Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Když prší ropa…

Martin Vlnas
Martin Vlnas
1. 7. 2010

O tom, že škody způsobené havárií těžební věže Deepwater Horizon a následným únikem ropy do Mexického zálivu dosáhnou gigantických rozměrů, už bylo napsáno dost a dost. Katastrofa ale může být ještě mnohem horší. Do zálivu přichází období tropických bouří. Alex se nakonec vydal za západ. Další na řadě jsou Bonnie, Colin a Danielle… Kdo z nich vstoupí do dějin jako první „ropokán“ v historii?

Když prší ropa…

Z nebe už padalo ledacos. Ulice pokryly žáby a ropuchy, pršely i medúzy. Ruští rybáři, jejichž loď se kolem roku 1990 potopila v Ochotském moři, po své záchraně dokonce vyprávěli o „z nebe padajících stračenách“, které těžce poškodily jejich plavidlo. V tomto případě však nebylo na vině extrémní počasí, nýbrž zloději dobytka, kteří se lup rozhodli přepravit v nákladním letadle. Když pak aeroplán pohybem kopytnatců ztratil stabilitu, zbavili se zločinci skotu jednoduše, otevřeli dveře a krávy vyklopili. Vyloučit ale nelze ani vliv nadměrné konzumace levné vodky.

Ať již se to má s kravami, jak chce, tisíce barelů surové ropy z nebe ještě nepršely. Zatím…

2010: Prima sezóna

Saffirova-Simpsonova stupnice rozděluje hurikány na západní polokouli do pěti kategorií. Do té nejvyšší spadají tropické cyklóny, jež přesáhly rychlost 250 kilometrů za hodinu. Historicky sem patří například hurikán Andrew z roku 1992 nebo hurikán Katrina z roku 2005. Jen pro představu: Andrew zabil 65 lidí a napáchal škody za 41 miliard dolarů (přepočteno na rok 2010). Katrina, nejničivější přírodní katastrofa v dějinách Spojených států, si o třináct let později vyžádala 1 836 lidských životů a zničila majetek za 91,5 miliard dolarů (také přepočteno na rok 2010). Následky „ropokánu“ nedokáže odhadnout nikdo.

Meteorologové se přitom shodují, že letos jsou šance na příchod podobně extrémní bouře poměrně vysoké: teplota vody v Atlantiku je nyní dokonce vyšší, než během rekordní sezóny 2005, během níž udeřila Katrina a spolu s ní i dalších 14 hurikánů. Teplá voda je pro „pohon“ bouří klíčová.

Američany a Tonyho Haywarda tak čeká velmi rušné léto. Pokud by se totiž cyklón přehnal přes „ropný rybníček“ v Mexickém zálivu, nehrozí jen ropné záplavy, které by změnily stovky kilometrů pobřeží v mazlavé peklo, ropný déšť by mohl skvrnu roznést daleko do vnitrozemí. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) sice tvrdí, že „hurikán nasává vodu z mnohem větších oblastí, než je současný povrch skvrny“, jako přesvědčivý argument to ale příliš nezní. V citovaném dokumentu se navíc můžeme dočíst, že „vysoké větry mohou roznést ropu do rozlehlých oblastí“ a že „hurikán může zanést ropné částečky do vnitrozemí“.

Trojitý zásah: fondy, nemovitosti, psychika

Jakmile se minulý týden objevila informace, že se v Karibiku formuje Alex, první vlaštovka nadcházející sezóny, akcie BP zareagovaly dalším propadem (viz obrázek). Jak bylo řečeno v úvodu, hurikán naštěstí zamířil k Mexiku, vyhráno ale rozhodně není.



Zdroj: Yahoo Finance

Žaludeční vředy ale nemají jen v BP. Mdloby se pokoušejí i o hypoteční krizí těžce zkoušené majitele nemovitostí na Floridě či v Louisianě, oblíbených destinacích amerických gerontů. Že ceny jejich nemovitostí neustále padají a že průměrně dluží 138 % aktuální ceny svého domku, si možná místní obyvatelé již zvykli. Teď ale navíc dostávají na frak i jejich úspory na důchod.

Hned 42 amerických státních penzijních fondů totiž ve svém portfoliu drží, nebo se již zbavují akcií BP. Jen kalifornský státní fond takto přišel o 285 milionů dolarů. Celkem pak podle Bloombergu fondy ztratily více než 1,4 miliardy dolarů. Jako první došla trpělivost Newyorčanům, kteří BP zažalovali. Další fondy budou pravděpodobně následovat. (Spokojení mohou být snad jen zaměstnanci BP. Jejich penzijní fond totiž akcie vlastní firmy kupovat nemůže.)

Pokud by se k téhle smršti jobovek přidala i ranní cesta pro noviny přes ropou nasáklý trávníka případná kontaminace zdrojů pitné vody, půdy a vlastně i všeho ostatního, bylo by to pomalu na mašli. Ostatně první sebevražda prokazatelně související se skvrnou už se stala. Rybář Allen Kruse si prostřelil hlavu poté, co 14 dní marně bojoval s ropou a pokoušel se zachránit svůj byznys. Nezvládl to.

Problémy ale mají i jinde: podle starosty alabamského města Bayou La Batre se od doby, kdy před sedmdesáti dny Deepwater Horizon explodovala, ztrojnásobil počet ohlášených případů domácího násilí. Podobné projevy traumatu zaznamenali psychologové i po havárii tankeru Exxon Valdez. K první sebevraždě ale došlo až po čtyřech letech od události…

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo