Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pavel Kohout: Reálné je leccos, stačí chtít!

Martin Vlnas
Martin Vlnas
6. 8. 2010

„Naskytla se nám unikátní šance, jak zařadit českou ekonomiku na správnou kolej,“ tvrdí Pavel Kohout, jeden z devíti expertů NERVu II, kteří zasedli již v Topolánkově Národní ekonomické radě vlády v lednu 2009. První zasedání „nového“ tentokrát patnáctičlenného týmu se uskutečnilo včera. Co můžeme čekat?

Pavel Kohout: Reálné je leccos, stačí chtít!

* Zatímco první NERV se scházel v době, kdy byl v krizi především soukromý sektor a státy nabízely pomocnou ruku, nyní se, zdá se, karta obrátila. V krizi jsou především veřejné finance...

Tehdy udeřila světová recese. V podmínkách české ekonomiky nešlo dělat zázraky. Hlavním úkolem NERVu tehdy bylo racionálně odmítnout dlouhou sérii návrhů na podporu ekonomiky, které měly jednoho společného jmenovatele: státní podpora tady, daňová úleva tam, a tak dále. Šrotovné stokrát jinak. Nakonec se česká ekonomika zotavila díky cyklickému oživení světové ekonomiky, co se také jiného dalo čekat. NERV měl za hlavní úkol zabránit nerozvážnostem v rozpočtu.

* Na prvním jednání jste si vytyčili šest priorit. Co by mělo být prioritou nového NERVu podle vás?

Všech šest bodů je důležitých. Osobně považuji za mimořádně důležitou kontrolu veřejných zakázek. Ty nejsou v současnosti ničím jiným než nenasytnou pijavicí, která odčerpává prostředky.

* Mezi zásadní témata, o kterých jistě bude řeč, patří i důchodová reforma. Očekáváte, že bude NERV vycházet ze závěrečné zprávy Poradní sboru expertů (alias Bezděkovy komise), jehož schůzí jste se také účastnil? Prý zasednete, mimo jiné, právě v projektovém týmu pro penzijní reformu…

Projektové týmy ještě nejsou ustavené, ale účast týmu pro penzijní reformu je prakticky jistá – členové NERVu mají možnost si vybrat, nikdo jim nic direktivně nepřiděluje.

* Bude vaším týmovým „parťákem“ právě Vladimír Bezděk?

Určitě.

* V poslední době často kritizujete systém přidělování veřejných zakázek a korupci ve státní sféře. I proto budete působit také v „týmu pro veřejné zakázky“…S jakými nápady vyrazíte „do boje“?

To bych raději nechal na později. Snad jen dva návrhy: snížit limit na veřejnou zakázku pod dva miliony a odstranit možnost „ušít veřejnou zakázku na míru“ podle nepodstatných technických parametrů.

* Budete upozorňovat i na konkrétní „neprůhledné“ projekty? Nebo půjde spíše o nastavení systémových změn?

Obojí.

* Zrušil byste ekologický supertendr?

Samozřejmě, to je černá díra z podstaty věci.

* Nečasova vláda se zavázala, že pokud se bude ekonomice dařit, chce mít do roku 2016 vyrovnaný rozpočet. V 2013 by pak schodek veřejných rozpočtů měl dosahovat maximálně tři procenta HDP. Je to podle vás reálné?

Reálné je leccos, jen chtít.

* Očekáváte, že „pokud vše půjde podle plánu“ dojde i na úvahy o zavedení eura?

Otázka je, zda má vůbec smysl. V NERVu jsou ale i kovaní eurooptimisté jako třeba Tomáš Sedláček, takže se určitě zajímavě pohádáme.

* V novém NERVu zasedne hned 15 tváří. Nebojíte se, že hledání konsensu bude nyní ještě obtížnější? Budete hledat jednohlasnou shodu, nebo budete o jednotlivých návrzích demokraticky hlasovat?

NERV není orgánem typu vlády nebo parlamentu. Hlasování tam proto není tak důležité. Řada rozumných návrhů určitě konsensuálně projde, podobně jako minule. Na některých se všichni členové zaručeně neshodnou, jako třeba na vhodnosti zavedení eura. Ale myslím, že hlavní linie fungování půjde podle pracovních skupin, ostatně i v minulém NERVu to bylo podobné.

Pavel Kohout je ředitelem pro strategii Partners

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo