Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dluhopisy: Vítězíme nad Západem

Pavel Kohout
Pavel Kohout
15. 9. 2010

V úterý 6. září česká vláda úspěšně prodala na otevřeném trhu emisi eurových dluhopisů. Získala tím hotovost o objemu dvě miliardy eur. Zájem však přesahoval pět miliard. Dluhopisy jsou splatné v dubnu 2021 – a teď pozor, nejzajímavější informace: výnos stanovený aukcí přesahuje pouze o 105 základních bodů (1,05 procentního bodu) srovnávací sazbu úrokových swapů.

Dluhopisy: Vítězíme nad Západem

Českou republiku tedy dluhopisový trh hodnotí o maličko lépe než Itálii, jejíž dluhopis podobných parametrů měl rizikovou přirážku nad swapovou sazbou ve výši 116 bazických bodů. Rozdíl není velký, ale přesto je to událost. Postkomunistická země překonává v kreditní kvalitě vyspělou západní tržní ekonomiku. A to navzdory faktu, že Itálie má stále o něco lepší ratingové hodnocení (Aa2 oproti českému A1 podle agentury Moody’s.)

Něco takového by před dvaceti lety znělo jako utopie. Ani před deseti lety by to nebylo uvěřitelné a před pěti lety by stále šlo o hudbu budoucnosti. Nyní tedy budoucnost začíná. Bohužel nikoli proto, že by Česká republika byla dnes zadlužena méně než dříve, ale naopak proto, že Itálii a jiným rizikovým zemím eurozóny trhy věří stále méně a méně.

V rámci eurozóny, která zahrnuje šestnáct států, bude letos veřejný dluh představovat 85 procent hrubého domácího produktu. Italský dluh dosáhne 118 procent HDP, český podle odhadů „jen“ 40 procent HDP. Kdyby byla Česká republika se stejnými makroekonomickými parametry tradiční západní zemí, byla by považována za ještě mnohem serióznějšího dlužníka – minimálně na úrovni Rakouska. Pouze skutečnost, že historie svobodně zvolených českých vlád je poměrně krátká, je hlavním faktorem, proč česká ekonomika není finančními trhy hodnocena ještě lépe.

Přísnější měřítka

Oč kratší historie, o to je důležitější odhodlání současné vlády zabránit dalšímu růstu zadlužení. Analytici a investoři proto pečlivě sledují její kroky. Její závazek snížit deficit pod tři procenta HDP do roku 2013 je brán vážně. Bude-li splněn, ratingové agentury zlepší hodnocení české ekonomiky a riziková přirážka českých dluhopisů zase o něco poklesne. Dluhová služba státního rozpočtu se tím zlevní ještě více.

Úspěšné vyřešení stavu a vývoje českých veřejných financí není jen nějakým rozmarem ekonomů a nelevicových politiků. Ve skutečnosti nemáme alternativu. Abychom byli jako stát bráni vážně, nemůžeme pouze dodržovat maastrichtská kritéria. Finanční trhy používají na východoevropské země mnohem přísnější měřítka, a to zejména v období finančních krizí. Týká se to samozřejmě i té krize, která teprve přijde.

Která to bude? Není třeba žádné fantazie. Stačí pohled na čísla a je zřejmé, že záchrana Řecka skončí fiaskem. Nejde jen o to, že ani téměř rok po odhalení podvodů řecké vlády se ještě nepodařilo plně objasnit složitou strukturu kamuflážních finančních operací, jež kryly skutečnou výši dluhu. Jde o to, že navzdory politické propagandě se nedaří navést řecké veřejné finance do stabilního, udržitelného kurzu. Všechny propočty ukazují, že po třech letech, až bude vyčerpána pomoc EU, bude Řecko opět insolventní.

Lepší Slováci

Pád Řecka s sebou může strhnout další ekonomiky, zejména Španělsko a Irsko. Tyto dvě ekonomiky před pár lety udivovaly Evropu tempem svého růstu. Pak se ukázalo, že šlo o boom na dluh a že banky těchto zemí již další růst neutáhnou. V lepším případě čeká tyto země řada let stagnace a pomalého splácení dluhů. V horším případě nastane nové kolo krize, další potřeba obrovských dotací na úrovni celé eurozóny a pochopitelně panika na finančních trzích.

Pokud se něco takového stane, je zásadní otázkou, zda Česká republika bude hodnocena spíše jako „malé Německo“, anebo jako „další Řecko“. Zatím je potěšujícím faktem, že k první variantě máme nadějně nakročeno. Náklady na pojištění českého státního dluhu v horizontu pěti let činily 9. září 0,96 procenta. Podobné pojištění pro Polsko stálo 1,42, pro Itálii 2,08, pro Španělsko 2,29, pro Portugalsko 3,25, pro Maďarsko 3,68, pro Irsko 3,70 procenta a pro Řecko masivních 8,89 procenta s rostoucím trendem. Pojištění proti platební neschopnosti Německa stojí jen 0,38 procenta. Máme tedy k němu blíže než ke skupině PIIGS. Avšak pozor, Slováci jsou s hodnotou 0,86 procenta ještě o kousek lepší!

Autor je ředitel strategie společnosti Partners, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV)

Psáno pro Euro

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo