poměru 50 : 41. Člověk nemusel ani bloudit pamětí do dob vlády Práva a spravedlnosti (PiS) bratří Kaczyńských před třemi a více roky, aby si uvědomil, jak zásadně levicový, prosociální a etatistický je hospodářský program této strany a jejího kandidáta Jarosława Kaczyńského. Za Kaczyńského vystoupení na závěrečném volebním mítinku v Gdaňsku by se v českých podmínkách nemusel stydět Jiří Paroubek, ani šéf komunistů Vojtěch Filip. Sociální demagogie, nadbíhání oborům, heslo o „solidárním, silném polském státě“, bylo ostatně přítomno v celé kampani. Opakuje se tak situace z voleb na podzim roku 2005, kdy sociální levicová demagogie vyhrála PiS parlamentní volby, do nichž šla Tuskova a Komorowského Občanská platforma s heslem „rovné daně“.

Konec privatizace

Komorowského tábor se snažil nástup Kaczyńského eliminovat dohodou s hospodářsky liberální částí levice. Komorowski, který má jako maršálek Sejmu po smrti Lecha Kaczyńského pravomoci zastupující hlavy státu, jmenoval novým šéfem Národní banky bývalého levicově-liberálního premiéra Marka Belku. Před volbami získal podporu i jiného levicově-liberálního expremiéra Włodzimierze Cimoszewicze. Všechno marné, bylo z toho oněch neslaných nemastných čtyřicet procent hlasů. Na levici totiž zvítězila jiná, čistě levicová tendence, kterou razí nový lídr Svazu demokratické levice (SLD) Grzegorz Napieralski; ve volbách dostal téměř 14 % hlasů. A Kaczyńského PiS dávala už před prvním kolem, a o to více po něm najevo, že ekonomicky má k této levici mnohem blíž než Komorowski. Ovšem i Komorowski, pokud bude chtít zvítězit, musí této neliberální části levici nadbíhat, což se nutně projeví i ve vládní, dosud velice liberální ekonomické politice.

ČEZ prohrál,J&T a Kellner mezi vítězi

Ve zcela hrubých obrysech to znamená, že co nebylo v Polsku zprivatizováno doteď, to v příštích letech privatizováno nebude. Energetika, železnice, zdravotnictví, to jsou obory, kde PiS i SLD privatizaci vylučuje. Z českého pohledu to znamená, že v ČEZ si mohou rvát vlasy, že odešli po tlaku ČSSD z některých klíčových tendrů, naopak Energetický a průmyslový holding (EPH) J&T a PPF Petra Kellnera si mohou gratulovat, že stihli koupit obrovský důl Silesia.

Čtěte také: Kaczyński je mrtev. Ať žije Kaczyński!

Autor je středoevropským analytikem Lidových novin.

foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo